Claes Uddgren

Benji höll undan till en förnäm seger

RMC/MKR 2:10 Benjamin Robertson har väl inte tagit så många segrar men har alltid varit med i tätgrupperna i alla klasser han har tävlat i. I år har han dessutom skaffat sig internationell rutin genom några lopp på sydligare breddgrader. På Hälla Ring kämpade han ner sin gamle klubbkamrat Wilgot Edqvist - de var båda med i Järfälla MK innan de bytte till KAK Motorsport.

Nu tog Benji segern i Senior 125 som inledde den inledningsvis blöta lördagspremiären.

Senior 125

Med 33 förare på plats blev det dubbla tidskörningsgrupper, tre kvalheat, B-final samt två finaler. Banan är tyvärr bara godkänd för 31 kartar åt gången. I den första tidskörningsgruppen satte Wille Edqvist den bästa tiden med 41,647 sekunder, vilken var den enda blöttiden under 42 sekunder. Som tvåa här gick Elias Callin in på 42,327 före Theo Thorszelius på 42,380, Victor Sundberg på 42,389 samt Emil Pohjonen på 42,800. I den andra gruppen toppade Liam Andersson, som denna gång inte dubblade med att köra Rotax Max under söndagen. Så han hade istället satt på en X30-motor på sin Tonykart och noterade 42,268 följd av Tim Jansson på 42,412, Isak Hovberg på 42,569, Niklas Talback på 42,626 samt Ivan Lenholm på 42,639.

Med ett inställt Microheat blev första heatet för S125 det enda loppet före lunch och då på mycket blöt bana. Regnet hade emellertid upphört så dags. Wille på pole position stack iväg direkt och var sedan aldrig hotad. Tim låg tvåa tills Elias hade kommit igång på riktigt. Isak var fjärde man från start. Benji hade ingen topptid på tidskörningen men var desto snabbare under heatet, där han körde upp sig från åttonde till tredje plats efter Wille och Elias men före Tim, som därmed fick nöja sig med fjärde plats före Victor och Isak. Bak i kön kämpade en otränad Marcus Radne med en splitterny CRG med Rotaxmotor. Han blev 15:e man.

Det var delvis torrt till det andra heatet, så nu lyckades Wille Edqvist göra en runda på 40,677. De andra kom dock inte under 41 sekunder. Han ledde ånyo från start till mål. Theo var en lika klar tvåa hela vägen, medan Tims tidiga tredjeplats försvann när först Liam och sedan en rad andra förare dök förbi. Han var som sämst sjua men gjorde en snabb comeback upp till femte plats efter Victor S. Niklas T var en dryg sekund efter på sjätte plats.

Det blev en smäll i tredje heatets första kurva som drabbade mastern Liam, som nu skyfflades undan. Istället kom från "Ingenstans" Marvin Ahlqvist fram och tog täten före Theo, Isak H och den snabbstartande Benji. Det var nu torrt och tiderna krympte snabbt till 34,211 sekunder som bäst. Tiden sattes av Isak, som fruktlöst jagade Marvin efter det att Theo tagit en knapp ledning som han höll till mål. Benji fick därmed nöja sig med fjärde plats följd av Emil, Niklas samt Elias, som likt Liam kom bort i startröran. Liam bröt för övrigt efter fyra varv. Marcus var nu så varm i kläderna nu att han lyckades köra upp sig till åttonde plats.

Efter B-finalen, som vanns av Viggo Grönlund, kom den första finalen med Wille som solklar master med Theo bredvid sig. Benji och Elias stod i andra led, Victor och Tim i tredje, Isak och Niklas i fjärde samt Marvin och Emil i femte. Liam fick nöja sig med start från 14:e rutan och Marcus med 17:e. Det visade sig snabbt att Willes byte till nya, oskrubbade däck var ett misstag. I det kyliga vädret fick han väldigt dåligt fäste och även om han lyckades hålla undan i ett varv, så gick det sedan inte längre att hålla de värsta motståndarna bakom sig.

Theo var tvåa en kort stund, men sedan kom Benji farande och tog över ledningen som han behöll till mål. Victor och Elias såg till att Wille bara låg femma tills hans däck började fungera. För Elias blev det tvärtom - han inledde snart ett stort ras av okänd anledning och blev till slut bara 13:e man på listan.

Wille fick istället Tim i hälarna och tillsammans jagade de upp till tredje och fjärde plats och de var så långt före de övriga att ett par tidsstraff inte spelade någon roll. Benji vann med ynka 0,214 sekunder till Victor.

Theo var visserligen femma i mål med Liam sexa, men med intryckta nosar fick de lämna över femtepositionen till Emil, som hade gjort ett bra ryck upp från tionde rutan. Theo blev nu sexa istället med den för mig okände Lucas Brink på sjunde plats med Leo Westlin åtta, Liam nia och Niklas tia. Marcus var elfte man över mållinjen, med fem sekunders tillägg åkte han tillbaka till 16:e plats.

Benji Robertson fortsatte i samma eminenta stil med sin Tonykart i den återstående finalen, där han snabbt fick sällskap av Wille Edqvists Kosmic. Wille hade aldrig någon reell chans att ta sig förbi, men det skilde bara 0,487 sekunder till Benji över mållinjen. Theo gick ut som trea men lyckades inte hålla undan för Victor och Tim. Victor Sundberg hade bra tempo på sin hemmabana och körde ikapp tätduon så att det till slut bara skilde 0,714 sekunder upp till Benji. Tim tog därmed fjärdeplatsen strax före Theo och sedan följde Elias efter en fin uppåkning.

Leo, Isak, Marvin och Emil kompletterade tiobästagänget. Lucas var visserligen före Emil i mål, men han tilldelades tre sekunder extra för ojuste körning och sattes därmed ned till tolfte plats närmast efter William Kiss.

Trots att solen lyste över en torr bana, så kom endast 16 av de 30 startande i mål. En av dem som bröt var Liam Andersson, som nu tar paus ett tag - det var förutbestämt och inte orsak av det ofrivilliga stoppet.