Claes Uddgren

Arvid och Junior delade på gracerna

Det kom sju deltagare till den första deltävlingen i Rotax Junior, som kördes på nya Gröndalsbanan eller GTR Motorstadion, som anläggningen är döpt till. Tre förare tillhörde Järfälla MK utanför Stockholm, två syskon kom från Umeå AK samt en förare från VÖMK i Skänninge och så den resenär som kommit längst ifrån, Isabell Åberg från Vuollerims MF. Det kom dock endast att handla om Arvid Rosén och Junior Jonsson, vilka hade varsin bra dag.

Rotax Junior

Lördag

Junior rundade de 890 meterna på 35,445 sekunder med Arvid Rosén tätt efter på 35,598 när tidskörningen kallad "Kval" inleddes på lördagsförmiddagen. De följdes av Gustav Jonsson på 35,763, Isabell Åberg på 35,889, Greta Rosén på 35,914, William Blomberg på 36,019 samt Leo Westlin på 36,396. Det var första gången (någonsin?) tillåtet att gå in i bandepån och skruva på kartarna under de 15 minuterna, som tidskörningen pågick. Detta förfaringssätt gällde för övrigt alla klasser.

När det var dags för första finalen så hade alla satt på regndäck och de fick sedan tyvärr sitta på under resten av dagen. Junior tog snabbt täten före Arvid, som sedan smet förbi östgöten under första varvet. Arvids ledning växte snart avsevärt när Junior råkade snurra i vattenpölarna i S-kurvans utgång.

Gustav tog därvid över andraplatsen i startfältet, där förarna snart spred ut sig. Junior hade emellertid gott om tid att rehabilitera sig, så sakta men säkert halade han sig fram till tredjeplatsen, dryga 26 sekunder efter vinnaren Arvid.

Innan Junior kom stormande var det William som höll tredjeplatsen. Leo var en stund fyra, men så snurrade även han och var sedan förvisad till jumboplatsen. Isabell tog över fjärdeplatsen.

Nästa race såg Arvid ta täten, men motorn gav inte fullvarv i blötan och Junior svepte snart förbi för gott. Cirka sex sekunder skilde dem åt vid mållinjen. Isabell var en stark trea i öppningen men snurrade tyvärr bort sig. Hon lyckades emellertid ta femteplatsen till slut.

Gustav låg sedan trea, men något hände så att han hamnade ett varv efter eller om han rentav bröt på sista varvet. I vilket fall var det William som var tredje man över mållinjen med Greta tätt efter.

Till Superfinalen fick Arvid starta master med Junior vid sin sida, medan William och Gustav stod i andra ledet framför Isabell och Greta.

Från start var det Arvid i täten före Junior, William och Gustav. De två sistnämnda bytte dock snart plats. Sedan visade det sig att Juniors pappa hade gissat fel på däcktrycket, så Junior fick vara glad över att han kunde behålla andraplatsen men på behörigt avstånd från den bortflyende Arvid.

Om tredjeplatsen fortsatte striden och med mycket knapp marginal kunde William ta den före Gustav. Isabell och Greta hängde också med i deras tempo och var inte många sekunder bakefter till målflaggan.

Söndag

Även söndagens tidskörning skedde på torr mark liksom resten av racen. Junior toppade åter på 35,741 sekunder med Arvid tvåa på 35,893. Gustav tog sig in på tredjeplatsen med 35,904 följd av Greta på 36,174, William på 36,217, Isabell på 36,222 samt Leo på 36,869.

I det första loppet tog Arvid en fräck rövare från yttern och rundade snabbt Junior, som därvid förlorade så mycket fart så att ytterligare två förare hann smita förbi. 

Här förtjänar nämnas att Arvid hade råkat braka av banan under tidskörningen varvid "frambumpern" som man på engelskt vis har döpt frontkonen till, trillade av. Den gick ju snart att sätta dit igen, men inte under tidskörningen, för denna dag fick man inte åka in och justera någonting. Hade detta varit tillåtet, så hade Arvids team nog uppmärksammat att "bakbumpern" också fått sig en kyss. Så vad hände? Jo, när Arvid var ute på sitt 18:e finalvarv, så lossnade bakpartiet, varvid Arvid givetvis fick teknisk flagg och tvingades parkera. Det var ju ingen vits med att laga och fortsätta, då han hade blivit sjua i alla händelser. 

Junior kunde sålunda ta målflaggan som etta före Gustav, Greta, Isabell och William. Med Arvid längst bak i startfältet till dagens andra race blev det lite enklare för Junior att leda från start till mål. Greta var en stund tvåa tills den två år äldre brodern Arvid kom störtande och tog över "sin" plats bakom Junior. Greta fick lite senare även maka på sig när Gustav klämde sig förbi. Hon höll dock undan för Isabell och William.

Sedan blev det uträkning om startuppställningen till Superfinalen med Junior som solklar master med Gustav bredvid sig. Syster och bror Rosén fick samsas i andra ledet med Isabell och William i tredje startled.

In i första kurvan i klassens sista race för helgen kom Junior först med Greta i släptåg och Gustav trea just före Arvid. Under resten av detta första varv smet både Gustav och Arvid om Greta. När Arvid sedan plockade Gustav, så hängde tolvåriga syrran på. Gustav var naturligtvis inte nöjd med denna utveckling utan lyckades så småningom återta tredjeplatsen.

I täten stormade Junior fram och gav aldrig Arvid en chans att komma ifatt, så när de klöv mållinjen efter 21 varv, var Arvid distanserad med drygt fyra sekunder. Gustav var ytterligare cirka 5,5 sekunder efter, medan Greta verkligen fick kämpa för att behålla fjärdeplatsen. Det lyckades inte, men Isabell, William och Greta åtskildes av mindre än två sekunder vid målgången. Leo kom också i mål, sex sekunder efter Greta.