Rallyoverall

Rallyoverall hittar man nog inte på begagnad-sajterna och det är nog att föredra en ny brand- och flamsäker rallyoverall. I Sverige finns ett antal väl renommerade återförsäljare för världens mest välkända märken inom detta gebit. Det första kravet är att rallyoverallen skall vara FIA- godkänd och det andra är naturligtvis att den skall passa. En avlagd overall som förut passat någon i familjen är inte säkert att den passar nästa i familjen. Dessutom kan den vara uttänjd, fläckig och oljig. Svenska Bilsportförbundet är ganska petig med hur man skall se ut när medalj erövrats. Uppe på prispallen skall man vara ett föredöme för sporten oavsett vilken gren man tävlat i. En ny och tjusig overall kan vara en väl värd investering även om de går på några tusenlappar. Men det finns billigare precis som det finns för andra rallykläder. Välj dock med förstånd och tänk på att en 3-skikts rallyoverall är mer säker än en 2-skikts.

Tuff sport i rallyoverall

Rallycross är en tuff actionfylld sport där det är tätt på banan och mycket kontakt mellan plåt till plåt förekommer. Rallycross är ett kortare lopp än vanliga rallyn, med sex bilar i varje heat. Starten är därför extra viktig och kan betyda att man vinner loppet om man kommer iväg bra, eller att det inte går så bra om starten blir fiasko. Det beror på att banorna inte är mer än kilometern eller drygt per varv så det finns inte så många bra tillfällen för omkörningar under de tre varv som heatet körs. Dessutom brukar underlaget vara omväxlande med både asfalt grus och några kullar där det hoppar och studsar.

Få omkörningar

Ingen vill frivilligt släppa om en konkurrent och det kan vara svårt att komma om eftersom banan som regel är ganska smal. Den stora skillnaden mellan rally och rallycross är att här ser publiken nästan hela banan, och på Solvalla kan man definitivt se alla bilar under hela loppet. Det mest spännande är alternativspåret. Detta moment måste varje förare köra en gång under loppet och när man väljer att ta den sträckan kan bli avgörande.

Svenskar tillhör de mest framgångsrika förarna inom rallycross med förare som exempelvis Kenneth Hansen har Sverige kammat hem många medaljer.

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.