Claes Uddgren

Fyra svenskar i Golden Trophy

Golden Trophy är namnet på den extratävling i Rotax, som gäller som en extra och sista chans att ta sig till Rotax Max Challenges Världsfinal i Bahrain i december. Årets Golden Trophy kördes i Genk med tre svenskar i DD 2 (18-årsklassen) samt en i Rotax Junior. Resultaten blev blandade, kan man säga.

DD 2

Hannes Morin, som faktiskt har kvalat in till Världsfinalen i Elklassen (något som jag totalt har missat) fanns nu på plats för att pröva sin lycka i den vanliga DD2-klassen med sin Sodi-kart. Tidsmässigt var han trea i sin grupp, men vid efterbesiktningen upptäcktes det att den s.k. swissen var fel, så han blev utesluten och fick därmed platssiffra 30 istället. Därmed blev Julle Ljungdahl med en inhyrd motor 21:a och Charlie Andersen 25:a. Men efter de tre kvalen var det Charlie som låg bäst till med 21:a plats. Hannes hade gått upp en position till 29:e, medan Julle låg sist på 30:e plats.

Under förfinalen avancerade Hannes hela 22 positioner och blev alltså sjua. Julle bytte motor till en egen, som han hade med sig och den visade sig gå mycket bättre, så han kunde klättra upp 17 positioner till 13:e plats. Charlie däremot tappade till 24:e.

I den avslutande finalen förmådde Hannes köra om två konkurrenter och därmed belägga femte plats. Julle tappade något och slutade som 16:e man, medan Charlie klättrade upp till 18:e. Vann gjorde belgaren Glenn van Parijs, som var 6,9 sekunder före Hannes, 18,9 före Julle och 19,3 före Charlie.  

Rotax Junior

Greta Rosén var ensam svensk bland de 45 startande. På den saxade tidskörningen var hon 17:e i sin grupp samt 34:a totalt. Efter kvalrundorna var hon 33:a och fick då köra B-final för att försöka nå A-final. Hon startade här som trea och föll snart bakåt. Utan en intryckt nos samt en för tidig förflyttning ur startkorridoren hade åttonde plats varit möjlig. Nu blev det elfte plats istället. Straffen spelade dock ingen roll, då bara sex förare gick vidare. Lite senare på dagen tog holländaren Bruno Mulders hem A-finalen.

Rotax Max

Det engelska (walesiska?) brödraparet Rhys och Cai Hunter mer eller mindre dominerade seniorklassen. Men medan Rhys var först hela tiden, så var Cai trea i finalen i mål. Han hade dock tryckt tillbaka nosen och med det obligatoriska tidsstraffet blev han sedan bara nia. En annan engelsman, Clayton Ravenscroft tog hand om andraplatsen.