Claes Uddgren

Final i WSK Super Masters

Den fyra tävlingar långa serien WSK Super Masters avslutades på South Garda i italienska Lonato med ett gäng svenskar på plats. Bäst gick det för Viktor Gustafsson i KZ 2. Han var fjärde man i mål men flyttades ned till nionde plats, sedan man funnit att han hade tryckt in nospartiet. Trots detta blev skånske Viktor serietrea.

KZ 2

Viktor Gustafsson inledde helgen med att vara näst snabbaste förare på tidskörningen, men som vanligt handlade det om saxning för de 65 förarna och efter det blev Viktor trea. Samtidigt gick Douglas Lundberg in på 33:e plats, Axel Bengtsson på 42:a och Jesper Sjöberg på 52:a plats. Hela kvartetten körde Birel. Tidsetta blev fransmannen Emilien Denner i en Intrepid. Han vann senare såväl kvalet, semifinalen och finalen, men kom inte så högt i sluttabellen eftersom han inte ställde upp i de tre första tävlingarna.

Viktor var fyra, trea och tvåa i kvalen och slutade därmed som femma. Douglas klättrade upp till 25:e plats, Axel till 32:a och Jeppe till 48:e.

I den första semifinalen rasade Viktor tidigt ner till sjätte plats men körde upp sig och slutade trea. Douglas var tia över mållinjen men flyttades upp till nionde, sedan en framförvarande förare hade fått tidstillägg.

I den andra semifinalen startade Axel från 16:e rutan. Han var kvickt uppe på 14:e plats men rasade sedan sakta ner till 18:e och var därmed utanför finalåka. Han var emellertid bara en sekund från 17:e plats, vilket hade räckt. Jeppe startade från 24:e rutan och blev även 24:e man i mål och var därmed också utslagen.

Holländaren Marijn Kremers vann den andra semin och fick därmed starta bredvid Denner i finalen. Marijn var sedan tvåa i mål med landsmannen Stan Pex trea. Viktor körde i mål i ryggen på Pex men de fem extrasekunderna gjorde att han skickades ned till niondeplatsen. Stackars Douglas bröt direkt utan att ha tillryggalagt ett enda varv. Då fyra man aldrig kom till start blev Douglas 30:e.

Kremers blev nu serieetta före finländaren Juho Valtanen och Viktor Gustafsson. Douglas Lundberg slutade på 24:e plats. Inga andra svenskar tog poäng.

OK

Norton Andreasson och Hugo Lindström var ensamma svenskar på plats bland de 66 startande. De inledde med att bli 13:e och 44:e man på den saxade tidskörningen, som vanns av brassen Rafael Camara före engelsmannen Arvid Lindblad.

Norton öppnade med en tiondeplats i sitt första åk men var sedan tvåa och sexa i de följande racen, vilket gav honom tionde plats totalt. Hugo avancerade upp till 31:a plats. Camara gick obesegrad genom kvalen, medan Lindblad bröt sitt första lopp efter bara två varv. Sedan vann han de två andra.

Första semifinalen togs också hem av Camara, medan Lindblad körde upp sig till fjärdeplatsen. Hugo startade från 16:e rutan men var tyvärr bara 18:e man över mållinjen. Det fattades 84 tusendelar fram till 17:e och sista finalbiljetten.

I den andra semin startade Norton från femte rutan. Strax bakom stod en gasglad finne. Han vräkte sig fram varvid Norton hakade på, så plötsligt låg de tvåa och trea. Men två snabba fransmän och en italienare kom tillbaka. I en duell blev finnen förlorare och rasade långt ner i fältet. Då låg Norton femma igen, men precis mot slutet lyckades han stjäla åt sig fjärdeplatsen. Italienaren Andrea Antonelli (från andra rutan) vann till slut.

Norton Andreassons sista race för dagen gick inte bra. Han kom visserligen i mål utan tidsstraff men på en blygsam 16:e plats och det efter att han hade tjänat en placering på en annan förare tidsstraff. Vann till sist gjorde Arvid Lindblad före Rafael Camara och italienaren Luigi Coluccio.

Seriesegrare blev Camara före Antonelli och Lindblad. Norton blev 15:e man och den för dagen frånvarande Caspian Hagman blev 49:a med två inkörda poäng.

Mini 60

Här brukar finnas fyra svenskar, men Scott Lindblom saknades denna gång. Han är dock anmäld till Trofeo Andrea Margutti kommande helg på samma bana, South Garda.

På tidskörningen gick det bäst för Oliver Kinnmark av svenskarna, då han placerade sig på 15:e plats av de 100 deltagarna. Elliot Kaczynski slutade på 30:e och Fred Saarneks på 63:e plats.

Under kvalen stack holländaren René Lammers upp och blev bäste förare. Oliver tappade några positioner ner till 19:e plats, medan Elliot låg kvar på sin 30:e, sedan han rasat bakåt till just 30:e plats i sitt tredje heat. Annars gick det bra i de fyra övriga heaten. Fred föll samtidigt till 65:e plats.

Oliver och Fred körde i första semifinalen. Oliver klöv mållinjen som elfte man, men nosen var intryckt och med fem sekunders tillägg för detta skickades han ner till 24:e plats och ut ur tävlingen! Fred startade långt bak och kom i mål långt bak på 30:e plats.

I den andra semifinalen gjorde Elliot en suverän uppåkning från 15:e till åttonde plats och var därmed klar för final. Tyvärr gick finalen inte lika bra. Medan René Lammers höll ställningarna och vann både finalen och hela mästerskapet, så tappade Elliot hela sju placeringar. Han startade från 16:e rutan och var bara 23:a i mål, som tur var utan tidstillägg. Detta innebar att han och Oliver hamnade på samma slutpoäng, 17. De fick dock inte dela placeringen utan Elliot rankades som 31:a och Oliver som 32:a. Ingen annan svensk tog poäng.