Rallycross kläder

Det duger inte att köra rallycross i sina ordinarie ytter- och underkläder av säkerhetsskäl. Rallycross kläderna som används skall vara flamsäkra så att föraren inte brinner om maskineriet tar eld. Detta gäller samtliga utensilier som man har på kroppen från skor och strumpor, underställ, overall, handskar, stödkrage, balaclava och hjälm. För komplett FIA- godkänd under-utrustning skall balaclavan vara i 2-lagers, eldsäkra/ flamsäkra långkalsonger, långärmad undertröja och godkända strumpor. Overaller i 3-lagers är naturligtvis det bästa men dessa kostar lite mer än 2-lagers. Tänk dock främst på säkerheten och inte med plånboken.

Rallycross kläder och italienska skor

Vanligaste märken av tillverkare är Sparco, Arai, Alpinestars och Rotax. Av dessa kanske Sparco (bildades 1977) och Alplinestars (från 1963) är mest kända och båda härstammar från Italien. Deras rallycross kläder är av toppklass och det finns flera bra återförsäljare i landet. En säljare som erbjuder öppet köp på rallycross kläder är naturligtvis det bästa vid distanshandel. Man provar i lugn och ro hemma, skulle det inte passa så går paketet tillbaka med returfrakt. Det är viktigt att passformen är bra, och att overall och underställ inte skaver. Balaclavan är inte minst viktig och det gäller att prova hjälmen med denna på. Overall kan man välja hel eller tvådelad. Den senare kopplas ihop i midjan - jacka och byxa blir till en overall. Skor skall vara av racingkvalité som går upp en bit på foten och strumporna under skall kännas sköna då fötterna mår bäst eftersom de är en stor del av bilens framförande.

Regler

Alla sporter har eget regelverk som man måste följa till punkt och pricka. Inom rallycross har man stipulerat bilens utformning, hur den får framföras och förarens personliga utrustning där kläddetaljer ingår så som rallycross kläder.

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.