Claes Uddgren

Casper Jansson överraskade

Söndagens stora begivenhet vid Göteborgs Stora Pris var otvivelaktigt Senior 125 med inte mindre än 59 startande. Casper Jansson som nyligen bytte klass från KZ till Senior 125 tillhörde knappast favoriterna, men han hade en kanondag då det mesta stämde och slutligen gav honom segern i racet, som även gällde som näst sista deltävling i den svenska IAME-serien.

Senior 125

Morgonen bjöd på vått underlag till tidskörningen, som var uppdelad i två grupper. Det hann inte torka upp, men det fanns nog lite spår att följa för den andra gruppen med resultatet att bäste man i första gruppen, Vigor Hjorvard, inte blev bättre än sjua totalt.

Eftersom jag som vanligt inte var närvarande vid tidskörningen, så missade jag att det kanske blev saxning. Det borde det nog ha blivit om man ser att Vigors tid blev 52,802 sekunder mot andra gruppens etta, Isac Blomquists 52,191.

Blomquist följdes av Max Sjölander på 52,215, Liam Andersson på 52,278, dansken Casper Normann på 52,534, Bastian Ensgård på 52,631 och Patrik Jansson på 52,661. Gruppsjuan Alex Bergqvist blev elva totalt med 52,915.

Caspian Hagman satte 52,601, men blev liksom Philip Dygd på 52,586 och Oscar Sporer på 53,178 diskade för att alla hade kört om under gulflaggning.

I första gruppen följdes Vigor av överraskningarna Daniel Varverud och Neo Rocksjö med Oliver Ahrenstedt fyra, Isac Valtonen femma, Isak Hovberg sexa, Robbie Avidán sjua, Casper Jansson åtta och Felix Jansson bara nia samt 25:a totalt.

Dagens allra första heat startade på utsatt tid 11.10. Då var banan nästan torr. Det vill säga, om man delar upp banbredden i tre delar, så var det torrt i mitten, vilket i praktiken innebar att omkörningar på utsidan blev vanskliga. Detta gjorde att några förare valde regndäck, medan de flesta satsade på slicks. Det var för övrigt det enda heat under dagen, där någon använde regndäck.

Isac Blomqvist och Daniel Varverud fick starta från första startled med Oliver Ahrenstedt strax bakom och det var just Oliver, som kom att leda iväg fältet. Han blev dock snabbt infångad och passerad av Daniel, som sedan ledde tills Isac hade kommit över det första varvets mindre lyckade start. Jag såg inte exakt var han befann sig i öppningen, men det var inte bland de fem främsta, för bakom nämnda tättrio återfanns Liam Andersson (på regndäck) och Casper Jansson. Men som nämnts, Isac fick upp tempot och körde om allihop i sitt tredje race för året. Han comebackade i SM och körde sedan framgångsrikt i en deltävling i IAME Euro Series.

Han vann till slut med klara 2,749 sekunder till Daniel som följdes av Oliver, Liam, Alex Bergqvist, Adam Isaksson, Sebastian Hedin, Isak Hovberg och Casper, som rasade bakåt. Det gjorde även Hedin, sedan man upptäckt att nospartiet hade tryckts in. Dessutom hade han kört ojuste vid något tillfälle. Sebbe slutade istället på 15:e plats just före Bastian Ensgård, som också hade flyttat nosen och därmed missade en möjlig elfteplats.

Andra heatet hade Vigor Hjorvard och Max Sjölander i första led, men vem som stod var är inte känt, då det ju var möjligt att välja för mastern. Hur som helst så tog Vigor täten och släppte den sedan aldrig. Danske Casper hakade på men ramlade snart ner till femte-sjätte plats.

Max hamnade på fjärde plats i starten bakom Patrik Jansson, men han kunde snart köra upp sig till andraplatsen före Patrik. Den sistnämnde hade dock nosen på fel plats, så han fick maka sig ned till en blygsam åttondeplats. Därmed blev Robbie Avidán ny trea, Felix Jansson fyra och Casper Normann femma. Efter dansken i mål kom Fabian Almqvist och Isac Valtonen, men båda hade nosfel och skickades till tolfte och trettonde plats istället.

Det tredje av de sex heaten blev en oväntad framgång för Oliver, något som han inte har haft så mycket av i år. Men nu vann han en het duell med Vigor efter att de hade bytt plats några gånger. I hälarna hade de hela tiden svenske Casper samt Isac V. Så gick de till slut i mål och med Isak H som femma, Robbie som sexa och Felix som sjua. Daniel låg aldrig bättre än sexa.

Efter målbesiktningen delades det ut tidsstraff i parti och minut, så den färdiga listan löd: Oliver, Casper J, Felix, Neo Rocksjö (från åttonde plats i mål), Isac V (med tre sekunder för fel start), Sebbe Hedin, Alx Spetz samt Vigor. Isak H blev elva, Robbie tolva och Daniel 13:e man på listan.

Isac B och Max bildade tätpar inför fjärde heatet och de fightades sedan om varenda meter till slutet. Isac ledde i cirka tre varv, innan Max tog över. Han blev på slutet tvungen att stänga till alla luckor så mycket han orkade, så upplänningen blev slagen med 0,146 sekunder.

Från start låg Liam trea, Bastian fyra och Patrik femma. Den sistnämnde visade sig starkast och tog sig snart upp till tredjeplatsen och dessutom köra ikapp tätduon när de höll på och krigade som värst. Så Patrik var endast 0,194 sekunder efter Max i mål. Bastian låg någon meter bakom på fjärde plats, medan Liam tappade mark utan att förlora sin femteplats. Fabian var honom tätt i hälarna, men skåningen hade flyttat på nosen och ramlade ned till tionde plats istället, varpå danske Casper intog sjätteplatsen.

Isac B fick kämpa i flertalet varv med Vigor. Närmaste vittne var då Liam följd av Bastian och Alex Bergqvist, som dittills inte hade gjort så mycket väsen av sig.

När Isac och Vigor stred som värst kom Alex kom farande som ett jehu och knäppte bägge två! Smålänningen höll sedan undan och vann före Isac med 0,165 och Vigor med 0,619 sekunder. Så det var verkligen inte långtråkigt att vara åskådare denna regnfria men blåsiga dag. Märkligt var att ingen av de 14 första i mål fick något tidstillägg, så bakom Vigor placerade sig Bastian, Liam, Isac V och Robbie. De övriga var klart avhängda med Rasbos COJ Johansson åtta, Felix nia och Oscar Pedersen tia.

Klassens sjätte och därmed sista kvalheat bjöd faktiskt på några minuter sol. Länge, länge låg Max i ledning före danske Casper, men medan Max seglade vidare mot seger, så blev dansken till slut infångad av svenske Casper som strax innan hade gjort processen kort med Oliver. Den sistnämnde höll sig sedan kvar på fjärdeplatsen tills han blev tvungen att bryta med knappt två varv kvar att köra.

Fabian gjorde ett nytt bra åk och klöv mållinjen som trea med dansken fyra och Rättviks australiensare Josh Tynan femma. Elias Callin var sexa i mål, men han fick tre sekunder extra för ojuste körning, så det blev sjunde plats istället med Daniel ny sexa.

Det kördes ingen B-final eller förfinal utan precis som i sydeuropa två semifinaler (fast därnere envisas de med att kalla dem för "förfinaler"). Det innebar att samtliga fick göra ett åk till och att ingen kunde känna sig finalklar!

Tyvärr saknar jag startuppställning för semifinalerna. I den första handlade det i varje fall enbart om Max och Alex. De bytte plats flera gånger tills Max lyckades pressa sig om på sista varvet. Vigor var åsyna vittne på tredje plats hela vägen. Och redan efter två rundor hade vi danske Casper på fjärde position, där han sedan höll sig kvar. Daniel var också med i leken och grejade femteplatsen före Oscar, som för att bli sexa först blev tvungen att köra om Alx Spetz. Noteras kan att Anna Glaerum gjorde en fin insats genom att ta sig i mål som elfte ekipage före bl a Sebbe Hedin. Däremot gick det inte så bra för Fabian Almqvist. Han var bara 15:e man i mål men skickades sedan ytterligare nedåt till 19:e plats med intryckt nos. Det innebar även att han missade att gå till final.

Bastian Ensgård körde in som åtta men blev efteråt diskad för ojuste körning och missade också finalen liksom Isak Hovberg, som  blev stående efter bara tre varv, medan jag tror att Josh fick något fel och började sacka tillbaka till en slutlig 21:a plats.

Isac B vann starten för andra semifinalen med Liam uppe på andra plats ett kort ögonblick innan Casper J kom farande. Liam fortsatte sedan med att backa till sjunde plats med en motor (IAME) som inte riktigt räckte till mot de andras.

Robbie gjorde också en bra start, men även han orkade inte hålla sig kvar i toppen utan fick till slut nöja sig med femte position. Förste man att avlösa Robbie var Felix och sedan även Isac V. Felix grejade till slut tredjeplats före Isac. I täten blev det en ren Rasboaffär mellan Isac B och Casper J, där Casper var den starkaste och nöp segern med 0,464 sekunder.

Oliver gjorde också ett godkänt race och tog målflaggan med i runda tal 0,8 sekunder till Liam. Däremot hängde Patrik inte riktigt med eller också handlade det om att spara på däck till finalen. Han blev åtta och hade Caspian Hagman (mest känd som snabb OK-förare) närmast efter sig. Caspian hade dock boxats lite för mycket och med fem sekunder extra i lasten blev han slutligen 16:e man.

Casper Jansson var omutlig i finalen med sin klubbkompis Isac Blomqvist lika klar tvåa sedan han kämpat ned Max Sjölander. Max blev för övrigt omåkt av Alex Bergqvist men kunde ta tillbaka tredjeplatsen (trodde han) på sista varvet. Det visade sig strax efter att Max hade flyttat på nosen, så det blev skjuts ner till tionde plats istället. Alex blev därmed siste man på prispallen.

Felix Jansson och Isac Valtonen fanns också med i tätgruppen från start, men den förre Södertäljeföraren Vigor Hjorvard tog sin Ricciardo förbi båda två och grejade därmed fjärdeplatsen med Isac V bara ett par hundradelar efter. Felix var alltså trea från start men hade inte däck eller kanske motor för att riktigt hänga med, så han dalade sakta ner till sjunde plats i mål. Han ansågs ha ruffat en del och fick tre sekunders påbackning, vilket bara kostade honom ett par placeringar.

Danske Casper tjänade istället ett par positioner och slutade sexa före Oscar och Alx. De sistnämnda hade dock Patrik Jansson framför sig vid slutet, men Patriks nos satt fel, så han skickades till tolfte plats strax före Liam, Daniel, Robbie och Caspian.

Philip Dygd och Adam Isaksson gjorde också bra ifrån sig på banan, så Adam blev elva, medan Philip missade sin givna 13:e plats, då man fann att även hans noskon hade hamnat fel. Det blev 17:e istället. Annas dag slutade i moll, då hon bröt efter bara två avverkade varv.