Claes Uddgren

Alexander Björk i Theds fotspår

En av Sveriges absolut bästa racerförare heter (eller i varje fall hette) Thed Björk. Han har flera bröder och en av dem har i sin tur en liten son vid namn Alexander Björk. Alex syftar nog på att kunna kopiera Theds segertåg via karting till racing. Han inledde nu med att dominera lördagens Miniklass, som pga krock med MKR i Katrineholm bara fick fem startande. Klassen växte dock över natten tack vare att några Microförare med åldern inne ville

Mini lördag

Alexander Björk toppade tidskörningen med 1.03,270, sedan banan hade torkat upp efter den lilla regnskuren i slutet av Microtidskörningen. Tvåa blev Hampus Varis med 1.03,827 och trea Theo Blomkvist på 1.04,130 tätt följd av Edvard Spangenberg på 1.04,251.

Alex tog direkt kommandot för första heatet med Hampus i hälarna. Edvard låg trea tills han snurrade. Det var fortfarande blött och halkigt, så det blev till slut stora avstånd mellan kartarna och varvtiderna steg till 1.12 och mer. Därmed greppade Theo tredjeplatsen för gott, medan Edvard fick duellera med Amanda Ekfors tills han på sista varvet snurrade igen och sedan behövde funktionärshjälp för att komma tillbaka upp på asfalten.

Alex och Hampus krigade ännu hårdare i andra torra heatet. Hampus kom aldrig om men var bara 0,102 sekunder bakom vid målet. Alex var dessutom snabbast med 1.03,150 sekunder.

Amanda fick en kanonstart och var trea en kort stund tills Theo smet förbi. Edvard saknade speed och var banans långsammaste förare på sin väg mot jumboplatsen.

Målgången i andra heatet gav exakt samma startuppställning till den första finalen. Nu var bantemperaturen högre och gav därmed snabbare varvtider om än inte annorlunda resultat. Alex jagades hela vägen av Hampus utan något placeringsskifte. Deras bästa tider löd på 1.02,449 respektive 1.02,489 sekunder. Amanda smet ånyo fram och lade sig trea tills både Theo och en nu betydligt snabbare Edvard petade ner henne till sistaplatsen.

I dagens sista åk gick det ännu snabbare men fick exakt samma målgång. Nu kom Alex ned på 1.02,230 medan Hampus var något sämre på 1.02,763. Det blev större skillnad vid målflaggan, dit Alex kom 4,838 sekunder tidigare.

Theo, Edvard och Amanda var långt efter men hade inte så mycket luft mellan sig.

Mini söndag

Nu hade klassen vuxit till sju ekipage även om Hampus Varis tyvärr hade försvunnit. Tävlingen hade också krympt, så dagen blev mycket kortare med just Minifinalens helgens sista race redan 14.45. Suveränt.

De sju ekipagen släpptes ut på en warmup redan klockan 08.00 och då var lördagens Microsegrare Edvin Sandberg snabbast med 1.04,419 sekunder. Tidskörningen skedde 08.25 och då gick det klart långsammare. Kanske kom det några droppar regn? När jag anlände till banan strax efter 09.00 var det i varje fall torrt. Nåväl, Alexander Björk var nu åter snabbast med 1.07,964 följd av Alexander Persson på 1.09,051, Edvin Sandberg på 1.09,576 och Theo Blomkvist på 1.09,851. De övriga kom inte under 1.12. Under resten av dagen kom det sedan inte en enda regndroppe.

Alexander B kom att leda första heatet från start till mål med en bästa varvtid av 1.02,309 sekunder. Edvin petade omgående ned Alex P till tredjeplatsen. Startsnabba Amanda låg på fjärde plats under de första varven men fick sedan ge sig för Theo, medan Edvard blev stående direkt.

Det andra heatet hade exakt samma förlopp med Amanda åter uppe på fjärdeplatsen en kort stund tills Theo kom ångande som vanligt. Edvard kom i mål som sexa.

Startuppställningen till första finalen blev inte annorlunda än de tidigare målgångarna med Alex B och Edvin i första led samt med Alex P och Theo i tredje.

Alex B tog nu täten före Alex P och Edvin med en omedelbar lucka till Theo och Amanda, medan Edvard åter blev stående på mastervarvet. Det blev sedan inte en enda omkörning. Så det enda ovanliga var att det var Kristianstads Alex P som blev snabbast med 1.02,454.

Den andra finalen i helgens andra Raket Cuprace såg bara en enda ändring mot den första finalens resultat och det var att Edvard Spangenberg kom runt alla varv på

sjätte plats. Ja, och så fick Alexander Björk sista ordet med 1.02,254 sekunder, vilket var söndagens snabbaste tid i klassen.