Claes Uddgren

Bra televiserad Easy Karting

Easy Karting är ett fenomen som har funnits i ett par år på Järfällabanan i nordvästra Stockholm. Initiativtagare är SODA-basen Stefan Carlqvist (f d Olsson). I år har det redan körts två evenemang. Det första var en blöt historia i början av maj, men den andra i närvaro av Fredrik Skoghags TV-gäng, kunde avverkas i strålande solsken i samtliga 16 lopp, som gick i expressfart på grund av att racen måste vara över till 17.00. Första start var 14.3

Senior 125

Alla klasser inleddes med ett lottat heat med debutanterna bakom. Till andra åket vände man på resultatlistan, men fortfarande med nybörjarna sist. Sedan blev det en förfinal på vanligt sätt med minste poängplockaren först och nu räknades debutarna in och sedan gick man efter FF:s resultat inför starten till finalen. På så vis slapp man tidsödande tidskörning.

Jag tror att Albin Karlsson, Örebro, var master till det första heatet. Det var lite svårt att se allt på min dataskärm. Hur som helst så ledde Albin efter första varvet före Leo Palmgren, Wilgot Edqvist, William Blomberg, Benjamin Robertson och Patrik Jansson. Men bakifrån kom Robbie Avidan farande och körde om allihop. Det vill säga - han var först över mållinjen före Albin, Wilgot, Patrik, Junior Jonsson, Benjamin och William. Men om någon fick tidstillägg eller blev utesluten finns inga uppgifter - inte i fortsättningen heller.

Det andra heatet kom att ledas av Patrik från start till mållinjen. Junior var kvickt uppe på andraplatsen men ersattes snabbt av Wilgot, som sedan var tvåa i mål före Junior, Benjamin, Leo Åberg, Vigor Hjorvard (nia på "min" lista i första åket). Robbie, som alltså startade långt bak, hade mycket att göra och fick nöja sig med att bli avvinkad som sjua just före Albin.

Patrik blev master till förfinalen med Wilgot bredvid sig och med Robbie på tredje rutan. Övriga nummer var svåra att urskilja på min pc. Nåväl, "Wille" smet snart förbi Patrik men blev själv ganska omgående passerad av Robbie, som sedan höll undan till mål före "Wille" och Albin, som också startade långt fram. Så Patrik fick nöja sig med fjärdeplatsen före Junior, som väl debuterade i denna klass efter att ha vunnit SM i Junior 125 ifjol. William och Leo P tampades om sjätte plats till Vigor kom farande och klippte båda två. William följde närmast med Leo P på åttonde plats före namnen Åberg samt "Benji".

Finalen blev en ren duell mellan Robbie och "Wille", där den förstnämnde höll undan alla åtta varv. En liten bit bakom stred till en början Albin, Patrik och William. Patrik tog sedan över tredjeplatsen, men såvitt jag kan förstå, så blev han sedan utesluten. Kanske vägde han för lite eller hade någon teknisk felaktighet. För det var väl inte omkörning under gulflagg? Det innebar i vilket fall att Albin fick kliva upp på prispallens tredje steg. Sedan bör det ha varit Vigor, som åter hade bra fart och körde upp sig efter att bara ha legat tia under öppningsvarvet. Sedan kan det ha varit William, Junior, "Benji" samt Leo Åberg. Men som nämnts - tidsstraff kan ha ändrat dessa målgångsresultat.

Junior 125

Sebastian Svensson var först över mållinjen i första kvalet. Han hade då Viktor Larsson från Lycksele (!), Alexis Mannerfelt, Wilgot Leek, Teodor Eklund och Tuva Garbman närmast efter sig. 

Hugo Nordgren, Örnsköldsvik, som jag saknar placering för i första åket, ledde i stort sett från start till mål i det andra heatet. Axel Isaksson, som var nionde man förbi målflaggan i inledningsheatet, var tvåa tills han blev indragen i en krock och tvingades bryta. Viktor tog därmed en ny andraplats och sedan tror jag att det var Sebastian på tredje eller möjligen fjärde plats i kamp med David Törnblom.

I förfinalen var det Rasbo-Sebastian för hela slanten. Viktor hängde på i inledningen men blev sedan passerad av Hugo, som därmed slutade tvåa före Viktor, David, hemmaföraren Anton Holmberg samt Alexis.

Mastertvåan Hugo klämde sig snabbt förbi Sebastian under första varvet i finalen, men den senare återtog sedan ledningen och vann före Hugo, som under resten av loppet hade en jättefight med Viktor. De skiftade plats ett par gånger, men det var Hugo som var tvåa förbi målflaggan med Viktor tätt efter. Härnäst följde Axel Isaksson, David, Alexis samt örebroaren Wilgot Leek.

Mini

Klassen hade bara tio startande, vilket jag tror var färre än vid den våta premiären några veckor tidigare. Nu handlade det bara om Axel Palmgren och Alexia Danielsson, där Alexia hela tiden drog det längsta strået, även om Axel stundtals stack upp. Detta gäller för samtliga fyra race.

Isabella Rapezzi var omväxlande trea och fyra. I första åket smet Jakob Daragheh förbi, men i det andra åket hade han så mycket att göra så att han fick nöja sig med fjärdeplatsen i mål. Malte Morin, Rasbo (och inte Umeå AK som jag trodde) tog hand om fjärdeplatsen i första åket men var bara nia över mållinjen i nästa framträdande.

Till förfinalen ställde Alexia och Axel upp i första led samt med Isabella och Jakob i andra led. Hade svårt att se vem stod i femte rutan, men det bör ha varit Agnes Varland med Colin Folke bredvid.

Well, Alexia ledde hela vägen och drog även ifrån Axel, medan Isabella tappade tredjeplatsen till Jakob. Colin var femma hela vägen och Malte sexa från första till sista varvet. Vidar Andersson tog sig samtidigt fram till sjundeplatsen.

Alexia, Axel, Jakob och Isabella löd ordningen från start till mål i en ganska händelselös final. Vidar var en tidig femma men blev snart omkörd av Malte, Colin och Sixten Gjulem-Johansson. Agnes passerade mållinjen som nia.

Micro

Wincent Palm och Linus Sjödin, som emellanåt dök upp som expertkommentator i TV-rutan, tog hand om tätplatserna i det första loppet. Enzo Cohlin var trea och Hugo Lindström fyra. I det andra kvalheatet var nioårige Linus etta före Wincent i starten, men till målflaggan kom Wincent först med Hugo tvåa, Jakob Wång trea och Linus fyra efter något smärre misstag.

Förfinalen bjöd inte på så många skiften, utan Wincent kom att leda under alla varv före Hugo, Linus, Enzo och uppåkande Dani Gowid. Ida Ejremyr var sexa. Jakob Wång var faktiskt uppe på fjärde plats i inledningen men tvingades sedan att bryta.

Hugo Lindström är debutant (med okänd klubbtillhörighet) och gjorde nu sitt livs första tävling. Han startade från andra rutan och var såvitt jag kunde se först över startlinjen. Borde inte mastern Wincent Palm ha varit först? I vilket fall så höll Hugo undan under alla varv och tog alltså segern i sitt premiärrace, vilket är ganska ovanligt för en debutant.

Wincent var tvåa en stund, men sedan stormade Enzo förbi och även Linus lyckades ta sig om Wincent för att ta sista pallplatsen. Femma i mål var Södertäljes Arvid Johansson, som smet förbi Dani redan under första varvet och sedan höll sin position under resten av loppet. Leonard Eklund tog hand om sjätteplatsen.

Hela det välregisserade racet var klart till 16.45 trots en liten miss när strömmen bröts just före Minifinalen.