Folkraceutrustning

Att köra folkrace kräver en hel del folkraceutrustning som vanligt folk knappast har hemma. Man kan vända sig till specialister som har det mesta eller plocka ihop från olika håll. Man kan även hitta lite begagnat men en sak som är personlig är de kläder man behöver, och då speciellt overallen man behöver. Denna skall skydda vid olyckor så kraven som ställs är höga, bland annat skall den vara flamsäker. För tävlingar bör overallen vara heltäckande med CE-godkända skydd samt rejäla handskar och skor. Till detta kommer skor/stövlar med höga skaft (helst racingskor), handskar, stödkrage och hjälm, naturligtvis. En folkraceoverall som är godkänd enligt SBF finns i utföranden från omkring tusen upp till tiotusen kronor.

Inte bara Folkraceutrustning

Den uppräknade folkraceutrustningen är standardkrav för folkracetävlingar men en del annat kan vara bra som komplement:

  • Balaclava, som man bär som en huvudmask. Den skall gå ner och täcka hela halsen, bara en öppning för ögonen
  • Armbågsskydd
  • Visir till hjälmen
  • Bälte runt midjan utanpå overallen
  • Undertröja och underbyxa, FIA- godkända

Andra saker man bör tänka på är hjälmens vikt, max 800 - 900 gram. Om man inte har riktiga racingskor så skall man helst ha läderbindsula.

Håll färgen 

 Visst finns det folkraceoveraller till låga priser men tänk på säkerheten. Tillverkningslandet kan vara skillnaden om man klarar sig bra vid en olycka. Overaller från Asien kanske inte är så bra som det sägs, men detta är inte absolut. Kolla bara att materialet är testat och att godkännandet är auktoriserat. Färgen på overallen skall man trivas med även den. Gillar man inte skrikiga färger så kör man inte bra i en sådan klädsel. Folkraceoverallen är en del av dig själv som förare i förlängningen. Trivs man med bilen, folkraceutrustningen och kläderna så kör man bättre.

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.