Claes Uddgren

Andra raka debutantsegern

SMK Västerås Felix Boman körde sitt livs första Microlopp i Rasbo och vann direkt. Därmed sällade han sig till en liten exklusiv skara debutanter som har vunnit vid sin första start. Men när Felix tävlade på sin hemmaplan i MKR-premiären så lyckades han göra om bravaden och vinna igen. Jag känner inte till om någon tidigare debutant har lyckats med detta.

Micro

Det kom glädjande nog hela 38 ekipage till start på Hälla Ring. Det blev därmed två tidskörningsheat - båda på blöt bana. Den första gruppen vanns av Felix Boman på 50,469 sekunder, vilket blev den totalt bästa tiden, men eftersom debutanterna måste starta bakom de övriga, så fick Felix starta långt bak i båda sina heat.

Tvåa i första gruppen blev Arvid Emmoth på 51,311 följd av Ludvig Nebreus på 51,345, Elias Johansson-Åkerlund på 51,556 och Enzo Cohlin på 52,014. Den andra gruppen fick nog en aning bättre väglag och tre förare lyckades nu sätta 50-tider. Bäst gick det för Jakob Wång med 50,592 följd av Dennis Lundbrink på 50,603, Måns Lööf på 50,654, Elias Rosendal på 51,001 samt Wincent Palm på 51,404. Inga andra gick under 52 sekunder.

Första heatet skulle ha körts före lunchen, men det strulade en aning med hur förarna skulle ställa upp, så loppet sköts upp en timme och startade 13.05, då det fortfarande var blött på banan. Jakob Wång var master men blev omgående omkörd av Dennis Lundbrink, varpå Jakob i sin iver att komma igen snurrade redan i andra kurvan. Han hamnade långt bak men kunde köra upp sig till åttonde plats till slut.

Dennis hade en enorm speed och gjorde direkt en runda på 48,924 sekunder, medan ingen annan kom under 50,297. Den tiden sattes av Elias J-Å, som kom bort lite grann i starten men som snart började klättra och ta sig förbi Elias R och andraplacerade Ludvig. Väl förbi, så körde Elias J-Å lätt ifrån allihop, men det skilde ändå hela 12,512 sekunder fram till segraren Dennis.

Ludvig höll sig kvar på tredje plats men hade hela tiden sällskap av Wincent och Wilmer Skyllkvist. Även Elias R, Elliot Eliasson och Jakob fanns med i det tåget.

Jag är inte tvärsäker men jag tror att det andra heatet kördes på slicks eftersom banan äntligen var på väg att torka upp. Tiderna sjönk dramatiskt och nu satte Felix Boman 44,257 sekunder som bäst och det efter att ha startat från 17:e rutan. Jakob och Arvid startade ånyo från första ledet, så ut på första rundan stack Jakob med Ludvig, Arvid och Elias R närmast i hälarna. Ludvig körde emellertid snart förbi och ifrån Jakob. Det skilde 2,178 sekunder dem emellan över mållinjen, men de var inte ensamma. En tredje orange kart kom farande som en projektil bakifrån. Det var ingen mindre än Felix Boman, som mer eller mindre hade åkt slalom runt resten av fältet. Han hade då sällskap av Enzo, medan de övriga följde nästan tio sekunder senare.

Tredje heatet kördes på en absolut snustorr bana, så nu sjönk varvtiderna ytterligare. Felix, som nu utgick från 16:e rutan var ånyo snabbast med 42,255 sekunder.

Enzo Cohlin startade från femte rutan, men tog sig till synes större besvär upp i ledning, där han stannade tills målflaggan föll. Då hade han Felix en styv sekund efter sig efter en ny formidabel uppåkning. De övriga var då mer än tre sekunder efter ledarparet. Mastertrean Måns Lööf hakade på Enzo i inledningen med Dennis Lundbrink trea. Måns höll sig hädanefter kvar i täten och släppte endast Felix förbi sig, medan Dennis rasade bakåt och hamnade på en slutlig sjundeplats. Det blev mastern Arvid som tog över fjärdeplatsen före Wincent och Elias J-Å.

Det blev Ludvig som fick äran att bli master till den första finalen med Enzo bredvid sig. Felix kunde äntligen ansluta till täten på tredje rutan med Dennis vid sidan om. Elias J-Å och Måns partade på tredje led, medan Wincent och Jakob fick hålla till i fjärde raden. Elias R och Arvid startade i femte.

Det var för ovanlighetens skull mastertvåan och masterfyran som kom kvickast ur de första svängarna. Det var alltså Enzo som ledde före Dennis, Felix och Ludvig. Under andra rundan tog Dennis över taktpinnen, men något varv senare hade Felix kört om båda två och gick mot en till synes klar seger. Men det var stor klasskillnad mellan de bästa och de mest oerfarna så varvningar förekom och precis på slutet blev Felix kraftigt hindrad, så det var på håret att Dennis hade smitit förbi. Felix klarade sig med 0,239 sekunders marginal. En och en halv timme senare blev Dennis dock av med sin andraplats, men mer om det senare. Över mållinjen hade Dennis Ludvig hängande i bakbågen, medan de övriga var helt avkopplade.

Från sin åttonde startruta kom Jakob farande och var till slut uppe på femte plats. Han blev sedermera diskad för undervikt, men resultatlistan visar ett varv mindre för honom, så kanske han bröt på sista varvet? 

De som nu ryckte fram bakom ovannämnda gäng var Måns, Elias J-Å, Elias R, Arvid, Wincent och Wilmer.

Dennis var än så länge inte diskad så han fick ställa upp bredvid mastern Felix i den andra finalens första led. Han var dessutom "ofin" nog att sno åt sig ledningen. Första kurvan i Västerås är lika speciell som den första i Linköping, där det finns ett myller av spårval. Men Felix var tätt bakom och körde snart förbi, varefter han höll undan med två sekunder och tog sin andra raka seger som debutant.

Jag kan ha missat, men det verkar som om Enzo körde om Dennis och tog andraplatsen. Det hade nu ingen betydelse, då Dennis inte klarade efterbesiktningen. Man fann att tändningen var för hög, så han blev diskad och dessutom fråntagen sitt resultat från den första finalen.

Ludvig var en tidig fyra med Elias J-Å femma. Ludvig fick sedan stryka på foten, så det var upplänningen Elias som blev slutlig trea med hemmaförare Wincent fyra, Elias R femma strax före Måns och Wilmer. Ludvig hamnade på åttonde plats sedan Elvin Hedlöf från 14:e rutan hade flyttats bakåt på grund av intryckt nos. Jag vet inte riktigt vad Jakob Wång hade för sig, men han blev bara tia i den slutliga listan.

Felix Boman som bara hade den tredje bästa tiden efter Enzo och Dennis i den första finalen, fick sin revansch i sista åket, där han som ensam förare gick under 42 sekunder med tiden 41,945.