Claes Uddgren

Hannes Morin tog silver i Världsfinalen

Bara en vecka före jul så avgjordes Världsfinalen för Rotax Max Challenge i Bahrein. Sex klasser ingick med svenskt deltagande i fyra av dem. Bäste svensk blev Umeås Hannes Morin, som nöp silvret i E20 klassen, alltså elektriska kartar. Och trots ett tidigt stopp i ett av heaten, så kämpade Sebastian Svensson från Rimbo upp sig till tionde plats i Juniorfinalen.

Rotax Junior

Startfältet innehöll 72 Sodikartar. Sebbe Svensson inledde med att bli tidssjua i A-gruppen samt 25:a totalt i det saxade fältet. Sedan väntade tre kvalheat plus ett extraheat, som i vanlig ordning var döpt till "prefinal" trots att det inte alls var någon final. Sebbe inledde fint med att bli sexa i sitt första åk men bröt sedan tyvärr efter bara en runda i andra racet. I det tredje gick upplänningen i mål som åtta. Därmed rankades han som 31:a. Sedan kom extraheatet, där han fick starta från 16:e rutan och kom i mål på tolfte plats. Detta lopp räknades sedan ihop med de tre tidigare kvalen och då hamnade Sebbe på 25:e plats inför den helt avgörande finalen på lördagseftermiddagen i cirka 24 graders värme.

Sebbe gjorde nu en strålande körning och passerade hela 15 konkurrenter, vilket gav honom tionde plats i mål. Ingen i toppskiktet hade tryckt in nosen, så det fanns inga gratispositioner att tjäna på andras tillägg.

Rotax Max

Nollåttan Wilgot Edqvist var ende svensk i seniorklassen, som också innehöll 72 ekipage, som dessutom också hade anförtrotts Sodikartar. Wille var på hugget direkt under tidskörningen, blev trea i A-gruppen samt nia totalt. De två första heaten gick helt enligt planerna med en femte- och en sjätteplats som resultat. Det sista åket gick inte fullt så bra. Wille blev nerbaxad till tolfte plats i mål med en intryckt nos, vilket innebar att han flyttades ned till 25:e istället. Detta innebar att han nu låg på 17:e plats inför sitt extraheat. Här blev det ras i dubbel bemärkelse, dels tappade han till 16:e plats i mål, dels fick han ånyo tillägg för sin inskjutna noskon. Det blev därmed 22:a plats. Sedan tillkom ihopräkningen med heaten och då fick Wille starta på 26:e rutan i finalen. Här tog det tyvärr stopp efter 14 varv av 21. Det blev då 31:a plats totalt.

Inför finalen ledde den tjeckiska tjejen Tereza Babickova före engelsmannen Callum Bradshaw. De kom så småningom även i mål som etta och tvåa sedan Callum lett under andra varvet och Tereza under resten av finalen. Men vid mål väntade bestraffningar. Tereza fick åtta sekunders tillägg och Callum tio. Så Tereza fick backa till fjärde plats och Callum till sjunde. I topp hamnade nu en trio engelsmän med Mark Kimber etta, Kai Hunter tvåa och Sean Butcher trea.

DD2

I denna Birelburna klass med 72 förhoppningsfulla ynglingar fanns Charlie Andersen från Varberg och Max Lindén från Rasbo med. I den äldre Mastersklassen deltog inga svenskar. Båda fick köra i D-gruppen, där Charlie var fyra och Max sexa. Efter saxning hamnade Charlie på 16:e och Max på 24:e plats.

Charlie hade tre bekymmersfria kvalåk och klättrade därmed upp till nionde plats totalt. Max hade det lite kämpigare och efter raden: 22-10-15 rankades han som 27:a.

Även här kördes två extraheat. Båda svenskarna hamnade i den första, där Max blev åtta efter att ha startat från 14:e rutan. Charlie startade som femma men bröt tråkigt nog tre varv före mål. Det gav honom 34:e plats.

Efter sammanräkning av de fyra racen låg Charlie 23:a och Max 26:a, vilket innebar att båda gick till final. Här slutade Max som 23:a och Charlie som 25:a, men båda hade flyttat bak sina nosar, så utan tilläggen hade Max kunnat bli 17:e och Charlie 19:e man.

Holländaren Martijn van Leeuwen tog hand om guldmedaljen.

E20

Denna nya klass hade 18 startande, men två av dem var svenskar: Hannes Morin från Umeåtrakten och Mathilda Olsson från Uppsalatrakten. Kartarna är byggda av Rotax. Under tidskörningen gled Hannes in som sexa och Mathilda som nia. De fick bara köra två kval. I det första slutade Hannes sjua och Mathilda på 13:e plats. Det inkluderade en intryck nos, utan tidstillägg hade hon varit tia. I det andra åket blev Hannes femma och Mathilda sjua. Sammanlagt inför en riktig förfinal, så låg Hannes sexa och Mathilda tia. I detta åk, som inte räknades ihop med kvalen gick Hannes i mål som trea och Mathilda som sjua.

Under hela tävlingstiden låg fransmannen Oscar Pellemele i topp och han var onåbar även i finalen, där han var 4,941 sekunder före ingen mindre än Hannes, som därmed blev silvermedaljör. För Mathilda slutade det i moll, då hon bröt fem varv före mål och därmed erhöll 18:e och sista plats i klassen.