Claes Uddgren

Gustav Jonsson tog över i Junior 60

Linus Granfors dominerade såväl tidskörning som de båda heaten i Junior 60 på Tuvängen. Men i finalerna gick det inte alls som tänkt, utan istället klev Gustav Jonsson fram och sopade hem båda finalerna. Linus som bröt i den första, körde sedan upp sig till fjärde plats i den andra finalen.

Junior 60

Linus Granfors tog en knapp seger under tidskörningen, där han noterade 42,160 sekunder med David Finnäs tätt efter på 42,168. Sedan kom Max Bik på 42,277, Gustav Jonsson på 42,374 och Sebastian Svensson på 42,408.

Linus och Max hade en stenhård fight under hela första heatet, men Max försökte aldrig ta sig förbi. På startrakan stormade Sebbe Svensson fram mot tredje plats, men han nådde aldrig den positionen eftersom det blev någon form av maskinknas. Han gav upp den ojämna kampen, körde in i depån och bytte motor till det andra heatet.

David, som vi brukar se i OK Junior, hängde också med i Linus och Max tempo, medan Gustav blev en avkopplad fyra med Wilhelm Nejman och Noam Fältskog i hälarna.

Agnes Malmsten avancerade från tionde till åttonde plats, men än värre var Ruben Eronen, som kämpade sig upp från 19:e till tionde plats i mål.

Ruben var inte lika glad i det andra heatet, där det hände något som gjorde att han blev varvad och sist i mål.

Linus och Max följdes åt även i det andra åket, där David låg trea från start men sedan av okänd anledning rasade ner till nionde plats. Gustav och Noam var inte sena att fylla vakansen med Sebbe nu en aning nöjdare som femma. På sista varvet fick Dante Johansson släppa ifrån sig sjätteplatsen till Carl Carlsson.

Max, som hade startat båda heaten från tredje rutan, fick nu starta från andra i den första finalen och det var inte lika kul. Medan Linus som vanligt tog täten, ramlade Max bakåt i första kurvan och kom ut som fyra-femma. Istället var det Gustav som kom att jaga Linus. Och Gustav var inte lika följsam som Max utan satte direkt igång med att attackera Linus. Det blev upptakten till ett flertal placeringsskiften, innan Linus plötsligt tvingades parkera med en död kart. Men efter loppets avslut, så kunde Linus själv köra till mål. Var det tändhatten som hade hoppat, eller?

Hur som helst fick Gustav sin ständige följeslagare Noam i hälarna under hela racet. Det skilde 0,322 sekunder vid mållinjen. Max, David och Agnes hakade på tätduon med Dante sexa.

Carl var sjua, men han ansågs ha kört ojuste och flyttades ner till tionde plats. Och den här stackaren Ruben kom inte mer än tio meter innan han fann sig stående i en däckbarriär, där det hela tog slut. Transpondern visade på en åktid på fem sekunder...

När Gustav nu hade fått masterpositionen till den andra finalen, så grabbade han tag i den med hull och hår. Han släppte ingen inpå sig utan kom att leda racet från start till mål. Men trots segern ligger Gustav från Järfälla MK nu bara delad elva i MKR-serien på grund av att han inte deltog i Rättvik.

Det blev emellertid ingen lätt seger eftersom Noam från Katrineholms MK följde i Gustavs hjulspår sedan han på ett tidigt stadium kört förbi Max. Noam kom sedan aldrig riktigt ifatt ledaren. Det skilde 1,712 sekunder vid målflaggan. Max släppte aldrig Noam utan hakade på efter att ha blivit omåkt.

Agnes kom igång som fjärde ekipage, men hon hade lite svårt att hålla de värsta rivalerna bakom sig och fick till slut nöja sig med sjätteplatsen.

Efter sitt stopp i första finalen fick Linus starta från 17:e rutan. Därifrån satte han högsta fart och körde om konkurrenter i parti och minut tills han nådde fjärde plats. Det skilde då fyra sekunder upp till Max Bik, så det hade nog krävts en hel del varv till för att det skulle bli någon kontakt dem emellan.

Oscari Moilanen kom åtta i första finalen men körde sedan upp sig till femteplatsen före Agnes, Wilhelm, Carl, Dante och Ruben, som äntligen kom i mål på en bra position.