Claes Uddgren

Blött, torrt och stökigt i Göteborgs SP

Göteborgs KRC hade råkat välja en av årets sämsta väderhelger med lördagsregn fram till kl 14.00, medan hela söndagen var blöt. Kanske detta satte ned humöret på många, då det blev mängder av bestraffningar, speciellt i den 20 man starka truppen i Rotax Max, där det nu kördes den tredje deltävlingen av Rotax Max Challenge. Precis som i Eskilstuna blev det delade gracer, då Rasmus Jansson vann den första finalen och Mathilda Olsson den andra.

Rotax Max

Hela lördagsmorgonen var blöt, så det blev ganska stora variationer under tidskörningen. Här snackar vi snarare sekunder än tusendelar. Rasmus Fridell toppade med 53,287 sekunder följd av Rasmus Jansson på 53,641, Robin Knutsson på 53,845, Felix Jansson på 53,982, Lucas Björk på 54,161, den fjäderlätta Mathilda Olsson med 20 kg extra bly på karten med 54,275, Liam Andersson på 54,289, Wilgot Edqvist på 54,328, Elias Callin på 54,429, Casper Jansson på 54,453 och Axel Bengtsson på 54,505. Eftersom det i ett senare läge gick mycket bra för Albin Karlsson och Marcus Radne kan nämnas att de bara var 13:e respektive 17:e av de 20 ekipagen.

Rasmus Fridell kom att leda första heatet från start till mål. Mathilda hakade på i starten men blev snart omkörd av Robin Knutsson. Trion med Rasmus Jansson i släptåg höll sedan sina positioner under alla varv. Är osäker, men jag tyckte att Casper Jansson var femma i inledningen, men det kan ha varit fel. Det var jättesvårt att se kartarnas nummer i regnsprejet - samma elände som under lördagen i Eskilstuna två veckor tidigare. I vilket fall var både Felix Jansson, Axel Bengtsson, Elias Callin, Wilgot Edqvist och Marcus Radne före Casper i mål. Än sämre gick det för Lucas Björk, Liam Andersson och Albin Karlsson, vilka alla tvingades bryta.

Det var fortfarande mycket blött, när det andra heatet drog iväg. Vid regn är det ingen nackdel att starta i ytterposition, vilket bevisades åtskilliga gånger under alla blöta heat, då mastern ofta blev rundad på utsidan av hårt satsande konkurrenter. Ibland låg tre ekipage i bredd fram till andra kurvan, som ju är en mycket snäv hårnålskurva till höger. Så hände det sig nu att Rasmus J snuvade Rasmus F på ledningen och då var framfusiga Mathilda inte sen att haka på. Men Rasmus F var naturligtvis inte nöjd med händelsernas utveckling, så han plockade så småningom både Mathilda och Rasmus J, vilket gav honom en andra rak seger. Jansson blev därvid tvåa och Olsson trea, medan Felix Jansson höll fjärdeplatsen efter det att han i ett tidigt skede hade tagit sig förbi Robin, vilken senare även blev rundad av Lucas. Casper bröt dock denna gång.

Inför den första finalen 15.32 hade solen visserligen anlänt, men banan hann inte torka upp, så det var fortfarande regndäck som gällde. Inför denna första final fick Rasmus F och Rasmus J stå i första startled med Mathilda och Robin i andra. Felix och Elias parkerade i tredje, Axel och Wilgot i fjärde samt Max Runesson och Lucas i femte.

Efter den inledande tjurrusningen hade lugnat ner sig, kunde man konstatera att Rasmus F än en gång låg först i spår och där stannade alla tio varven. Rasmus J var en lika klar tvåa, men han hade lyckats trycka in nosen, så med fem sekunder extra blev han till slut bara sexa. Robin, som hela tiden låg i Rasbo-Janssons kölvatten ärvde därmed andraplatsen före överraskningen Axel, som gjort några smarta moves. Bland annat hade stockholmaren, som tävlar för Kristianstads KK, rundat Mathilda, som alltså nu fick nöja sig med fjärde plats före Felix, (Rasmus J) och Casper, som också hade ett framgångsrikt race, då han kunde ta sig upp från 16:e till sjunde plats med från 15:e rutan startande Vigor Hjorvard  i hälarna på åttonde plats. Men både Wilgot på tionde och Marcus på tolfte plats skulle ha haft några positioner lägre placeringar, om de inte hade tryckt in nosarna.

Till den andra finalen kl 17.30 kunde gänget äntligen skruva på sina slicks och nu blev det åka av med en hel del tuffa tag, som resulterade i minst åtta avgörande bestraffningar med sämre positioner som följd. Under startvarvet låg Rasmus F som vanligt främst i kön med mastertrean Axel i ryggen före Robin, Mathilda och Felix. 

Härnäst körde både Robin och Mathilda om Axel, medan Casper tog sig upp till sjätte plats. Sedan blev det stökigt mellan Robin och Rasmus F. Robin körde på Rasmus, som svarade med samma mynt. Märkligt nog tryckte ingen av dem in sina noskoner, men båda två fick istället fem sekunders pålägg i slutänden för ojuste körning. Samma sak drabbade även Casper, Felix och Simon Berg. Robin Knutsson fick dessutom tävlingsböter med 2500 kronor för dåligt uppförande.

Efter de första palavrerna, så blev tätduon passerad av Mathilda, som därefter körde ifrån hela det bråkande gänget och tog en populär seger. Det blev överhuvudtaget många omkörningar på grund av att förarna inte körde några fegspår in i hårnålarna, där de flesta omkörningarna kom att ske. Sålunda kunde så småningom både Felix och Casper köra om Rasmus F och Robin, vilka då klöv mållinjen som fyra och femma. Rasmus J var sjätte man. I detta läge hade man inte kunskap om de följande bestraffningarna och kunde sedan konstatera att resultatlistan fick ett helt annat utseende bakom Mathilda. Rasmus J vägde 164,2 kg och Lucas B 164,4 istället för 165 kg, så båda blev diskade liksom Vigor, vars gaswire hängde sig så att han blev tvungen att sparka på den. Banobservatörerna uppfattade detta som att han försökte sparka ut en intryckt nos, så trots många diskussioner och böner blev Vigor också utesluten.

Därmed flyttade Felix upp på andra plats före Albin Karlsson (från 14:e rutan) och Marcus Radne (från 12:e rutan). Casper blev femma och Rasmus Fridell sexa med Max Runesson sjua, Robin Knutsson åtta, Elias Callin nia samt Wilgot Edqvist tia. Melinda Öberg hade en mödosam dag men blev till slut elva.