Claes Uddgren

Gustav Roininen vann båda finalerna och hela MKR

Gustav Roininen från Borlänge MK var nästan oslagbar vid MKR-finalerna på Järfällabanan. Microföraren vann tre av sina åk och var en stark tvåa i ett heat. Efter finalsegrarna kan han kalla sig MKR-mästare.

Micro

Gustav Roininen toppade de 20 åkarna vid tidskörningen, då han noterade 47,503 sekunder. Närmast kom Erik Axberg med 47,805, Axel Palmgren med 47,821, Wincent Palm med 47,973, Eddie Nilsson med 48,023, Enzo Folgerö (son till gamle storåkaren David Söderlund), som klockade in på 48,034 och Alex Stasiak på 48,061. Debutanten Emil Zaimovic var en imponerande åtta på 48,253, men han fick ju starta kvalen bland de sista och hade då svårt att göra sig gällande.

I första heatet stack Gustav iväg som en avlöning och höll sedan undan till mål med Axel tvåa hela vägen. Erik låg trea tills Eddie från femte rutan blåste förbi och sedan bet sig kvar på tredjeplatsen med Erik fyra. Enzo tappade till sjunde plats i inledningen men kom sedan igen och var en stund uppe på femteplatsen innan Alex tog tillbaka sin förlorade position, så därmed var Enzo tillbaka på sin sjätte startposition.

Det andra racet blev betydligt mer spännande, där Gustav och Axel turades om att leda. Denna gång var det faktiskt Axel, som var den starkare och tog en knapp seger. Erik var trea i inledningen men blev sedan passerad av Eddie. Wincent rasade i första heatet från fjärde till sjunde plats. I det andra gick det bättre med femte plats i mål före Alex och Enzo.

Till den första finalen hamnade Gustav och Axel i första led, Eddie och Erik i andra med Wincent och Enzo i tredje. Alex trängdes med Vidar Ottosson i fjärde ledet.

Första finalen blev ganska odramatisk då Gustav, Axel och Eddie radade upp sig på de första platserna. Erik förlorade emellertid en duell om tredjeplatsen med Alex. Bakom Erik följde sedan Wincent, Enzo samt Vidar. Men Vidar fick sin position efter det att både Maximus Unt (åtta i mål samt debutant-Emil (nia i mål) fått tidstillägg.

Medan Gustav i sedvanlig ordning pep iväg i starten i dagens sista åk mot en klar seger, var det inte lika enkelt för Axel. Han var visserligen tvåa i starten men sedan började han tappa fart eller om det nu var de andra som hittade mer speed. I vilket fall blev Axel omkörd av Alex och Eddie. Han grejade dock fjärdeplatsen, vilket gav honom MKR-silver i alla fall. Erik och Enzo följdes åt på femte och sjätte plats efter det att Enzo hade kämpat sig förbi Wincent, som nu blev sjua följd av bäste debutant, Alfred Löfquist-Fridh.

Den sista finalen såg Gustav ånyo leda från start till mål, men bakom honom hände det en del.