Claes Uddgren

Dubbelseger för Axel Bengtsson i SRW

RMC/SRW 1:8 Axel Bengtsson, stockholmare som tävlar för Kristianstads KK, har i år utökat sitt KZ-tävlande med att även köra DD 2 i Rotax Max Challenge och det har gått bra direkt. När RMC avverkade sin tredje deltävling på kort tid i samband med Stockholm Race Weekend på Järfällabanan, så tog Axel något överraskande hem båda finalerna. Stockholm Race Weekend bjöd under sina två tävlingsdagar på tre årstiders väder.

Lördagen var höstlik med regn hela dagen, medan halva söndagen var vårlik. Lagom till den sista finalomgången kom sommarväder med sol och allt färre moln, så absolut skönaste vädret inföll lagom till det sista racet som startade 17.25. Annars var det bästa med lördagen att racingen var över redan 16.40.

KZ 2

Med regn redan under natten var det regndäck som gällde hela lördagen. Dagen före var det mer växlande med ömsom blöt, ömsom torr bana. Men det regnade faktiskt inte under själva tidskörningen, där svenske mästaren Rasmus Jansson i en ny Energy var snabbast följd av Jesper Westerholm, Axel Bengtsson, Daniel Sjöberg, Vigor Hjorvard, Rasmus Oscarsson, Rafael Thell och Albin Karlsson. De var totalt 15 startande, sedan SODA hade gått in och bjudit på startavgiften och ställt upp med generösa priser.

Rasmus stack iväg som en avlöning i första heatet och ledde klart hela vägen till målflaggan. Jesper var  tvåa från start men blev snart passerad av Vigor som omedelbart har funnit sig till rätta i växellådsklassen. Annars är det normalt att det tar en viss tid innan man lärt sig att växla och bromsa. Vigor höll sedan undan för Jesper.

Daniel verkar i sin tur ha hittat tillbaka till den form han hade innan en motocrossträningsolycka satte stopp för allt tävlande under ett par år. Han följde efter Jesper men fick efter målgång fem sekunders tillägg för att han hade tryckt in nosen. Det innebar att Axel och Albin fick flytta upp ett hack. Det hade David Rehme också fått göra om han inte också hade nosen på fel plats.

I det andra heatet upprepade Rasmus sin körning. Från start hade han sällskap av Daniel,  som dock snart blev omåkt av Axel. Härnäst följde Jesper och David som hade fått en bra start från sin nionde startruta. Lite sämre gick det för Vigor som hamnade nere på sjunde plats efter Albin.

Därmed var det klart med startuppställningen till förfinalen med Rasmus och Axel i första led, Jesper och Daniel i andra, Vigor och Albin i tredje samt David och överraskningen Simon Billman i fjärde led.

Än en gång ledde Rasmus från start till mål med Axel hängande i baken hela vägen. Det fanns ju inga poäng att kämpa om, så huvudsaken var ju att få starta från första led i finalen.

Jesper låg länge trea men råkade halka av banan varvid Daniel och David som hade rundat Vigor klev upp på tredje och fjärde plats med Vigor femma och en säkert besviken Jesper bara sexa. Än sämre gick det för Albin, som fick nöja sig med åttonde plats närmast efter Patrik Jansson.

En mycket aggressiv Axel hade bestämt sig för att knäppa Rasmus under första varvet i finalen. Han var uppe jämsides, men Rasmus hade lagt i en lägre växel och lyckades med ett ryck accelerera ifrån Axel, som sedan blev infångad av förföljarna. Om det nu var självförvållat eller om Axel fick sig en knuff var omöjligt att se i röran av kartar. Men det resulterade i varje fall med att Axel roterade mitt i klungan och sedan fick vänta tills de flesta hade passerat. Efter sju varv hade Axel sedan fått nog och kört in i depån.

När kaoset hade skingrats kunde man se att Daniel låg tvåa med Vigor, Jesper och David i hälarna. Såg det även ut efter 20 avverkade varv. Men vid efterkontrollen visade det sig att både Daniel, Vigor och Jesper hade tryckt tillbaka sina nosar, så det blev David som tog den slutliga andraplatsen före nämnda trio. Patrik var inte riktigt med i början men kom mer och mer in i racet och efter att ha passerat Joel Ededahl, så kunde Patrik belägga sjätte plats med Joel sjua. Däremot gick det inte bra för Albin som inte