Claes Uddgren

Bara två svenskar tog chansen

Har man inte lyckats ta sig till Världsfinalen i Rotax Max Challenge under den gångna säsongen, så finns det en chans till och det är att delta i Rotax Euro Golden Trophy, vilken i år kördes i belgiska Genk. Tyvärr var det bara två svenskar som åkte ner till Belgien och tråkigt nog lyckades ingen av dem gå vidare till Världsfinalen i Portugal.

DD 2

Bland de 29 tävlande fanns Axel Bengtsson, som ju kört mycket bra i Sverige trots att han hoppade mellan STCC och DD 2. På den blöta tidskörningen i Genk satte stockholmaren den 22:a bästa tiden hela 1,7 sekunder efter ettan Mark Kimber. De tre kvalheaten var torra. I det första körde han upp sig till 15:e plats i mål, men nosen var intryckt, så då blev det 18:e plats istället. I det andra loppet var Axel 18:e man över mållinjen, men nu hade andra felat, så Axel kunde därmed flytta upp till 14:e plats. I sista heatet var han också 18:e man innan tidsstraffewn delades ut. Då blev han uppflyttad till 16:e plats, vilket innebar 15:e startrutan inför förfinalen. Nu var det också torr bana, men tyvärr gick det inte bra för Axel. Han började med att rasa till 20:e plats och sedan försvinna helt efter bara fyra varv. Därmed fick han starta den regniga finalen från 29:e rutan.

Nu gick det betydligt bättre och ett tag var han uppe på 15:e plats. I mål var han 17:e men flyttades slutligen upp till 16:e plats efter det att tidsstraffen delats ut. Holländaren Kris Haanen vann.

Senior Max

Stockholmaren Gustav Jonsson var ende svensk i Genk. Han körde liksom Axel Bengtsson för Strawberry Racing. Startfältet innehöll 59 förare så efter den blöta tidskörningen blev det saxning. Gustav hade 14:e tid i sin grupp och blev då 27:a totalt. Även denna klass fick köra alla sina kvalheat på torr bana. Det blev elfte plats i första åket, men sedan gick det illa i det andra där Gustav redan på första varvet ramlade ned till 29:e plats varifrån han sedan jagade upp till 20:e. I det sista racet klöv han mållinjen som tolva, men det blev många tidstillägg och efter dessa blev Gustav till slut nia.

Det blev ändå bara 23:e startrutan inför förfinalen, där han aldrig kom högre upp än till 20:e plats. På slutet kom den från 36:e rutan stormande engelsmannen Jamie Perilly och blåste förbi, så Gustav slutade på 21:a plats.

I finalen regnade det duktigt, vilket inte verkade besvära Gustav mycket. Redan på första varvet blåste han upp till elfte plats. Sedan skiftade det en del och i mål kom han in som 13:e man, visserligen med intryckt nos men många andra hade samma "fel" så Gustav fick behålla sin placering strax bakom dansken Oskar Kristensen. Vann gjorde engelsmannen Sean Butcher.