Claes Uddgren

Favoritseger i KZ - men knappt

Ett ovanligt tunt startfält med 23 ekipage varav tre danskar kom till start. Tidigare har det varit tre- om inte fyrdubbla siffror. Vad nedgången beror på är jag inte man att svara på. Ett par toppförare, Douglas Lundberg och Viktor Gustafsson hade dock valt att tävla i Italien samma helg. Kristianstads egen Benjamin Törnqvist-Persson är segervan på Åsum Ring och fick bära favoritskapet, vilket han även infriade, men det var med mycket knapp mar

KZ 2

Regn på tidskörningen liksom för övriga klasser. Benji T-P tog sig runt på 1.01,973. Närmast honom kom Jeppe Sjöberg på 1.02,249. Sedan följde Joel Eriksson på 1.02,403, Lars Woitaschek på 1.02,446, överraskningen Axel Malmström från Malmö på 1.02,565 och Uddevallastockholmaren Jesper Westerholm utan angiven tid på sjätte plats med Noah Milell först på sjunde plats med 1.02,802. Veteranen David Forslöf satte åttonde och sista tid under 1.03 med 1.02,909.

Som för de andra klasserna inleddes första loppet på regnblöt bana. Det blev nästan som ett folkrace med ett otal krockar och hela elva bestraffningar - nytt rekord? Topptrion Benji, Jeppe och Joel höll dock sina positioner till mål, medan Westerholm klöv mållinjen som fjärde man före Noah och Lars. Men både Jesper och Lars hade tryckt in sina noskoner, så Noah fick istället fjärdeplatsen före Jesper och Andreas Forss, som har parkerat sin DD 2:a och nu prövade på KZ igen. Han var tia på tidskörningen. 

Bohus Lucas Rosenbäck slutade sjua med den nedflyttade Kalmar-Lars på åttonde plats före Forslöv och Per Gunnarsson.

Det första racet kördes under fredagen klockan 19.43 (!). Det andra följde 12.42 på lördagen och nu var det slicksdags igen. Det blev ganska stora omkastningar jämfört med regnracet. Jeppes Birel blev nämligen etta före Expritåkarna Lars och Noah. Joels gamla Tonykart var fyra och Benjis klipp nya Leclerc femma. Andreas Haase var åter sexa av egen kraft före Forslöf (på Tonykart?), Simon Petterssons Tonykart, Lucas Exprit och skånske Axels Tonykart.

Jesper Westerholm hade ingen bra resa. Han var bara 14:e i mål och bestraffades dessutom med åtta sekunder, vilket slutligen gav honom 16:e plats.

Senare på eftermiddagen kördes det sista kvalet. Nu vann Benji igen före Jeppe, Noah, Joel, Westerholm, Lars, Forslöf, Axel, Per och Lucas. Andreas hade inte märkt att han hade neutralläge i när starten gick, så innan han fått i ettan, så låg han sist. Han bet dock ihop och lyckades köra ifatt och förbi ett antal konkurrenter för att till sist hamna på 14:e plats.

Inför söndagens final annonserades startuppställningen med Jeppe som master med Benji bredvid. Noah och Joel hamnade i andra led, Lars och David F i tredje, Westerholm och Forss i fjärde samt Lucas och Simon i femte.

Jag misstänker att det var bättre grepp för förarna i ytterledet. I vilket fall tog Benji täten före Jeppe, Noah, Joel, Lars, Andreas, Forslöf och Westerholm. Det blev ett tätt och spännande race, men hur mycket Jeppe och Joel än försökte, så lyckades ingen av dem avancera utan ordningen behölls hela vägen till målet. Lars var likaledes femma, medan Andreas började få smärre tekniska problem och snart blev omkörd av Westerholm. På sista varvet kom även Rasbos Rasmus Jansson farande från 16:e startrutan efter ett par frustrerande dagar. Rasmus slutade således en troligen ganska nöjd sjua med Andreas åtta, Per nia och Forslöf tia.

Nyköpings Linus Lagerström fick ingen tid på tidskörningen och hade det därmed jobbigt under kvalen. Han belönades till slut med elfte plats i finalen, medan Axel bröt liksom den andre DD 2-avhopparen David Rehme. Och tänk, inte ett enda straff delades ut under hela loppet. Nästan rekord det också. KZ avslutade för övrigt SM-tillställningen, som var färdigkörd 16.10 på söndagseftermiddagen.