Claes Uddgren

Härliga DD2-race med många comebackare (SRW del 3:6)

Sedan SBF givit tillstånd för att köra DD2 från 18 år istället för 33 år, så har Radne Motor slagit ihop den båda klasserna till en klass men med separat prisutdelning och poäng. Det innebar att hela 22 ekipage dök upp till premiären i Stockholm Race Weekend på Järfällabanan. Ungdomarna fick tresiffriga nummerskyltar och veteranerna kunde välja mellan ett och tvåsiffrigt. Detta underlättade ju även för publiken att hålla reda på vem som var vem.

DD 2 Lördag

Precis som i alla andra lördagsklasser blev det en ofrivillig lottning efter knas med transponderrapportering. De tio första platserna reserverades för ungdomarna med Julle Ljungdahl på pole med Max Lindén på andra rutan. Andra raden kom att innehålla David Rehme och Jesper Zackrisson, medan tredje intogs av Riccardo Curatola och Lucas Stenberg. I fjärde hamnade Max Runesson och Charlie Andersen, som nu verkar ha släppt racingen helt. Det har däremot inte Pontus Fredriksson på nionde rutan med Jonathan Karlsson bredvid sig. Veterangänget var det vanliga som brukar synas i MKR-tävlingar samt från Skåne uppresta Stefan Persson och Fredrik Fransson. Den sistnämnde lottades till allra sista rutan.

När det blev dags för start, tog Julle täten före Max L och David, medan Charlie blixtsnabbt avancerade fram till fjärdeplatsen. Julle, som annars numera ägnar sig Crosskart, förmådde inte behålla ledningen en så lång stund. Det blev istället Max L som tog över och vann heatet före Charlie, David samt uppåkande Jonathan, som väl kört kart oavbrutet i nästan hela sitt liv. Julle fick då nöja sig med femteplatsen med Max R närmast.

Jan Karlsson blev bäste veteran på åttonde plats i mål. Reinis Freijs blev tvåa och uppåkande Fredrik Fransson trea. Han var för övrigt 14:e ekipage över mållinjen.

Till det andra heatet vände man (nästan) på båda gängen, vilket innebar att Pontus och Charlie fick stå i första led. Jonathan, som ju startade tia i första racet, fick nu stå i tredje rutan med Max R  bredvid. Fredrik ställdes som förste veteran i elfte rutan. Av okänd anledning kom Julle aldrig till start.

Pontus tog nu täten före Jonathan och Charlie. När de småningom kom till målflaggan, hade Charlie och Pontus bytt plats. Jonathan låg kvar på andraplatsen. Max R startade fyra och kom i mål som fyra efter ett starkt lopp, där han höll Max L och David bakom sig. David fick dock inte behålla sjätteplatsen eftersom han hade tryckt in noskonen, så det blev nerflytt till nionde istället.

Fredrik ledde veterangänget från start till mål. Sämre gick det för Jan, som jag tror var fjärde veteran i mål men som fick tidstillägg och flyttades långt bak, medan Reinis bröt.

Därmed var det dags för den första dagens första final. Charlie Andersen från Varberg blev inte oväntat master med Max Lindén bredvid sig. I andra led hamnade Jonathan Karlsson och Pontus Fredriksson, medan Max Runesson och David Rehme parkerade i tredje med Riccardo Curatola och Jesper Zackrisson i fjärde led. Femte ledet innehöll Lucas Stenberg och Fredrik Fransson. Nu blandade man nämligen ungdomar och veteraner. Jan Karlsson hamnade då på 13:e och Julle Ljungdahl i 14:e rutan.

Charlie ledde hela racet, men var hårt ansatt av Max L sedan denne först hade passerat den tidige tvåan Jonathan. Den sistnämnde höll sedan tredjeplatsen tills han blev avpetad och fick ta en runda på gräset. Han blev till slut bara sjua. Max R var redo att ta över tredjeplatsen men blev snart omkörd av David och strax efter även av Jesper, som hängde med bra trots att han inte tävlat på många år. Runesson slutade således femma följd av Lucas och Jonathan. Pontus körde över mållinjen som åttonde man men flyttades ned till 16:e sedan han fått tillägg för ojuste körning och att nosen satt på fel plats.

Jan Karlsson var bäste veteran samt nia i mål men hade också tryckt tillbaka noskonen, så hans slutplacering blev trea i klassen samt elva totalt. Klassvinnare blev istället Joakim Elander före Fredrik Fransson. Reinis blev påkörd så att han tvingades bryta och detta renderade syndaren och debutanten Max Rundberg att bli diskad.

Under båda tävlingsdagarna blev det en hel del rödflaggningar, vilket alltid innebar tio minuters paus förutom ett obligatoriskt snack med tävlingsledaren. Som publik hade man inte alltid lätt att förstå dessa beslut annat än när en förare ute på banan behöver sjukvård. Detta blev vi dock förskonade denna heta helg.

Det blev nu en rödflaggning i starten till den andra finalen. När DD2-gänget skulle starta om, ville David Rehmes startmotor inte vara med längre, så han blev istället åskådare när Charlie och Max L  anförde de övriga varv efter varv. Max R var en tidig trea men fick problem och stannade. Då ryckte Jesper fram och behöll sedan tredjeplatsen till mål. 

Jonathan hade koll på fjärdeplatsen men hamnade (med hjälp?) på gräset och rasade så långt bak att han slutligen bara blev åtta.

Det var ett långt lopp och detta gagnade Julle, som ju startade långt bak och körde upp sig till fjärdeplatsen före en annan spurtare, nämligen Pontus. Sedan följde Lucas som Fredrik, som därmed blev bäste veteran eller "Masters" som de officiellt kallas. Joakim fick därmed hålla tillgodo med andraplatsen i detta gäng följd av Anders Michalak, Reinis samt Ralf Mårtensson. Tyvärr gjorde Jan Karlsson en obemärkt sorti. Vad som hände är okänt.

DD2 Söndag

De 22 lördagsekipagen hade krympt med tre förare till söndagen. Bland annat saknades Pontus Fredriksson. Men vi fick ett tillskott i unga Madeleine Radne som provade på 18-årsklassen med den äran när det var tillåtet ifjol. De 20 förarna fick nu ställa upp efter tidskörning oavsett vilken klass de tillhörde.

Max L var snabbast och blev därmed master i båda kvalen. Charlie var en god tvåa följd av David, Jonathan, Julle, Jesper, Riccardo, Ralf Mårtensson (som var bäste veteran), Madeleine samt Joakim Elander. Varken Fredrik Fransson eller Max Runesson lyckades 

bra och det märktes även i första heatet, där båda bröt.

Innerledet Max L och David fick den bästa starten med Charlie trea. Den sistnämnde körde sedermera om David och började pressa Max men utan att komma förbi. David som snart fick Jonathan i hälarna tog hand om tredjeplatsen. Julle, Jesper och Riccardo följde på behörigt avstånd med Ralf som bäste veteran på åttonde plats. Joakim höll nionde plats tills Madeleine hade blivit varm i kläderna och smet förbi veteranen.

Charlie fick en taskig start i andra heatet. Före sig fick han Max L, David, Julle och Riccardo, men Charlie bet ihop och lyckades åtminstone nå tredjeplatsen bakom David innan målflaggan föll. Julle och Riccardo passerades sedan även av Jonathan som därmed grejade fjärdeplatsen. Sedan följde Madde efter det att hon i sent skede hade kört om Max R.

Peter Eklund hade bäst fart av veterangänget och tog klassvinsten före Nick Ansell. Ralf var trea över mållinjen men med fem sekunder för intryckt nos fick han kliva ned till fjärdeplatsen bakom Anders Michalak.

Sedan var det dags för den första finalen med Max Lindén som master och Charlie Andersen som god tvåa. I nästa led stod David Rehme och Jonathan Karlsson, medan tredje intogs av Julle Ljungdahl och Riccardo Curatola. Jesper Zakrisson och Madde Radne återfanns i fjärde med veteranparet Ralf Mårtensson och Peter Eklund i femte ledet.

Max, Charlie, David, Julle, Jonathan, Jesper, Max R och Madde var ordningen iväg genom startkurvan. Max R fick dock snart problem och bröt.

Fältet sprack snart upp med Max och Charlie tätt ihop men en bit före David på tredjeplatsen. Det blev över huvud taget knappt några omkörningar, så Julle och Jonathan hängde kvar som fyra och femma. Madde körde emellertid om Jesper och grejade sjätteplatsen. Riccardo körde också om Jesper, men efter målgång blev Riccardo åter åttonde man sedan han fått tidstillägg för nosen. Lucas slutade nia.

I veterangänget kunde Reinis inte komma till start. Det gjorde dock Ralf som knep klassegern före Peter. Max Rundberg var trea i mål, men han hade kört ojuste och flyttades ned till 14:e plats och då gick Fredrik istället upp på tolfte samt tredje man i klassen.

I den sista finalen blev det inga stora förändringar. Charlie vann ånyo efter ledning från start till mål före Max L och David. Julle var ett ögonblick trea, men både David och Jonathan slank emellertid förbi. Efter målgång bestraffades Julle dessutom med tio sekunder för något fel han hade gjort och föll då från femte till tionde plats. Felet är tyvärr inte definierat.

Max Runesson var på gång mot en femteplats efter att ha kört om Madde, men med fyra varv kvar fick han teknisk flagg och tvingades då utgå. Så med både Julle och Max ur vägen, klev Madde upp på femteplatsen med Riccardo och Lucas närmast. Tyvärr tvingades Jesper bryta efter bara sju varv.

I veterangänget blev det en ny seger för Ralf Mårtensson, som dessutom blev åttonde man totalt. Nu blev Fredrik Fransson klasstvåa av egen styrka, en dryg sekund efter Ralf. Klasstrea och elfte man totalt blev Joakim Elander tätt följd av Max Rundberg och Reinis Frijs. Peter Eklund blev faktiskt siste man i mål - utan några tidstillägg.