Claes Uddgren

Arvid och Junior tog varsin seger igen

Precis som vid premiärracen i Eskilstuna delade Arvid Rosén och Junior Jonsson på segrarna i Rotax Junior vid Göteborgs SP, som kördes under lördagen med blöt tidskörning, blöta heat samt en blöt final. Därmed kunde slicksen endast muttras på till den andra finalen.

Rotax Junior

Tyvärr orkade Jessica Åström och Greta Rosén, vilka båda tävlade i Eskilstuna, inte åka den långa vägen ner till Göteborg. I Jessicas fall är det förståeligt. Tävlar man för Vuollerims MF har man nog en rejäl resa till Göteborg, men i Gretas fall var det ju så att storebrodern Arvid åkte ned från Umeå, så då kunde hon väl ha hängt på. Nu blev det bara futtiga sex ekipage. Så trist.

Arvid var helt outstanding under tidskörningen och hans 53,975 sekunder hade stått sig mycket bra om han hade tävlat mot de 20 seniorerna istället. Junior var tvåa på 54,887 med William Blomberg trea på 55,042. Sedan var det tätare med Gustav Jonsson på 55,153 och Astrid Almlöf på 55,455. Däremot hade Malmös Max Andersson något trubbel och nådde bara 59,116. Han var dock mycket snabbare i fortsättningen.

Det såg ut som om Arvid skulle förlora ledningen när han i det första heatet drev långt ut, men han tog en lång sväng på fullgas och bromsade sig sedan tillbaka till förstaplatsen i den tvära högerhårnålen. I det läget låg Junior tvåa och Gustav trea, men den senare blev snart passerad av Max, som hade stormat fram från sjätte rutan. Dessa positioner hölls sedan under resten av varven.

I inledningen av andra heatet var det samma ordning som i första heatet med Arvid före Junior och Gustav. Kort därefter blev det ändring då både Junior och Gustav klämde sig förbi Arvid. Den sistnämnde tog emellertid snabbt tillbaka andraplatsen och tog upp jakten på Junior som han till slut knäppte strax före målgången.

Max var snabbt uppe på fjärdeplatsen, men denna gång rådde han inte på Gustav utan fick vara glad över att hålla undan för Astrid och William, som hade bytt plats mot hur de gick i mål i första åket. Därmed var Arvid och Junior klara för det första startledet till den första finalen med Gustav och Max i det tredje. William och Astrid fick alltså stå i sista ledet. 

Länge låg de i finalstarten uppradade med Arvid före Junior, Gustav, Max, Astrid och William. Men ett par varv före målgången lyckades Junior sno åt sig ledningen och hålla den över mållinjen. Några andra omkörningar skedde inte, men listan ändrades ändå, då Gustav blev rapporterad för tjuvstart med tio sekunders tillägg som straff. Fältet var så tight, så han hamnade nu på sjätte plats istället.

Lagom till det sista åket hade banan med solens hjälp torkat upp, så nu blev det ett helt nytt scenario. Junior tog starten men blev strax nerpetad till andraplatsen av Arvid, som därefter låg etta hela vägen till mål. Junior låg tvåa tills han märkte att styrningen inte var okej. När han tappat positioner ner till sista plats, så valde Junior att bryta loppet. Det var visst styrstången, som hade glappat loss.

Rasbo-Astrid, som inledde tävlandet med sjätte plats, visade nu att hon hade mer att ge. Hon körde nämligen om allihop utom Arvid och blev därmed en fin tvåa efter att ha vunnit en duell med Max. Gustav fick därmed nöja sig med fjärdeplatsen med William tätt i hälarna.