Claes Uddgren

Dubbelseger för Rotax vid Kristianstads SM

När Rasbo MK meddelade att de inte kunde arrangera sitt tilldelade SM i augusti, gick SBF ut med en förfrågan om någon annan klubb kunde tänka sig att ta över. Kristianstads KK, som redan hade kört ett lyckat och välbesökt race under våren, behövde inte många dagars betänketid för att ta över och det redan en månad tidigare än den planerade tävlingen i Rasbo

Dessutom hann man med ett genrep helgen före SM. KKK hade ju planerat för en EM-tävling, vilken ströks då man befarade att många utländska förare skulle få det svårt att komma till Sverige pga alla restriktioner, så SM-förslaget kom lägligt. Klasser var Junior 125, Senior 125, KZ, OK, OK Junior samt inbjudan i Junior 60.

Alla finaler sändes på SBF Play och Scorit. Jag hade vissa problem med att hitta sändningarna, eftersom SBF numera inte har sin playversion lika tydlig som tidigare, då den låg överst på deras hemsida. Dessutom trodde jag att reklambyrån Score It var stället att leta på. Av den anledningen missade jag hela J60-finalen och kom in direkt på J125-finalen.

Junior 125

Junior Jonsson körde fyra tävlingar på raken med sin Kosmic-Rotax. Han vann de tre första på Järfälla, Kristianstad och Södertälje. Till Klippan var det inte riktigt samma sting i motorn, så Junior blev slagen av Caspian Hagmans X30 och av Astrid Almlöf i sin nya FA-kart med Rotaxmotor. Så till den andra Kristianstadstävlingen hade Junior satt på en X30-motor. Men nu regnade det och då hängde han inte riktigt med men skyllde inte på motorn.

Junior hamnade i den första tidsgruppen vid SM:et. Han vann gruppen men fick sedan stryk av Caspian Hagman ur den andra gruppen. Under kvalen vann de sina heat tills de möttes och då gick Junior med knapp marginal segrande ur den fighten.

Så Junior vann samtliga heat och blev därmed finalmaster till den enda (!) finalen. Caspian startade från den impopulära andrapositionen, medan Arvid Rosén i Morin Racing Academy och med Rotaxmotor intog tredje rutan. Jag missade startuppställningen, som inte finns med i Scorits resultatservice, men jag tror att Alx Spetz stod fyra och med en trolig X30-maskin. Bakom fanns Astrid Almlöf med sin Rotaxdrivna kart och Adam Isaksson med X30.

Junior tog starten före Arvid, Alx, Caspian, Astrid och Adam. Det var länge tätt i täten, men efter ungefär halva loppet (21 varv) började Junior dra ifrån. Arvid släppte heller inte andraplatsen, medan Caspian lyckades kämpa sig förbi Alx och sno SM-bronset. En bit bakom höll Astrid med nöd och näppe undan för Adam.

Bakom tätsextetten återfanns Linköpings Oscar Klingström och Kalmars Karl Engebladh. En bra bit senare kom Uddevallas Lucas Packalén in som nia strax före Hugo Nicklasson-Rosberg.