Claes Uddgren

Greta fick sin revansch till slut

RMC/MKR 1:10 När SMK Västerås arrangerade premiären för årets MKR-serie 7-8 maj, så gällde tävlingen även som andra omgång av Rotax Max Challenge, där man för första gången någonsin delade på Rotaxklasserna så att Junior körde på den stundtals blöta lördagen och Seniorer samt DD 2 under den mestadels soliga söndagen. Det bjöds på mycket raffel och dramatik.

Det bjöds på mycket raffel och dramatik. Det blev emellertid en rekordlång lördag med sista finalen i mål först 19.20, då det åtminstone var soligt och skapligt varmt! Det är många år sedan man upplevde liknande sena evenemang.

Rotax Junior

Efter en underbart varm fredag på Hälla Ring började det under natten till lördagen att ösregna, så all träning, tidskörning och ett flertal kvalheat fick köras på regndäck. Men i och med att man tog lunch efter bara ett enda heat, så började banan sakta torka upp och när Rotax Junior ställde upp för första gången, så var banan så torr att slicks var det enda tänkbara.

Under den blöta tidskörningen noterade Greta Rosén den bästa tiden före Theodore Eklund, Hugo Eliasson, Malte Morin, Alex Postman-Calson samt Ludvig Gustavsson. Det gick sedan cirka sex sekunder fortare när de hade satt på slicksen. Hugo tog direkt täten i första åket, men den skuggande Greta smet förbi efter ett par varv och höll sedan undan till målflaggan.

Hugo fick istället slita för att freda sig mot de bakomliggande konkurrenterna som tryckte på. Det var i första hand Ludvig och Malte som utmanade, men de kom aldrig förbi Hugo som höll undan för Ludvig med en halv sekund. Malte behöll fjärdeplatsen.

Charlie Valleskog-Karlsson var en tidig femma men blev efter några rundor passerad av Theodore, som i likhet med Alex rasade i starten. Alex låg faktiskt allra sist från början.

I det andra heatet var det Greta som kom bort i första kurvan, där hon på kalla däck snurrade efter att ha blivit uttryckt. Hugo tog nu åter täten före en Alex som undvek alla närkontakter och som efter några varv passerade Hugo. Väl i ledning höll Alex undan och vann med 0.867 sekunder till Theodore, som också lyckades smita förbi Hugo. Från kön körde Greta upp sig till fjärde plats före Charlie, Ludvig och Malte. Hugo fick emellertid inte behålla sin tredjeplats, då han blev diskad.

Inför den första finalen - det körs två finaler i samtliga klasser även om den första traditionellt kallas "förfinal" - så ställde man upp med Greta som master och Hugo som tvåa trots sin diskning (om nu uppgifterna stämmer). I andra ledet tronade Theodore och Alex, medan det tredje innehöll Ludvig och Malte.

Efter att Alex och Greta kommit bort i heatöppningarna var det nu Hugos (o)tur att bli uttryckt och hamna sist i kön, allt medan Greta tog täten och höll undan alla 14 varv för den jagande Alex, som under slutrundorna fick släppa andraplatsen till Theodore, vilken hade kört upp sig från en tidig femteplats. Det var Malte och Ludvig, som var trea och fyra från start. De blev sedermera fyra och femma istället, medan Hugo än en gång blev diskad. Jag är lite osäker på dessa uppgifter om två diskningar, men en gång rörde det sig åtminstone om att Hugo nonchalerade en teknisk flaggning.

Vad beträffar tättrion så var det samma förare i toppen av finalen med den enda ändringen att Alex på andraplatsen lyckades hålla undan för Theodore med 97 tusendelar. Det spelade nu mindre roll för Theodore hade tryckt in nosen och fick fem sekunders tillägg för besväret utan att förlora tredjeplatsen. Greta ledde ånyo från start till mål.

Malte och Ludvig kivades som vanligt tills en revanschsugen Hugo kom störtande från sin elfte startplats och tog över fjärdeplatsen med Ludvig före Malte i mål. Charlie cirkulerade ytterligare en bit bakom på sjundeplatsen.