Rallycross hjälmar

Oavsett vilken typ av rally eller racing man kör så är hjälmen en av de viktigaste utrustningsdetaljerna. Hjälmar finns i tre typer där den öppna väljs mycket i bekvämlighet. Även den öppningsbara rallycross hjälmen är mer trivsam tycker många i jämförelse med integralhjälmen som otvivelaktigt är den mest säkra. Således kan man konstatera att många förare väljer komforten före säkerhet och riskerar därmed värre skador särskilt på käkpartiet vid olyckor. Samtidigt anser de som ständigt använder integralhjälm att det är en tillvänjningsfråga. Integralhjälmen täcker hela huvudet, ansikte och haka helt utan skarvar. Den öppningsbara har endast ett par fästpunkter och skyddet är oftast i plast. Denna lösning skyddar inte alls lika bra som integralhjälmen.

Rallycross hjälmar och utrustning för rallycross

Hjälm med intercom får inte användas i rallycross, vilket även sänker priset betydligt. Men tänk på att helst inte köpa begagnat eftersom en ny rallycross hjälm säkerligen ger bättre skydd. Hjälm för rallycross skall vara FIA- godkänd och skall passa väl på förarens huvud och inte skava. Exakt vilken typ av hjälm man skall ha beror på ålder och i vilken klass man kör. Regler finns hos Svensk Bilsport. Förutom rallycross hjälm ingår i skyddsutrustningen:

  • Overall
  • Rallyskor
  • Handskar
  • Strumpor
  • Underställ

Allt skall vara av flamsäkert material. Före tävling besiktas inte bara bilen, besiktningsmännen kontrollerar även förarens personliga utrustning. För att få träna och tävla med en bil i rallycross måste man vara medlem i en klubb för bilsport och denna klubb måste vara medlem i Svenska Bilsportförbundet.

Prisklasser

Rallycross hjälmar finns i flera olika utföranden och prisklasser från någon tusenlapp och uppåt. Mycket speciella hjälmar kostar flera tiotusentals kronor. Dessa är som regel utförda i komposit annars är det mest glasfiber och annan plast som används. Som nybörjare inom rallycross kan man med fördel köpa paket som innehåller det mesta vad som krävs inom personlig skyddsutrustning. Hjälm, overall, handskar, HANS-skydd och även skor med mera ingår ofta i dessa paket till överkomliga priser.

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.