Claes Uddgren

Dramatik i stekhet MKR-premiär i Södertälje (MKR del 1:7)

Efter inställda evenemang i Västerås, Katrineholm och Rättvik blev det till slut en välbesökt MKR-premiär i Södertälje. Man skulle nästan kunna tro att det regnade, då många skylde sig med paraplyer. Men det var inte mot regn de skyddade sig - det var istället en obarmhärtig sol utan minsta molntapp under lördagen och med enstaka svalkande vindbyar under söndagen. Vädret kan nog ha påverkat förarna. Det blev nämligen en voltning i Cadetti, en svi

Junior 125

Med 34 förare på plats blev det två tidsgrupper. Den första gruppen vanns av Västerås Gustav Ryderdahl, men hans 37,897 sekunder underskreds sedan av fyra förare i den andra gruppen. Det var Rasbotrion Viktor Karlsson med 37,712, Theo Thorszelius med 37,720 och Sebastian Svensson med 37,758 samt Örnsköldsviks Hugo Nordgren på 37,810. Efter Ryderdahl följde Linköpings Isak Askhed, som var siste man under 38 sekunder med tiden 37,979.

Till racen blev det tre grupper med två av dem i varje lopp. Viktor Karlsson blev därmed master för det allra första heatet, som startade 11.10 på lördagsförmiddagen. Han tog starten, ledde hela racet jagad av Hugo med Isak på tredje plats och Jenny Djurström på fjärde. Inga placeringsskiften. Sebbe Svensson hade det emellertid kämpigt. Motorn bluddrade i inledningen, vilket innebar att han föll bakåt från sin startposition i andra rutan. Det hade nog inte varit ett stort problem om det nu inte hade blivit en masskrock i vänsterhårnålen redan på första varvet. Sebbe drogs med här och fick sedan koncentrera sig på att köra upp sig under de resterande varven. Han blev till slut tia. Debutanten Max Carlsson från SMK Gävle förtjänar också nämnas. Från 23:e rutan körde han upp sig till tolfte plats.

Theo och Sebbe stod i första led i det andra heatet. Isak stod trea och lyckades komma före Sebbe till första hästskohögern, men redan i följande vänsterhårnål tog Sebbe tillbaka andraplatsen och efter en stunds jagande passerades även klubbkompisen Theo. Men det var tight och något varv senare "träffades" klubbkamraterna i vänsterhårnålen, vilken stod för den mesta dramatiken under hela helgen. Följden blev att Sebbe fick göra en lång yttersväng och när han väl fått upp farten igen, så var han nere på fjärde plats. Theo tog därmed segern före Isak och Gustav. En dryg sekund senare följde Jenna, som låg femma med Thyra Larsson sexa under större delen av loppet.

I tredje och samtidigt sista kvalet byttes Viktor Karlsson och Theo om att leda ett par gånger, men för det mesta var det Viktor som höll i taktpinnen och sedan även vann med 0,355 sekunder. Victor Sundberg var en mycket tidig trea men han föll sedan sakta tillbaka och slutade på nionde plats. Istället tog Gustav över tredjeplatsen och då ledarparet sinkade varandra kunde Gustav gå ifatt och nå målet endast 0,589 sekunder efter Viktor. Sedan var det dock ett ljusår till Thyra, som nog var nöjd med sin fjärdeplats före Västeråssyskonen Oscar och Alice Lindell. Först på sjunde plats hittades Hugo Nordgren, som tappade tätkänning redan i inledningen.

En B-final stod på tapeten. Det blev historiens tristaste lopp med sex startande, varav tre bröt. Örnsköldsviks Ebba Mårtensson vann till slut med nästan 14 sekunder till Jonathan Nylén. Ebba körde sedan upp sig till en hedrande 13:e plats av de 32 startande i förfinalen.

Till förfinalen ställde Viktor och Theo upp i första led, Isak och Gustav i andra, Hugo och Jenna i tredje samt Thyra och Sebbe i fjärde. Viktor missade inte starten nu heller utan pep iväg med Gustav närmast och en revanschsugen Sebbe redan trea från åttonde rutan! Sedan tog det inte lång stund förrän han hade avfärdat Gustav också. Nu var det bara Viktor i ledningen kvar. Och det gick ganska lätt att ta täten och dessutom dra ifrån en bit. Men med en så stort startfält var det ju ofrånkomligt att det fanns en del "blåbär" med. Och när Sebbe kom ifatt dessa (innan de hann kliva av banan som reglerna föreskriver i finaler) så hann Viktor ifatt igen. Men Sebbe var stark och lyckades sakta dra ifrån igen och vinna med 1,608 sekunder till Viktor. Isak var dock avhängd och i sin tur jagad av Victor Sundberg, som hade gjort en fin uppåkning. Sedan blev det ett långt hopp till paret Ruben Eronen och Thyra Larsson.

Enligt mina anteckningar så är Hugo Nordgren trea i mål, men i resultatlistan är han bara sjua. Om jag gissar rätt, så borde det innebära att Hugo har fått tio sekunders tillägg av okänt skäl. MKR:s hemsida har ju sedan ifjol en anslagstavla med alla heat, finaler och bestraffningar. Men när jag kollade denna lista för J125, så står endast de som uteslutits för omkörning under gulflagg eller haft undervikt med. Tidsbestraffningar saknas, så i detta reportage lär inte finnas ett enda övertramp i startkorridoren, ojuste körning eller intryck noskon med, tyvärr.

Theo Thorszelius låg fyra efter första varvet, men sedan försvann han helt på tredje varvet. Sju varv senare var det även färdigåkt för Jenna Djurström, medan Gustav Ryderdahl fick ge upp efter 17 av de 19 varven. I normala fall hade jag nog tagit reda på vad som hände denna trio, men i dessa pandemidagar så ska man ju undvika "folksamlingar". Dessutom var det på tok för varmt i depåområdet, så några intervjuer var det aldrig tal om.

En final återstod dock. Nu startade Sebbe först och den positionen behöll han under samtliga varv. Isak hängde på i starten men fick snart ge sig för Viktors attacker. Även Victor Sundberg hängde med i tempot, medan Hugo avancerade två platser och tog femteplatsen följd av Thyra.

Gustav startade från 20:e rutan och rankades till slut som sjua. I mina papper har jag Ruben Eronen på femte plats, men han står som slutlig åtta på listan, så jag förmodar att han har fått tidstillägg. Theo T startade från 28:e rutan och slutade som elva, medan Jenna Djurström verkar ha avstått start, kanske som följd av trubblet i förfinalen?