Marie Radne

Finalsmäll gynnade Kalle Åstrand

För Kalle Åstrand från Boråstrakten började helgen illa med att motorn vägrade under lördagens tidskörning. Det slutade ändå med tre fina finalplaceringar. Under söndagen skulle det gå än bättre. Med två varv kvar att avverka av sista finalen låg han fyra. När prislistan hängdes upp var han emellertid etta! Läs vidare och se hur det gick till!

Rotax Max Söndag

Förmiddagens träning och tidskörning bjöd på samma väder som under lördagen. Och nu spann Kalle Åstrands motor som aldrig förr. Han satte en tid, som var överlägsen alla andras. Tiden blev 48,166 sekunder och blev även den bästa under hela dagen. Närmast kom Mathilda Olsson med 48,449. Sedan kom Rasmus Fridell med 48,512 tätt följd av Felix Jansson på 48,513.

Liam Andersson, som i år debuterar som senior, klippte sensationellt till med 48,530, vilket var den femte bästa med Patrik Rundquist närmast efter på 48,665 och den andre förstaårssenioren Marcus Radne sjua på 48,683. Simon Sjögren var åtta, Erik Bergstrand nia samt Moa Liljendahl tia.

Direkt efter tidskörningen blev det ett lunchuppehåll. Då kom det utlovade regnet, som gjorde att samtliga kvalrace (tio totalt) fick köras på regndäck.

Rasmus, som är en fullvuxen kille med bra tyngd på karten, lyckades redan under första varvet smita förbi mastern Kalle och därefter kunde ingen hota Rasmus. Och medan de andra slogs, kunde han öka ut avståndet och vinna komfortabelt.

Efter första rundan följdes Rasmus av Kalle, Mathilda och Simon, som från sin obekväma åttonde startruta, fått en smakstart. Patrik var då femma, Felix sexa, Liam sjua och överraskningen Ainhoa Castillo, som hade startat från 13:e rutan, åtta!

Marcus hade tappat till nionde och sedan kom Jonathan Karlsson, som på sin hemmabana varit helt anonym under lördagen.

Kvalen kördes över endast åtta varv, men i detta öppningsheat var det tillräckligt för att Simon skulle kriga sig förbi Mathilda och Kalle. Patrick hängde på och lade sig i ryggen på Mathilda.

Rasmus stack alltså iväg och vann komfortabelt med 3,726 till Simon. Mathilda och Patrick kom sedan i mål med endast 245 tusendelar mellan kartarna.

Kalle blev alltså bara femma med Felix sexa och Jonathan sjua. Septetten skildes åt av nära tio sekunder. Resten av gänget var klart avkopplade med Liam på åttonde och uppstickaren Simon Billman nia. Han var liksom Jonathan helt anonym under lördagen och även under förmiddagens tidskörning, där Simon B bara var 20:e man av 21 startande. Blötvädret passade honom tydligen perfekt, eftersom han lyckades avancera hela elva positioner. Omvänt var det för Marcus Radne, som inte alls trivdes. Han fick faktiskt finna sig i att bli omåkt av storasyrran Madde, vilken hade startat från 17:e rutan och kom i mål på tolfte plats strax efter Ainhoa. Elias blev för övrigt tia efter att ha startat från 14:e rutan. Det blev nu Marcus som fick ärva 14:e plats med Erik på 15:e plats.

Det blev ju sedan samma startuppställning till det andra heatet, där Kalle än en gång fick svårt att hävda sig i blötan. Så redan efter ett varv låg Rasmus ånyo i täten före Mathilda och Patrick med Kalle på fjärde plats. Närmast efter kom Felix, Simon S, Liam, Jonathan, Erik, Ainhoa och Marcus.

Under den andra rundan tog Patrick sig förbi Mathilda, medan Simon klippte Felix och Jonathan gjorde samma sak med Liam. Elias gillade ju också regnet och hade nu redan tagit sig fram till nionde plats.

Mathilda förlorade sedan sin tredjeplats till Kalle. I övrigt var det lugnt i tätklungan, men bakom tog Elias ytterligare en skalp och var nu åtta, medan Marcus än en gång blev passerad av sin mer rutinerade syster.

Rasmus höll än en gång undan under samtliga varv, men Patrick såg till att Rasmus inte slappnade av och låg stundtals bara halvsekunden efter. Kalle behöll sin erövrade tredjeplats, medan Mathilda halkade ytterligare ett steg bakåt och fick studera Simons ryggtavla över mållinjen.

Felix, Jonathan, Elias, Liam, Ainhoa, Erik och Madde höll ställningarna och sedan dök Nicolas Castillo från 21:a startrutan upp på 13:e plats med Marcus åter 14:e man. Däremot syntes inte Simon B till så mycket. Han kom till slut i mål som 19:e och siste man, då Moa hade brutit och Hugo aldrig kommit igång.

Därmed var det dags för den första poänggivande finalen. Så dags hade det körts ytterligare fyra race och eftersom regnet hade upphört, hade banan nu blivit torr. Under det andra heatet tog det snabbaste varvet 59,151 sekunder att avverka och den tiden sattes av Simon Sjögren. Alltså i runda tal elva sekunder långsammare än med slicksdäcken.

Med torrdäcken blev det ett helt annat race. Rasmus och Patrick stod i första led, Simon och Kalle i andra, Mathilda och Felix i tredje, Jonathan och Liam i fjärde, Elias och Ainhoa i femte samt Madde och Erik sjätte. Men under mastervarvet dök Patrick in i bandepån med en misständande motor. Meken Kevin bytte snabbt stift och fick igång ekipaget igen, men då hade Patrick hamnat sist i kön på 21:a plats.

När gänget passerade startlinjen efter ett varv låg Rasmus fortfarande först. Han följdes av Simon, Mathilda, Kalle, Jonathan (som denna dag behärskade alla underlag lika bra), Felix, Elias, Liam och Madde.

Kalle var nu betydligt gladare över att ha fått lite fäste under hjulen, så redan under andra varvet krigade han sig förbi Mathilda och Simon. Så såg det ut fram till femte varvet, då Simon gick om Kalle. Men ett varv senare var Simon tillbaka på tredjeplatsen. Sedan växlade man igen på nionde varvet.

På sista varvet blev det nya omkastningar. Rasmus tog dock sin tredje raka seger. Men det var Mathilda, som gjorde en lyckad framstöt och avancerade upp till silverplatsen. I röran som uppstod, passade Felix på att hänga på och sno åt sig tredjeplatsen före Simon och en säkert mycket besviken Kalle. Han kunde åtminstone trösta sig med att ha satt snabbaste varv med 49,801 sekunder - allt tidigare gummifäste var ju bortspolat av regnet, så snabbare än så gick det inte.

Jonathan och Elias höll ställningarna och gled in som sexa och sjua. Sedan kom överraskningen Nicolas, som hade nöjet (?) att få köra om sin syster Ainhoa, vilken till slut bara blev 14:e ekipage i mål.

Kämpigt var bara förnamnet för Patrick Rundquist, men han gned på och var till slut i mål som tia. Om man kollar på Amigoo.se, så står han som 19:e man, men det beror på att man missade att han startade från depån och inte ett varv efter. Patrick gick nu in mitt emellan syskonen Radne, där Marcus nu på torrdäck höll undan för Madde.

Både Moa och Hugo var nog nöjda efter sina katastrofer i andra heatet. De blev nu tolva och 13:e man före Ainhoa och Erik.

Till sista finalen ställde man alltså upp efter föregående finals resultat. För fjärde gången av fyra möjliga leddes loppet efter ett varv av Rasmus Fridell. I nacken på honom radade Felix, Mathilda, Simon, Kalle och Jonathan upp sig. Patrick var redan åtta.

Under de närmaste varven skiftade det ordentligt bakom Rasmus. Så redan efter tre rundor var Mathilda ny tvåa före Kalle med Felix nere på fjärde plats före Simon och Patrick.

Efter sex varv hade Patrick tagit sig upp till tredje plats och nu hade Simon hakat på och därmed petat ned Kalle till femte plats med Felix sexa och Jonathan sjua.

På sjunde varvet hände det sig att Rasmus blev av med ledningen till Mathilda. I övrigt hände inte så mycket mer under de närmaste varven mer än att Kalle passerade Simon igen.

Efter tio av de 18 varven hade Patrick tagit över andraplatsen från Rasmus och låg nu bara 0,6 sekunder efter ledande Mathilda. Elias, Marcus och Moa verkade ha spikat fast sig bakom sjundeplacerade Jonathan.

På varv 16 blev det ledarskifte igen, då Patrick smet förbi Mathilda. Ett varv senare försökte Mathilda göra om bravaden, men tillfället var inte så bra. Istället kom hon att ramma Patrick uppe i den första velodromkurvan, som är banans andra kurva. Följden blev att båda blev stående för gott. Mathilda blev till på köpet utesluten ur racet, vilket väl knappast hade någon betydelse.

Därmed låg vägen öppen för Rasmus, som sedan höll undan för Kalle, Simon, Jonathan (!) och Felix. Men Rasmus hade fått flera varningar för ojusta spårbyten för att hålla motståndet bakom sig. Straffet blev relativt snällt - endast tre sekunder. Men efter kraschen hade fältet tryckts ihop, så det gjorde att Rasmus föll ända till åttonde plats efter tillägget.

Följden blev nu att Kalle Åstrand korades till segrare och fick Simon Sjögren och Jonathan Karlsson bredvid sig på prispallen. Felix Jansson slutade fyra, varpå trion Elias Callin, Marcus Radne och Moa Liljendahl fick sina bästa placeringar någonsin som femma, sexa och sjua.

Liam Andersson var nu tillbaka i gänget igen och gick in som nia efter Rasmus. Sedan kom Madeleine Radne och Hugo Kahnborg, men "Hugge" hade pangat in nosen och skickades därför ner till 15:e plats. Samma öde rönte Ainhoa Castillo, som var tolva (efter Hugo och Erik Bergstrand). Hon ramlade därmed ner till 16:e plats.