Claes Uddgren

Alfred i stöten

Microklassen har vuxit hälsosamt i år, så när Järfälla MK arrangerade sin andra MKR-tävling (av fem totalt) för året, så dök inte mindre än 25 ekipage upp. Sex av dem var debutanter. SMK Örebros Alfred Löfquist-Fridh var dagens dominant och vann allt utom ett av de båda kvalheaten.

Micro

Alfred Löfquist-Fridh tog omedelbart kommandot genom att vinna tidskörningen på 47,034 sekunder. Enköpings Alex Stasiak kom närmast på 47,191. Endast Västerås Wincent Palm hade fart nog att också krypa under 48 sekunder genom att runda på 47,623. Vidar Ottosson, Enzo Cohlin och Ludvig Nebréus kom närmast efter. Sjunde snabbast blev debutanten Jakob Wång, endast 51 tusendelar efter Ludvig, men han fick ändå inte starta längre fram än på 19:e rutan i kvalen.

Alex var fräck nog att gasa förbi mastern Alfred redan under första heatets första varv och sedan hålla undan till mål. Det skilde dock inte mer än 0,189 sekunder dem emellan. Wincent kom at lyckades Alfred med en smart manöver t göra sitt eget lilla lopp, långt före de övriga som anfördes av Ludvig. Ludvig hade då sällskap av Enzo och tidssjuan Aleksander Boström. Debutanten Jakob avancerade från 19:e till tolfte plats, medan masterfyran Vidar blev stående efter ett varv.

Scenariot upprepade sig i andra heatet. Alex gled förbi Alfred redan i andra kurvan och höll sedan undan men gjorde det på ett verkligen ojuste sätt. Han försökte nämligen preja Alfred (av banan?) på målrakan. Detta sågs av alla, så Alex blev fråntagen segern och påförd fem sekunder extra och det ska han vara glad för. Hade han gjort så i Göteborg, så hade det säkert blivit ett strängare straff. Tack vare tätparets överlägsenhet med endast Wincent inom synhåll, så blev Alex trea. Ludvig och Enzo följde som vanligt på fjärde och femte plats med Kjell Hjertman sexa denna gång.

Vidar kom i mål, men fick det ovanliga straffet fem sekunders tillägg för felaktig start. Jag har bara sett tre- eller tiosekundersstraff för sådana förseelser tidigare. Nu innebar det att han blev av med fjärde plats (före Ludvig) och hamnade på nionde istället. Jakob grejade 14:e plats denna gång.

Dags för första final med Alfred och Alex i första led, medan Wincent delade andra med Ludvig. Enzo stod i tredje tillsammans med Aleksander. I fjärde startade Elvin Hedlöf och Kjell H.

Alex var klart snabbast i starten och tog omedelbart ledningen före Alfred. Efter drygt tre varvs jagande lyckades Alfred med ett smart drag köra om Alex. Sedan fortsatte fighten med Alex än en gång i ledningen, innan Alfred fick sista ordet och tog segern med knappa 0,102 sekunder. De övriga var så dags inte inom synhåll.

Wincent höll sig kvar på tredjeplatsen under en handfull varv men blev sedan omkörd av både Ludvig och Enzo. Även Aleksander var förbi Wincent en kort stund, men Aleksander skickades snart tillbaka till sjätteplatsen av Wincent. Aleksander fick istället Elvin i hälarna.

Enzo Folgerö fick ingen tid på tidskörningen, så han fick starta från 18:e plats i båda heaten. Han kunde i första finalen avancera upp till åttonde plats. I finalen blev han till sist nia.

Den otroliga fighten mellan Alfred och Alex blev än hetare under den sista finalen, där de turades om att leda flera gånger. De kom till slut samtidigt, sida vid sida, till mållinjen. Alex var 25 tusendelar före men hade åter kört ojuste. Jag såg denna gång inte om det hände på målrakan eller tidigare. Straffet blev tre sekunder och därmed kunde Alfred koras till segrare med Alex ändå tvåa eftersom de i vanlig ordning hade lämnat resten av fältet långt bakom sig.

Enzo C lade sig på tredje plats i starten och lyckades sedan hålla tätt bakåt. Wincent var främste opponent, men han fick alltså ge sig, om än med endast 0,133 tusendelar.

Vidar var sjunde man i inledningen men körde upp sig till femte och vem blev sexa om inte den lovande debutanten Jakob Wång, som hade startat från tolfte rutan. Med jämna mellanrum droppade Aleksander och Elvin in på sjunde och åttonde plats.