Overall rally

När man kör rally är overallen en mycket viktig del i utrustningen. Som regel skall den bäras i många tävlingar och under träning. Så det är viktigt med passform, bekvämlighet och dessutom inte minst säkerheten. I det fallet är det inte bra att tumma på kostnaden för att spara in pengar. Bäst är att ha en bra budget då de bästa overallerna rally kostar en slant. För runt tusenlappen kan man visserligen få en hygglig overall rally men oftast är det klokt att lägga till minst en eller två tusenlappar, allra minst. Men om man är ny i gamet kanske man inte vill kosta på sig overaller för femsiffriga belopp och det är förståeligt.

FIA- godkänd overall rally

Ett viktigt krav om man skall tävla är att overallen är FIA- godkänd, en annan aspekt är antalet lager. Ju fler lager desto mer brandsäker blir den. FIA- godkänd innebär att overallen i test måste klara en öppen låga eld under minst 11 sekunder. Testa själv med en tidtagare hur lång tid det tar att komma ut ur rallybilen från och med att en tänkt brand utbryter under körning. Sekunderna att stanna, lossa bältet och att rulla ut en bit från bilen. Om man sedan ponerar att det tar några sekunder innan släckning kan göras, då är 11 sekunder inte lång tid.

Ren och proper

En annan detalj är att den ska gå lätt att rengöra. En overall som drar åt sig smuts och ser smutsig ut efter tvättning är ingen rolig kläddetalj. Tänk att stå på pallen under en prisutdelning eller i ett meeting med sponsorer i en overall rally som ser ut att ha rullats i tjära och fjädrar.

Nej en snygg, hållbar, säker och bekvämt passande overall är vad som krävs för att bli en bra rallyförare. Visserligen kan inte overallen köra bilen men den är med och hjälper till.

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.