Vad är Nomex? - Så här används det inom rally och racingutrustning

Nomexmaterial för FIA godkänd flamsäker utrustning

Nomex är en syntetisk brandhämmande fiber som utvecklades av företaget DuPont på 1960-talet. Det var en av de första fibrerna som kunde erbjuda en hög nivå av skydd mot värme och eld samtidigt som den var lätt och flexibel nog för att användas i kläder.

Namnet "Nomex" kommer från orden "nomadiska" och "textil", vilket syftar på fiberns mångsidighet och förmåga att användas i en mängd olika tillämpningar.

Sedan dess har Nomex använts i en rad olika produkter, inklusive högpresterande kläder, isoleringsmaterial, tätningar och skyddande membran.

En av de mest kända tillämpningarna av Nomex är i motorsporten, där det används i rally- och racingunderställ för att skydda förare och mekaniker mot värme och eld vid höga hastigheter och i extrema temperaturer. Nomex används också av militären och brandkåren för att skydda personalen mot fara.

Nomex har blivit en branschstandard för högpresterande skyddskläder och är känd för sin förmåga att ge ett högt skydd mot värme och eld samtidigt som det är lätt och bekvämt att bära. Det har också visat sig vara mycket slitstarkt och motståndskraftigt mot kemikalier och slitning.

Finns det alternativ till Nomex?

Det finns flera alternativ till Nomex, inklusive andra brandhämmande fibrer som också erbjuder hög värmebeständighet och skydd mot eld.

Ett sådant alternativ är Kevlar, som också utvecklats av DuPont och är känt för sin höga slitstyrka och värmebeständighet. Kevlar används ofta i skyddskläder för motorcyklister, soldater och brandmän.

Ett annat alternativ är PBI (polybenzimidazole), som är en mycket värmebeständig fiber som är lätt och bekväm att bära. PBI används ofta i kläder för brandmän och räddningspersonal.

Andra alternativ inkluderar ull, bomull och viskos som behandlats med brandhämmande kemikalier för att öka deras skyddande förmåga.

Valet av fiber beror på tillämpningen och kraven på skyddsnivå. Det är viktigt att välja rätt skydd för att säkerställa att personalen är ordentligt skyddad mot fara.


FIA Godkänd

FIA (Fédération Internationale de l'Automobile) är den internationella organisationen som reglerar bilsport, inklusive rally och racing. När en produkt är "FIA-godkänd" betyder det att den har testats och uppfyller FIA:s specifika krav och standarder för användning inom motorsport.

Kraven varierar beroende på produkten. För exempelvis skyddskläder krävs det att materialet är brandhämmande och kan stå emot höga temperaturer. För säkerhetsutrustning som hjälmar och säkerhetsbälten krävs det att de uppfyller specifika krav på styrka och skydd.

Att en produkt är FIA-godkänd betyder att den anses vara tillräckligt säker och tillförlitlig för att användas inom motorsport på internationell nivå. Det är också vanligt att tävlingsregler kräver att förare och mekaniker använder FIA-godkända produkter för att delta i tävlingar.


Vad betyder de olika FIA homologeringarna?

FIA har flera olika homologeringar som tilldelas produkter och utrustning som används inom bilsport. Här är en förklaring av de vanligaste homologeringarna:

  1. FIA-homologering 8856-2000: Detta är en homologering för skyddskläder, inklusive rally- och racingunderställ. Produkter med denna homologering uppfyller FIA:s standarder för brandhämmande egenskaper, riv- och slitsäkerhet samt sömmar som tål höga temperaturer.
  2. FIA-homologering 8860-2018: Detta är den högsta homologeringen som tilldelas hjälmar. Produkter med denna homologering uppfyller FIA:s stränga krav på stötdämpning, penetrationsskydd, sidokollisionsskydd, vikt och synfält.
  3. FIA-homologering 8859: Detta är en homologering för säkerhetsbälten. Produkter med denna homologering uppfyller FIA:s standarder för styrka, vikt, längd och bredd.
  4. FIA-homologering 6324-1: Detta är en homologering för nackstöd, som används för att skydda förarens nacke i händelse av en krasch. Produkter med denna homologering uppfyller FIA:s krav på styrka och stötdämpning.

Homologeringar är viktiga för att säkerställa att produkterna som används inom motorsport uppfyller höga standarder för säkerhet och prestanda. Produkter med FIA-homologeringar är vanligtvis testade och godkända av FIA eller av en FIA-ackrediterad testorganisation.

Radne AB, Markörgatan 2, 138 44 Handen.

Organisationsnummer: 556289-7834

© 2022 Radne AB. All rights reserved.