Claes Uddgren

Dubbla WSK-finaler på South Garda

Ungefär som vi i Sverige ofta kör en dubbeltävling i Rotax Max Challenge avslutade nu WSK sin Euro serie med två event samma helg på samma bana. Men i motsats till racen i Sverige, så mixade man hej vilt och körde exempelvis samtliga semifinaler under lördagen och alla åtta finaler under söndagen. Med träning, tidskörning och kval tog racen sex dagar att avverka. Det blev nog tufft för de svenskar, som deltog i Göteborgs Stora Pris helgen före oc

KZ

Här återfanns sex svenskar (fem skåningar och en göteborgare). Bäste svensk bland de 67 startande på den första tidskörningen blev den nykorade Europamästaren Viktor Gustafsson på 16:e plats. Sedan följde Noah Milell på 24:e tid, Douglas Lundberg på 25:e, Alexander Dahlberg på 28:e, Benjamin Törnqvist-Persson på 32:a och Brandon Nilsson på 58:e.

Viktor var 17:e man efter de fyra kvalomgångarna, Noah 21:a, Alex 28:a, Douglas 31:a, Benji 40:a och Brandon 48:a.

Sedan kördes två semifinaler (som vanligt felaktigt döpta till "prefinaler"). I den första gick Viktor i mål som femma och Noah som åtta. Douglas vinkades av som elfte man, men nosen satt fel så med fem sekunders påbackning blev han bara 18:e man och var därmed utslagen.

I den andra semin gick Alex in på tolfte plats, Benji på 13:e och Brandon som 25:a. Därmed hade vi fyra svenskar i final!

Finalen togs så småningom hem av holländaren Martijn Kremers. Noah blev bäste blågula förare på tolfte plats, följd av Benji på 28:e och Viktor på 31:a. Alex slutade som 32:a man.

Därmed var veckans första tävling avklarad. I den andra, som var deltävling 3 i WSK Euro series var Viktor fin åtta på tidskörningen med Noah på 18:e plats, Douglas på 32:a, Alex på 37:e, Benji på 48:e och Brandon på 53:e tid.

Den ende som försämrade sin position under kvalen var Alex, vilken blev utesluten för att ha (försökt?) sparka ut nosspoilern. Han fick nu 30 straffpoäng, men hade annars varit 17:e man i heatet. Vid sammanställningen stod Viktor kvar på sin åttondeplats, medan Noah hoppade upp till 16:e, Douglas till 19:e, Benji till 26:e, Brandon upp till 38:e och Alex ned till 58:e plats.

Endast Douglas hade lottats in i första semifinalen, där han grejade en finalbiljett genom att bli åtta. I den andra semin var Viktor åttonde man i mål men med nosen på fel plats blev han bara 14:e man. Så bäste svensk här blev Benji på åttonde plats före Noah på nionde, Alex på 20:e och Brandon på 22:a plats. Därmed var bara de två sistnämnda utslagna.

Finalen vanns av en anonym italienare, som bara vill heta "Alex".  Bas Lammers var tvåa. Svenskarna lyckades inte så bra. Trion Douglas, Benji och Noah hade alla fått nosen intryckt, så de hamnade slutligen på 17:e, 22:a och 26:e plats. Viktor till sist bröt efter bara ett varv.

I totalställningen blev Riccardo Longhi vinnare med Viktor Gustafsson som bäste svensk på 19:e plats.

OK

I den första tävlingen på South Garda var Norton Andreasson 15:e man på tidskörningen med Sebastian Hedin på 20:e och William Siverholm på 24:e tid. Norton bättrade sig till 13:e plats under kvalen, medan Sebbe tappade till 24:e och William till 28:e.

I den första semifinalen var Norton tia i mål, men hela tre förare före honom hade flyttat nosen, så det blev nu sjunde plats istället. I den andra semin var Sebbe nia och William elva, så alla tre gick då till final.

Omöjlige Andrea Antonelli vann sedan både finalen och hela mästerskapet med sin KR. Endast William kom i mål av svensktrion, då han klassades som 18:e man. Sebbe bröt efter sex varv och blev då 24:e man, medan Norton blev stående på första varvet och rankades som 32:a.

I den andra tävlingen samtidigt var Norton 15:e man på tidskörningen, Sebbe 26:a och William 30:e av de 37 startande. Kvalen gick bättre. Norton klev upp till elfte plats, Sebbe låg kvar på 26:e, medan William avancerade till 28:e plats.

Semifinalerna blev märkliga. Många bröt men med ett så litet startfält gick flera vidare till final ändå. I semifinal 1 bröt Norton efter nio varv och blev då 15:e ekipage, vilket räckte. I den andra försvann både William och Sebbe samtidigt. Verkar som om de krockade? I vilket fall gick William vidare som 17:e, medan Sebbe stannade på 18:e plats. Bittert.

Finalen vanns av engelsmannen Joe Turney med Norton på åttonde plats. William bröt dock efter sju varv och blev då 32:a.

Norton blev nu bäste svensk i mästerskapet på 20:e plats.

OK Junior

I det 61 man starka fältet fanns bara två svenskar och de var inte särskilt framträdande. Under tidskörningen nådde Joel Bergström 32:a plats och Sebastian Kinnmark 33:e. Sedan bytte de plats efter kvalet, där Sebbe klarade sig bäst med 26:e plats, medan Joel fick överta 33:e.

I den första semifinalen hamnade Joel på 24:e plats, vilket kunde ha varit 21:a utan ett flyttat nos-tillägg. Det kvittade ju, då endast 17 gick vidare till final. Tristare var det för Sebbe, som vinkades av som tolva och sedan flyttades ned till 22:a plats, sedan han hade råkat köra om under gulflagg och då straffats med tio sekunders påbackning. Den svensklösa finalen togs hem av Alfio Spina, vilken även blev mästerskapsetta.

I den andra samtida tävlingen var Sebbe 29:a och Joel 35:a på tidskörningen. Sedan gick det sämre. Sebbe rasade till 32:a plats under kvalen och Joel ända till 48:e.

Båda två fick köra i den andra semifinalen, där Sebbe faktiskt lyckades gå in på 15:e plats och skaffa sig en finalbiljett. Joel var visserligen åter 21:a, men även denna gång var karten intakt, så det blev belastning och flytt bakåt till 26:e plats.

Engelske (?) Arvid Lindblad vann denna final, där Sebbe var 23:a i mål, men fick flytta upp till 22:a plats, då en förare framför fick tillägg. Spina vann som nämnts totalt, där Sebbe blev bäste svensk på 43:e plats.

Mini 60

Fyra unga grabbar fanns med här. KS Klippans ess Elliot Kaczynski var bäst på tidskörningen i den första tävlingen, då han satte 24:e tid av de 61 deltagarna. Vilmer Svahn var 43:a, Oliver Kinnmark 45:a och Göteborgssegraren (i J60) Leo Nilsson 49:a.  Under kvalen sjönk Elliot till 27:e plats, men var ändå bäste svensk. De andra förkovrade sig dock med Oliver 30:a, Vilmer 40:a och Leo 48:a.

Elliot körde in på tolfte plats i den första semifinalen men rasade till 19:e, då nosen satt fel, så för honom blev det inget finalåk. I den andra semin var Oliver fin elva och Leo 16:e, medan Vilmer blev 18:e man i mål, ynka 46 tusendelar ifrån 17:e plats, som han hade behövt för att gå till final.

Finalen vanns av japanen Berta Nakamura med Oliver 26:a och Leo 30:a. Det låter kanske inte så värst, men tidsmässigt var de bara dryga nio respektive 13 sekunder efter japanen.

Till den andra samtida tävlingen hade kvartetten blivit varm i kläderna, så under tidskörningen brassade Elliot in på tolfte plats, Oliver på 13:e, Vilmer på 31:a och Leo på 32:a plats. Tyvärr gick det åt andra hållet under kvalet, där Oliver var bäste svensk på 25:e plats med Elliot på 27:e, Vilmer på 43:e och Leo på 44:e.

Elliot gjorde sedan ett bra race i första semifinalen, där han gick vidare med sin niondeplats. Oliver klarade sig precis genom att bli 17:e man, medan Vilmer blev utslagen med sin 27:e position. Leo gick samma väg efter att ha blivit 20:e man i den andra semin.

Holländaren Rene Lammers (barnbarn till förre F1-föraren Jan Lammers?) tog hem den sista finalen och blev därvid mästerskapsvinnare. Elliot kom i mål som 22:a och Oliver strax efter på 24:e. Elliot blev då även bäste svensk i WSK Euro series med sin 32:a plats.