Claes Uddgren

Caspers dubbelseger

Junior 125 var näst sista klass vid MKR-avslutningen i Rasbo med hela 41 startande, vilka kördes i två tidsgrupper, tre heat, B-final samt två finaler. Söndagsmorgonens regn upphörde lagom till tidskörningen, men det var ofrånkomligt att den andra gruppen skulle få lite mindre väta att plaska i, så de två bästa tiderna kom just från den andra gruppen.

Junior 125

Hemmafavoriten Casper Jansson gjorde ingen besviken, då han landade den bästa våttiden i den första gruppen med 54,637 sekunder. Han följdes lite oväntat av Simon Billman med 54,642. Härnäst kom Vigor Hjorvard på 54,738, Robbie Avidan på 54,968 och sedan tre förare med 55-tider: Tim Jansson med 55,270, Theo Thorszelius med 55,840 samt Moa Runesson med 55,986.

Bara några minuter senare klämde Lucas Björk och Albin Karlsson i den andra gruppen till med 53,625 och 53,756. Så trion Casper, Simon och Vigor slutade som trea, fyra och femma. Sjätte plats gick till andra gruppens trea Noah Eriksson med 54,859. Robbie slutade sjua, Tim åtta och sedan gled Astrid Almlöf in som nia med 55,590 och Viktor Larsson som tia med 55,732. Därmed var Theo nerpetad till elfte plats, men där skulle han inte stanna länge...

Till det första heatet fick regndäcken sitta på, då banan fortfarande var blöt men sakta upptorkande. Lucas tog täten före Albin, Simon, Tim och Theo, vilken denna gång fick starta från åttonde rutan.

Duon Tim och Theo plockade först Simon och sedan även Lucas. Theo gillade uppenbarligen underlaget för han knäppte snart Tim och sedan Albin, som kört förbi Lucas på ett tidigt stadie. Och på sista varvet lyckades Tim kopiera Theos bravad och köra om Albin. Så Albin slutade trea, Lucas fyra, Simon femma (efter det att femman i mål Oscar Moilanen fått fem sekunders tillägg.

Vigor startade från fjärde rutan och blev så utestängd att han rasade långt bak. Han krigade sig så småningom upp till sjunde plats i mål och hade kunnat bli sexa med Oscars nerflytt, men Vigor ansågs ha gjort sig skyldig till ojuste körning och blev på kuppen utesluten.

I det andra heatet, där alla kunde köra på slicks, startade Albin och Casper från första ledet. Medan Albin tog starten, blev Casper utträngd och rasade liksom Vigor i första heatet långt bak. Jag tror att han låg åtta under första varvet. Härefter gjorde Casper några manövrer som gick helt fel, så vid målgången var han inte bättre än sjua och då hade hans "gäng" precis lyckats klämma sig förbi Noah, vilken på kuppen förlorade fyra positioner.

I täten krigade Vigor och Theo om andraplatsen bakom den bortflyende Albin. Vigor drog till slut det länga strået och korsade mållinjen en bråkdel före Theo med Junior Jonsson fyra, Robbie Avidan femma och Viktor Larsson sexa.

Casper fick starta från yttern även i det tredje heatet med Lucas som master. Nu gick starten lite bättre för hemmaföraren, som lade sig tvåa i första böjen och sedan smet upp i ledningen innan första varvet var avslutat.

Simon var trea från start och höll placeringen tills Noah gjorde en vårdslös omkörning och smällde till Simon i sidan på bakänden varvid han for iväg och hamnade långt, långt bak.

Tim, Robbie och Junior tjänade på ovannämnda krock och gick upp till tredje, fjärde och femte plats. På sista varvet körde Junior sedan om Robbie. Joel Ededahl slutade sexa.

Den sedan följande B-finalen vanns av Jenna Djurström före Simon Heed och Jonathan Engström.

Till den första finalen ställde Albin och Theo upp i första led, Tim och Lucas i andra, Casper och Junior i tredje samt Robbie och Joel i fjärde. Vigor stod så långt bak som i 20:e rutan och hade alltså mycket göra för att nå täten.

Theo gjorde en briljant start i denna första final och lyckades klämma sig före mastern Albin, som strax efter även blev passerad av Tim. Men Albin tog snabbt tillbaka andraplatsen och sedan fick Tim annat att tänka på då Casper kom farande efter att just ha kört förbi Lucas. Junior var sexa så långt. Sedan försökte Casper åter sig på en våldsam manöver, som inte gick hem. Istället kunde Junior utnyttja tillfället och i snabbt takt klippa både Lucas och Tim. Och vid målflaggan var Albin, Theo och Junior fortfarande först. Men Casper gjorde några briljanta omkörningar och tog sig till slut fram till fjärdeplatsen med Joel femma. Tim låg länge sexa men blev mot slutet omåkt Vigor.

Men listan ändrades efter besiktningen, då både Casper och Joel fick fem sekunders tillägg var. Jag tror att Joel fick sin nos intryckt efter en smäll med Robbie, som därvid blev stående efter bara ett varv. Så Vigor fick flytta fram till fjärde plats före Tim, Lucas och Erik Hedenskog. Casper hamnade på åttonde och Joel på tionde plats.

Albin Karlsson tog enkelt ledningen i den sista finalen, där Junior Jonsson lade sig tvåa följd av Theo Thorszelius, Tim Jansson, Vigor Hjorvard, Lucas Björk och Casper Jansson. Klockan var nu 17.30 och förarna fick den lågt stående solen rakt i ansiktet på start- och målrakan.

Casper flög emellertid fram och var i ett nafs uppe på fjärde plats. När Theo sedan körde om Junior, så hängde Casper med och nu gick ingenting att stoppa hemmaföraren från att ta sin andra seger på två dagar. Albin lyckades emellertid hålla det andra hemmahoppet Theo bakom sig hela vägen.

En förare som hade bråttom var Robbie Avidan. Han skulle fram till Joel, som han brutalt trängde av banan på näst sista varvet. Detta tilltag kommer att kosta familjen 25 000 i böter. Dessutom visade sig Robbies kart vara olaglig - det viskades om att den var i Senior 125-skick, men detta har inte bekräftats. Det kan till och med bli så att Robbie blir avstängd en viss tid. Hans fantomtid på 40,935 sekunder vittnar ju också om att inte allt stod rätt till. Casper satte annars dagens bästa tid till 41,239 sekunder.

Joel låg som bäst fyra innan han blev påkörd. Junior och Vigor kom nu upp ett snäpp och det var Vigor som till sist tog hand om fjärdeplatsen före Junior, Tim, Lucas och Simon Billman, som nu åter var med i tätgruppen efter en påfrestande dag. Noah och Erik gick också in bland de tio främsta.