Claes Uddgren

Baggis för Freddie

Freddie Carlsson från Åmål har varit en stjärnförare från det att han började tävla. Nu är han uppe i en så mogen ålder att han platsar i DD 2 Masters, där man inte behöver vara 33 år fyllda för att få vara med. Han inledde med att vinna i Klippan, tog sedan två segrar på hemmaplan i Uddevalla och spädde nu på med ett par till i årets enklaste motstånd på Järfällabanan utanför Stockholm, dit många av syd- och västsvenskarna inte orkade ta sig.

DD 2 Masters

Klassen hade tur att få göra sin endagstävling under lördagen, då det visserligen var kallt till att börja med men som sedan blev varmare ju längre dagen led.

Freddie Carlsson toppade tidskörningen med 38,116 sekunder följd av Jonas Calson på 38,422, Ralf Mårtensson på 38,445, Joakim Elander på 38,453 och Christofer Lindberg på 38,462.

Så jämnt var startfältet att det endast skilde 0,336 sekunder mellan andra och tolfte plats. Två debutanter tog lite längre tid på sig, vilket väl var helt normalt.

Även i denna klass blev det ett Superpoleavgörande, som slutade med att Freddie toppade före Joakim, Ralf, Jonas, Cezary Blawat samt Christofer. Så såg alltså startlinjen ut när de drog iväg ut för första heatet, där Freddie omedelbart tog en klar ledning, som han sedan utökade till 5,390 sekunder i mål.

Joakim slarvade inte bort sin förvärvade andraplats utan lyckades hålla Ralf tätt bakom sig under alla tio varv.

Jonas var fjärde man iväg, men när veteranen Johan Ernholm från åttonde rutan väl var varm i kläderna, så tog han sig fram till fjärde plats före Jonas, Cezary samt Peter Eklund.

I det andra heatet var det Ralfs tur att ligga tvåa hela vägen bakom Freddie, medan Joakim var trea iväg före Jonas och den snabbstartande Johan. Efter första varvet var han dessutom uppe på fjärde plats och lite senare smet Johan även förbi Joakim. Ralf höll dock undan - med "hela" 66 tusendelar.

Jonas Calson hängde inte riktigt med denna gång utan fick istället se till så att Peter Jervemyr och Peter Liljeros inte kunde smita förbi till femteplatsen. Däremot tog det roliga slut för Cezary redan efter två rundor och han tvingades senare även avstå från start i den första finalen.

Till den inledande finalen fick Freddie sällskap av Ralf i första ledet, medan Joakim och Johan stod i andra. Jonas och "Jerven" startade från tredje ledet.

Efter första rundan ledde Freddie före Ralf, Joakim, Johan, Jonas samt Peter Eklund. Medan Freddie sedan stack iväg mot en ny seger, så jobbade Johan sig upp till andra plats men han hade Ralf i hälarna efter att ha kört om denne. De var då dryga sex sekunder efter Freddie. Joakim följde också med i tempot, medan de övriga med Jonas i spetsen låg drygt tre sekunder efter. Här överraskade debutanten Jan Karlsson med att gå in som sjua efter att ha jagat sjätteplacerade Eklund under alla 18 varven.

I strålande solsken efter bara några minuters molnighet och en mer behaglig temperatur kördes den sista 20 varv långa finalen. Ja, Freddie hade inte heller nu några problem med att köra ifrån uppvaktningen och vinna med 8,811 sekunder. Johan Ernholm var tvåa från start, men Ralf Mårtensson stack plötsligt förbi. Det blev nu inte långvarigt utan bohuslänningen kunde snart återta andraplatsen för gott.

Av någon anledning (dåliga däck?) började Ralf sedan tappa mark och blev då i tur och ordning omkörd av både Joakim Elander och av Jan Karlsson. Det skilde faktiskt inte mer än 0,737 sekunder mellan tvåan Ernholm och fyran Karlsson vid målgång. Sedan kom ju Ralf, varefter det tog en fikapaus innan resten anlände med Peter Liljeros, Jonas Calson, Peter Eklund och Christofer Lindberg.

Cezary Blawat fick efter sina problem starta från 14:e rutan och kämpade sig därifrån upp till tionde plats, men det var bara tolv ekipage i mål. Stående blev bl a Peter Jervemyr.