Claes Uddgren

Blöt Eurostart för Rotax med Mathilda på pallen

När Rotax Euro Trophy äntligen drog igång i belgiska Gent, blev det en mycket blöt finaldag. Tiderna på den drygt 1300 meter långa banan steg direkt med 19-20 sekunder per varv. Fyra svenskar fanns på plats, där upplänningen Mathilda Olsson var den klart skinande. Hon blev till slut trea i den andra finalen.

Rotax Senior

Det var bara 51 förare som kom till start. Ett flertal anmälda stannade hemma. Om det berodde på inresetillstånd eller oro för Covid 19 är inte känt. Alla som kom tvingades dock bära munskydd.

Under tidskörningen var Mathilda i Strawberryteamet klart snabbast. Felix Jansson satte den 29:e bästa tiden, medan Robin Knutsson blev 38:a.

Det kördes tre kvalomgångar. Mathilda inledde med att vinna sina två första åk och sedan bli trea i det sista. Det räckte för att bli kvaletta och ställa upp som master till den första söndagsfinalen.

Felix fick raden 13-11-12 och klättrade då upp till 24:e plats, medan Robin satte raden 12-14-13, vilket räckte till 27:e plats. Därmed var hela trion finalklar. 

Under söndagsförmiddagen kördes en B-final. Då var det fortfarande torrt på banan, men när den första seniorfinalen kördes var det rejält blött och Mathilda blev till slut nerpetad till sjätte plats. Felix gjorde emellertid en stark körning upp till 16:e plats, medan Robin blev kvar på sin 27:e. Däremot satte han en mycket fin varvtid som var klart bättre än både Mathildas och Felix.

Det var precis lika blött ett par timmar senare när den andra finalen kördes. Mathilda tog ganska omgående hand om femteplatsen och höll sig kvar där länge. Men när slutet började närma sig, hittade hon ny fart och smet upp på fjärde plats för att sedan göra en perfekt finish och nypa tredjeplatsen på ett av de sista varven då två minuter av loppet återstod. Hon var dessutom bara 1,1 sekunder bakom Storm Broer när målflaggan föll.

Hemmaföraren Dylan Lahaye i en Exprit utmärkte sig inte under tidskörningen men förkovrade sig i kvalen och startade som trea i den första finalen. Det visade sig snart att han var en överdängare på vått underlag och kom att leka hem båda finalerna. Mathilda ligger sammanlagt fyra inför de tre återstående Eurotävlingarna.

Robins kart gick fort nu med och han klättrade stadigt upp till tolfte plats för att till sist gå i mål som 13:e man. Efter slutbesiktningen flyttades han dock upp till en mycket fin tiondeplats - vilken revansch efter den olycksaliga diskningen i SM.

Felix låg på 16:e plats i inledningen men halkade så sakteliga bakåt till en slutlig 21:a plats. Men precis som för Robin blev det avancemang efter besiktningen, så slutpositionen blev 18:e plats.

DD 2

Johan Andersson var ende svensk i klassen med blott 25 startande. Han fick ingen tid på tidskörningen men avancerade till 18:e inför de blöta finalerna. Här gick det inte så fort. I första finalen var Johan sist i mål på 21:a plats och i den andra var han också sist i mål på 24:e plats. Men sedan efterkontrollerna var klara, flyttades Andersson upp till 23:e plats.