Marie Radne

Dansk dominans i Junior 60

Under flera års tid har ett gäng danskar tävlat flitigt i SKCC och då främst på de fyra skånska banorna. De har nästan alltid fått spö av de främsta svenskarna, men till i år har det skett ett generationsskifte, så nu fick danskarna med bröderna Mads och Christian Scheel chansen att visa upp sig. Men medan Mads tog segern, så fick Christian lämna ifrån sig andraplatsen med en intryckt noskon.

Junior 60

Under söndagsmorgonens träning gjorde de snabbast förarna 47-sekundersrundor. När det var dags för tidskörning klockan 11.00, så hade det kommit en regnskur. Så med regndäck på vanns den första gruppen av Linus Granfors på beskedliga 58,936 sekunder. Grupptvåa blev Alex Leandersson på 59,143 med Felix Rohlin trea på 59,380. Enzo Hallman kom tätt efter med 59,397, men ovannämnde Christian Scheel trivdes inte alls och kom inte under minuten, så han blev bara sjua.

En kvart senare var det dags för den andra gruppen och när dessa förare hade kört 5-7 varv, så var banan nästan torr. Kvickast blev nu Alx Fredsson med 50,933 sekunder följd av den från Mini kommande Sebastian Svensson på 51,005. Trea var Hugo Holm med 51,807 och fyra Oliver Hellqvist på 51,998. Mads Scheel var här nere på sjätte plats.

Liksom i den föregående klassen Junior 125 blev det naturligtvis saxning. Tråkigt nog blev de 30 deltagarna uppdelade i tre heat istället för två. I det första skulle Alx och Linus stå i första startledet, men Linus motor vägrade att starta, så han fick bli en ledsen åskådare istället.

Alx tog nu täten för första loppet med mastertrean Alex tvåa och mastersjuan Noa Österberg redan uppe på tredje plats. Noa hade väldigt bråttom och stal andraplatsen innan första varvet var avverkat. Där stannade han sedan till mål efter några fruktlösa försök att detronisera Alx. Alex låg länge trea, men på slutet blev han passerad av Mads, vilken hade startat från åttonde rutan. Christian Scheel var inte lika snabb, så han fick nöja sig med åttonde plats. Femteplatsen gick istället till estländaren Richard Viigisalu, medan den från Micro kommande trion Ludvig Fransson, Enzo Hallman och Karl Engebladh hamnade längst bak i kön.

I det andra heatet stod Linus Granfors master med Sebbe Svensson bredvid sig. Men även nu vägrade Linus kart att fungera, så därmed hade han vikt 30:e startrutan i finalen åt sig.

Hugo Holm hade nu fritt spår att ta täten före Enzo och Sebbe med Mads S på fjärde plats. Nu visade dansken upp sina kunskaper och körde om allihop och tog segern före Hugo, Sebbe och brorsan Christian. Felix Rohlin tog hand om femte plats före en trio danskar, vilket alltså gav fem danskar bland de åtta främsta.

I det sista kvalet höll trion Alx, Alex och Noa ihop från start till mål. Inte förrän på slutet blev det någon ändring, då Alex lyckades gå om Alx och vinna med 66 tusendelar. Men Noa gjorde sig skyldig till någon ojusthet och ramlade först till åttonde plats och sedan vidare ner till 17:e sedan han fått tre sekunders tillägg för ojuste körning.

Sebbe kom iväg som femma men klippte omgående Felix Rohlin och började jaga Noa, men kanske de var ihop (?). I vilket fall fick Sebbe en rejäl stoppsladd och tappade så mycket speed att han till slut bara blev tia.

Felix blev ny trea före Oliver Hellqvist, Jonathan Lindelöf samt Karl Engebladh, som väl hann med några race i Junior 60 ifjol om jag inte minns helt fel.

Någon B-final behövdes ju inte, utan det blev final direkt med Alx och Mads i första startled. I det andra återfanns Alex och Felix, medan det tredje innehöll Oliver och Hugo. Christian och Sebbe hittades i fjärde ledet.

Alx tog täten för finalen med Alex och Mads tätt i hälarna, medan det blev en masskrasch i första kurvan. Mads hann precis smita om Alex innan slow-skyltar kom upp. Felix hade då gått fram till fjärdeplatsen.

När de fem kraschade kartarna var avlägsnade, blev det fritt fram igen. Mads jagade på så mycket han orkade och lyckades till slut snuva Alx på ledningen. I den vevan hängde Alex på, medan Felix på fjärdeplatsen fick sällskap av Sebbe, som strax före hade passerat dansken Martin Holt. Hur dansken kom så långt fram är en gåta, då han inte startade i något av de sex främsta leden.

Härnäst klippte Sebbe och Martin tillsammans Felix, men ytterligare en dansk, Christian Scheel, hade nu fått upp farten och började köra om konkurrenter. Han gav sig inte förrän han kört om alla utom brorsan Mads, som kom att göra ett eget lopp i täten. Men som nämnts i inledningen hade Christian boxat till nosen och fick flytta från andra till nionde plats.

Sebbe och Martin lyckades inte rå på Alx, som till slut blev trea. Tvärtom blev de omkörda av ytterligare en dansk, nämligen Benjamin Toft, som hade startat från nionde rutan och nu jagade upp till femte plats i mål, som sedan blev fjärde efter Christians nerflytt.

Sebbe tog till slut femte plats före Felix, medan Martin blev sjua och Karl åtta. Linus Granfors tog sig från 30:e till 14:e plats, men han hade också kört ojuste och petades ned till en slutlig 18:e plats.