Claes Uddgren

Douglas Lundberg fin fyra i South Garda

Hela tio svenskar ställde upp i WSK:s Euro Series som i år startade med ett race i South Garda, Lonato. Allra bäst gick det för helsingborgaren Douglas Lundberg som med sin Birel blev fyra totalt i KZ 2-finalen, där det gick något sämre för Viktor Gustafsson. I OK-finalen körde Norton Andreasson till sig en åttondeplats, medan glädjande nog alla tre svenskar i Mini 60 gick till final.

KZ 2

Tidskörningen vanns av holländaren Marijn Kremers med Viktor Gustafsson femma, Douglas Lundberg på 21:a plats, Brandon Nilsson på 45:e och Axel Bengtsson slutligen på 50:e plats bland de 58 startande. Man körde bara tre kvalomgångar. Nu toppade italienaren Francesco  Celenta med en andraplats följt av två vinster. Viktor var fjärde man i mål i sitt första åk, men nosen satt på fel plats, så han blev därmed bara elva. Han följde upp detta med en tredje- och en sjätteplats, vilket gav honom elfte plats totalt.

Douglas hade samma problem som Viktor i sitt första framträdande, där en 16:e plats hägrade tills man hade kollat hans noskon. Det blev då 21:a plats istället med en sjunde- och en elfteplats i de andra åken. Totalt hamnade Douglas på 23:a plats, medan Brandon tog ett kliv upp till 44:e plats just före Axel, som slutade som 45:a.

Det blev som vanligt i Italien ett par semifinaler, där Viktor, Douglas och Axel placerades i den första. Viktor kom igång som fyra men tappade undan för undan till åttonde plats innan han till slut skar mållinjen som tia. Då hade Douglas just passerat efter att ha varit nia under startvarvet. Han fortsatte att klättra upp till fjärde plats, men nosen satt fel, så det blev sjätte istället. Axel däremot hade det kämpigt i kön och var aldrig bättre än 25:a innan han bröt och rankades som 29:a. Italienaren Riccardo Longhi var etta.

I den andra semin gick det mindre bra för Brandon, som bröt (eller varvades?) tre varv innan målgång. Han blev då 26:a. Kremers tog hem denna semifinal och vann till slut även finalen före fransmannen Jeremy Iglesias och uppåkande spanjoren Pedro Hiltbrand.

Douglas startade från det sjätte startledet och körde upp sig till sjätte plats i mål. Nu var det hans tur att ha lite flax, då två man före honom fick tidstillägg, så Douglas slutplacering blev fyra!

Viktor stod långt bak i tionde led och hade det jobbigt, så han var inte bättre än 21:a man i mål. Dessutom var nosen intryckt, så han hamnade på 23:e istället.

OK

Engelsmannen Arvid Lindblad var i högform bland de 43 startande i klassen. Han inledde med att vinna tidskörningen på 45,772 sekunder, där Nyköpings Norton Andreasson var nia på 46,000 och helsingborgaren Hugo Lindström 37:a på 46,514. Även denna klass slapp undan med tre kval. Arvid vann igen, medan Norton avancerade upp till sjätte plats efter raden: 6-2-4. Hugo låd däremot kvar på 37:e plats efter raden: 16-22-12.

Liksom för KZ-åkarna blev det ett par blöta semifinaler. Hugo körde i den första och gjorde ett mycket bra race, vilket resulterade i elfte plats och en finalbiljett, medan engelske Arvid som vanligt vann. 

I den andra semin tog Norton det försiktigt under inledningsvarvet och blev omgående omkörd av tre man. Sedan kom även norrmannen Martinius Stenshorne flängande. Han körde upp sig till tredjeplatsen men i kamp om andraplatsen med engelsmannen Jo Turney bet norrmannen bokstavligen i gräset och missade därigenom finalåka. Norton gjorde emellertid inga misstag utan kunde så småningom köra upp sig till tredjeplatsen. Italienaren Luigi Coluccio vann.

I den lika blöta finalen startade Norton alltså från tredje led och låg kvar i detta gäng loppet ut. Han skar mållinjen som sjua, men med intryckt nos blev det åttonde plats istället. Hugo passerade någon medtävlare och slutade som 20:e man i mål.

OK Junior

Leo Nilsson, Kristianstads KK, är nybörjare i OK Junior och gjorde nu sin debut i detta garvade gäng. Det gick inte så bra. Han hade 72:a tid tid på tidskörningen av 75 startande och avancerade bara till 71:a efter kvalen. Därmed missade han semifinalerna, dit de 66 främsta gick.

Mini 60

Oliver Kinnmark var bäste svensk på tidskörningen med 36:e tid, medan Scott Lindblom var 38:a och Elliot Kaczynski 46:a. I första semifinalen startade Elliot från 15:e rutan och var sedan 16:e man i mål. I den andra semifinalen startade Oliver från 15:e rutan och Scott från 17:e. De kom snart att kriga om 13:e plats. Sedan hände något (krock?). De föll nu ner till runt 19-20:e plats. Vid målflaggan var Scott 17:e och Oliver 18:e man. Men efter besiktningen ändrades resultatlistan. Oliver hade nosen intakt så han flyttades fram till 15:e plats, medan Scott trots intryckt nos stod kvar på 17:e plats. Därmed var hela svensktrion i final.

Elliot blev till slut bäste svensk genom att bli avflaggad som 19:e man i finalen, som vanns av tjecken Jindrich Pesl. Scott var 24:e man över mållinjen men hade åter flyttat på nosen, så han flyttades ner till 28:e, medan Oliver utan tillägg bara blev 31:a.