Folkracestolar

Att sitta rätt när man kör folkrace tillhör de mest basala för att framföra fordonet på ett rätt och riktigt sätt. Sitter man illa så påverkar det körställningen som påverkar manövreringen som påverkar ... och så vidare. Andemeningen är att många faktorer påverkas, och främst föraren och dennes humör. En hundrameters löpare springer inte så bra i ett par två nummer för små löparskor, eller hur?


Folkracestolar Stol och bälte ingår inte

Efter en folkracetävling skall bilen ut till försäljning. Högsta pris är 6 500 kronor så det lönar sig inte att bygga med dyra delar och motorer. Dock ingår inte stolen och bältet i försäljningen. För den som vill börja köra folkrace kan det vara en bra väg att köpa en bil som redan har använts i tävling. Men som sagt så måste man då skaffa sig en egen stol. Vanligaste folkracestolar är av stålrör eller glasfiber. Nya folkracestolar kan köpas från omkring 2 000 kronor och uppåt. En begagnad folkracestol kan man få för tusenlappen. Bygger man egen folkracebil behövs även fästen och bultar.

Endast för medlemmar 

Om man nu har en folkracebil med godkänd stol och bälte samt all den personliga utrustning som krävs så är det bara att köra, eller? Tja, det finns även en del regler som stiftats av Svenska Bilsport Förbundet Man behöver en licens och den får man genom att bli medlem i en klubb. För närvarande kostar licensen 780 kronor för seniorer och 360 kronor för juniorer. Man får även räkna med medlemsavgift. Körkort behöver man inte ha, men den som är ung måste köra en debutanttävling innan licensansökan godkänns.

Dags för allvar 

Skall man sedan utrusta en folkracebil på egen hand så duger det med vilken som helst av alla serietillverkade bilar som är eller har varit typgodkända i Sverige. Tänk som sagt på att bilen kan bli såld efter tävlingen så att lägga ut en massa pengar lönar sig inte. Men sedan är det dags att börja tävla. De flesta av landet tävlingar annonseras på Svenska Bilsport Förbundet.

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.