Claes Uddgren

Casper Jansson bäste svensk i VM

När VM för OK och OK Junior avgjordes i portugisiska Portomao, Algarve stod sju svenskar på startlinjen. Bara två gick till final och av dessa klarade sig Rasbos Casper Jansson bäst, när han blev 22:a i OK-finalen.

OK

Det var egentligen meningen att köra VM:et i Brasilien, men Corona-pandemin gjorde att racet flyttades till Europa och tyvärr till det ofta regndrabbade Algarveområdet. Så samtliga förare fick köra tidskörningen under blöta förhållanden och även om det inte skilde så mycket mellan tidsgrupperna, så blev det saxning. Casper Jansson utmärkte sig genom att bli en fenomenal 16:e man i det 74 man starka fältet. William Siverholm, som var tidstvåa på samma bana en vecka tidigare, rådde nu bara med 49:e tid, medan Norton Andreasson hamnade på 61:a plats med Christian Lovén tätt efter på 62:a plats. I ren tid skilde det dock 0,7 sekunder dem emellan. Cecilia Hedqvist hamnade på 72:a plats av de just 72 som tidskörde - två förare kom aldrig iväg.

Det blev fyra kvalomgångar. Tyvärr tog det stopp för Casper i första åket, men sedan gjorde han sitt livs kanske bästa tävling och gick in som nia, sjua och nia i de övriga åken. Därmed var han gott och väl finalklar med 22:a position. För William gick det inte riktigt lika enkelt, men han grejade till slut en finalbiljett genom att sluta på 33:e plats.

Christian och Cecilia gjorde nog också några åk, som de bör ha varit nöjda med. Christian låg nämligen kvar på 62:a plats efter att bland annat ha blivit 16:e man i sitt sista åk. Cecilia tog sig också i kragen. Hon var 20:e i ett race och 21:a i ett annat, men just denna gång hade hon tryckt in nosen, så det blev nedflyttning tre platser istället. Totalt blev hon 65:a av de 74 som kvalåkte - en klar förbättring mot tidigare.

För Norton var det total katastrof. Han kom inte i mål i ett enda av sina fyra åk och vänder nu blicken fram emot WSK Open Cup på Adriabanan i slutet av månaden istället. Det slutade nu med 71:a plats. I kvaltoppen var det dubbelt engelskt genom Taylor Barnard och Callum Bradshaw.

I finalen avancerade Casper en position till 21:a plats, men nosen var intryckt så det blev fem sekunder extra. Som tur var, var fältet så utspritt så upplänningen förlorade bara en placering och slutade alltså 22:a igen. För William gick det åt skogen direkt, då han bröt utan att ha avlagt ett enda varv.

Barnard orkade inte behålla sin ledarposition utan föll till femte plats. Bradshaw tog då över och vann VM-guldet före en annan engelsk favorit, Joe Turney, vilken hade startat från den åttonde startrutan. Han var dock hela 8,78 sekunder efter sin landsman. Bronsplatsen gick till spanjoren Pedro Hiltbrand, som nu gjorde sitt bästa åk efter comebacken. Han har varit tvungen att hålla sig lugn i några månader efter en krasch.

OK Junior

Hela 88 ekipage fanns med på startlinjen. Nykorade svenske mästaren Teodor Ödmark gick in på en blygsam 41:a tid under tidskörningen, där Albin Stureson bara var 69:a. De fem kvalåken gick inte mycket bättre. Teo slutade på 45:e plats men var bara sju poäng ifrån att ta sig till final, medan Albin slutade på 68:e plats. Därmed var det färdigåkt för den här gången. Vann till sist gjorde engelsmannen Freddie Slater, som hade startat från tredje rutan. Tvåa blev finna Tuuka Taponen, som kom upp från sin nionde startplats. Han var bara 1,795 sekunder efter över mållinjen.