Claes Uddgren

Benji tog en bronsplats i tyska finaltävlingen

Årets femte och sista deltävling i Tyska mästerskapets avhölls i Ampfing 4-6 oktober med ett knippe svenskar på plats. Bästa resultatet stod Kristianstads CRG-förare Benjamin "Benji" Törnqvist-Persson för då han gick in som trea i den första av de två finalracen i KZ 2.

KZ 2 "proffs"

Det kom bara 23 förare till start, men då är det ju så att man i Tyskland kör två klasser i KZ 2. Jag har kallat dem "proffs" och "amatörer" i brist på bättre. Den andra klassen med idel okända förare var betydligt större.

Under tidskörningen toppade holländaren Jorrit Pex med Noah Milell bäste svensk på sjunde plats. Tätt efter kom Benji på åttonde samt Douglas Lundberg på nionde plats. Jesper Sjöberg var 14:e man och Viktor Gustavsson 16:e.

Trots det lilla startfältet så delades de upp i tre grupper med tre kvalåk. I det första vann Stan Pex med Benji trea och Douglas elva. Då är att märka att Douglas fick fem sekunder extra för en felaktig start. Han var annars åttonde man över mållinjen. Jeppe blev 14:e åkare.

I det andra heatet var Jorrit först över mållinjen med brorsan Stan tvåa. Noah var femma, Douglas sexa och Viktor 13:e man.

I sista kvalåket tog Jorrit en ny seger, men nu var Benji en god tvåa, Noah femma, Jeppe sjua och Viktor åtta.

Alla fick naturligtvis köra final. Till den första ställde Jorrit och Stan upp i första led med Benji i tredje rutan. Noah återfanns i den åttonde, Douglas i den tionde, Jeppe i den 14:e och Viktor i den 15:e rutan.

Det blev ett otroligt jämnt race över 24 varv med fem man i mål inom en sekund! Jorrit, Stan och Benji höll sina positioner, medan Douglas tjänade en placering och slutade nia. Viktor kunde också kliva upp ett pinnhål till 14:e, då både Noah (21:a) och Jeppe (23:a) bröt.

I den andra finalen blev det omkastningar. Tysken Fabian Federer körde nämligen om allihop och vann före Stan, medan Benji föll till sjätte plats. Douglas var tätt efter på sjunde och Viktor på tionde. Noah (19:e) och Jeppe (21:a) bröt på nytt.

Så efter årets tio poänggivande finaler hamnade Stan Pex på förstaplatsen före Jorrit och med Fabian Federer trea. Benji blev bäste svensk på sjätte plats. Sedan kom Noah på tionde, Douglas på 19:e och Viktor på 23:e plats.

KZ 2 "amatörer"

På tidskörningen hamnade de båda svenskarna långt bak. Lucas Fredriksson var nämligen 33:a och Lukas Jonsson 37:a. Det gick inte bättre under kvalen, där Lucas rasade till 36:e, medan Lukas låg kvar på 37:e plats.

Innan en enda final med 34 förare kördes det två semifinaler. I den första gick Jonsson in som 16:e man och i den andra hamnade Fredriksson på 17:e plats, vilket innebar att båda hade tagit sig vidare till final.

Finalen kördes över 24 varv. Jonsson blev avplockad efter 16 varv och slutade därmed som 30:e man, medan Fredriksson blev avplockad ett varv tidigare med 31:a plats som resultat.

I mästerskspets slutställning hamnade den för helgen icke tävlande Linus Lagerström främst med 22:a plats. Fredriksson hamnade på 42:a plats, medan Jonsson var poänglös.

OK

Georg Kelstrup var åter ende svensk i klassen med 33:e tid på tidskörningen. Efter kvalåken var han 26:a och dämed finalklar. I den första körde Georg upp sig till 22:a plats och i den andra blev han 28:a. Det blev dock inga mästerskapspoäng. Vann gjorde engelsmannen Harry Thompson.

OK Junior

I det 33 man starka fältet fanns Calle Bergman och Oscar Pedersen. Calle var en fin tia på tidskörningen med Oscar tätt efter med tolfte tid. Under kvalen gick Oscar framåt och intog elfte plats, medan Calle rasade till 18:e.

I den första finalen bröt Oscar tyvärr efter bara sex varv, vilket gav honom 25:e plats inför den andra finalen. Calle däremot gjorde ett kanonrace och var ända framme på femte plats, när racet flaggades i mål. Han var dessutom bara 3,6 sekunder efter segraren. Det blev snarlika resultat även i det sista åket. Calle tappade dock ner till åttonde plats, dryga tolv sekunder efter segraren, medan Oscar nu fick se målflaggan, fast bara från 23:e plats. Det var nämligen inte många som bröt.

 Vid seriesammanställningen kom Calle Bergman högst upp med 13:e plats strax före den icke närvarande William Karlsson på 15:e. Likaledes frånvaro Neo Ringdahl slutade som 22:e man, medan Oscar Pedersen slutade som 25:a.