Claes Uddgren

Hedin bäst i början - Ödmark i slutet (MKR Södertälje 3:7)

Tuvängen är en av Sebastian Hedins favoritbanor. Han har alltid kört bra här. Nu gick det som tåget i inledningen, men ju längre den stekheta dagen led, ju sämre gick hans kart. Det blev istället hemmaföraren (och svenske mästaren i OK Junior 2020) Teodor Ödmark som tog hem spelet.

OK

KH Racing hade tre av de fem deltagarna i OK-klassen. Teamet inledde med att belägga de två främsta placeringarna efter tidskörningen, som Sebastian Hedin vann på 35,874 sekunder före Patrik Jansson på 36,088, Teodor Ödmarks Tonykart på 36,202, Albin Karlssons KH-Birel på 36,237 samt William Dahlins OTK på 36,267.

I första heatet blev det bara en ändring gentemot startuppställningen och det var att Teo hakade på Sebbe i starten så att Patrik fick nöja sig med att försöka hålla Albin bakom sig. Och det lyckades han med. William hängde inte riktigt med.

Det blev lite mer dramatik i det andra heatet, där Sebbe åter ledde från start till mål med Patrik tvåa hela vägen. Albin var trea i inledningen och Teo bara fyra, men de bytte så småningom plats. När målflaggan höjdes, så skyltade man samtidigt med teknisk flagg för Teo, som därmed gick miste om tredjeplatsen och nu istället flyttades ned till sistaplatsen!

Dags för förfinal med Sebbe och Patrik i första led samt med Teo och Albin i andra led. Teo hade nu rättat till felen på karten och var riktigt taggad inför uppgiften, så redan i första hästskohögern lyckades han passera Sebbe och ta täten, en ledning som han sedan behöll under samtliga 19 varv.

Det blev en ganska händelserik förfinal också. Jag vet inte säkert om Sebbe fick problem med karten (han noterade ändå snabbaste varvtid) men plötsligt låg både Albin och Patrik före. Det kan ha förekommit en kontakt också. I det bländande solskenet var det svårt att se allt som hände i kurvorna. Strax efter kanade Albin (med eller utan "hjälp") ut i vänsterhårnålen. Han föll därmed tillbaka till fjärdeplatsen, medan Sebbe lyckades smita förbi Patrik och greja andraplatsen. Williams Vortex verkade ge upp med fyra varv kvar och han kom sedan aldrig till start i finalen.

Teos TM-motor gick perfekt i värmen, så han ledde loppet ohotad från start till mål. Patrik var en lika klar tvåa, medan Albin en stund höll undan för Sebbe på sistaplatsen! Sedan verkade det som om Albins IAME började tröttna, för Sebbe kunde snart ta tredjeplatsen, medan Albin sackade mer och mer efter. Därmed var årets första OK-race över.