Rallyoveraller

Rally är en gren av motorsport som körs på vägar, i längre sträckor. Detta till skillnad mot racing som körs på bana där varje lopp är tämligen kort, om man kör med standardbilar. Som alla vet är F1 och andra Formula många varv runt en ganska lång bana. Gemensamt för alla grenar inom motorsport är att föraren måste ha en bra rallyoverall. Detta gäller även kartläsaren som åker bredvid föraren under rallyts sträckor. Mellan de så kallade specialsträckorna förekommer transportsträckor som enbart är till för att ta rallybilen från en punk till en annan där nästa specialsträcka börjar. På transportsträckorna råder vanliga trafikföreskrifter vilket en del förare fått erfara då de åkt fast för fortkörning och andra förseelser. Därmed kommer vi in på säkerhet och där utgör overallen en viktig detalj, vikten av en säker overall beskrivs i några av våra andra artiklar.

Märken och tillverkare av rallyoveraller

Runt om jorden finns en hel del företag som tillverkar all sorts utrustning för rally. I Sverige säljs dessa genom en rad återförsäljare och priset varierar från ungefär 1 000 kronor och upp till många 10 000 - tals kronor. Här är några av de mest kända inom branschen:

  • OMP Racing Spa: Officine Meccaniche Percivale. En italiensk fabrik belägen i Geno som har servat motorsporten sedan 1973. Bland annat kan nämnas att de är en av svenske F1- föraren Marcus Erikssons sponsorer.
  • Sparco S.p.A är en annan italiensk firma med inriktning på rally och motorsport. Bildades 1977 i Turin Italien.
  • Alpinestars är ytterligare ett italienskt bolag inom motorsport, men med längre erfarenhet då det bildades 1963. Sponsor till bland andra Nelson Piquet Junior.

Från dessa firmor får man räkna med priser på drygt 3 000 kronor och uppåt för rallyoveraller.

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.