Claes Uddgren

Hemmaseger i SM

Efter några glödande heta dagar i Kristianstad avslutades SM med en svalare söndag, som även bjöd på lite blötväder. Kungaklassen på Åsum Ring var tveklöst KZ 2 med 32 startande varav ett flertal med segermöjligheter. Så det var helt öppet. Det slutade emellertid med att hemmafavoriten Benjamin Törnqvist-Persson tog hem spelet efter en intensiv fight med fjolårsettan Emil Skärås.

KZ 2

Alexander Dahlberg hade hittat de bästa inställningarna till den sena tidskörningen framåt 6-tiden på fredagseftermiddagen, då den gassande solen hade hettat upp asfalten. Alex Birel tog sig runt på 50,495 sekunder med Noah Milell tvåa på 50,609, Douglas Lundberg trea på 50,619, Viktor Gustafsson fyra på 50,720, Emil Skärås femma på 50,748, Benjamin Törnqvist-Persson sexa på 50,778, Jesper Sjöberg sjua på 50,801, Axel Bengtsson åtta på 50,871, Lars Woitaschek nia på 51,003, Isak Sjökvist tia på 51,020, Oscar Menander elva på 51,080 och Tobias Sjögren tolva på 51,081.

Alla körde tillsammans i två kval, vilket gjorde att samtliga klassers kval klarades av under den varma och torra lördagen. I det första heatet tog Noah hand om segern, men han kom aldrig under 50,961 sekunder. Mastern Alex blev tvåa, Emil trea, Benji blev fyra, medan Tobias gjorde ett jätterace och klättrade upp sju positioner till femte plats. Jeppe bättrade sig från sjua till sexa, medan Douglas ramlade bakåt till sjunde plats strax före Jesper Westerholm, som ju likt Tobias startade långt bak.

I det andra heatet tog Benji sig fram till seger före Alex, Emil, Douglas, Noah och Isak, som nu hade fått bättre fart på sin Energy.

Därmed stod det klart att Alex hade behållit sin förstaplats efter kvalen med Benji tvåa, Noah trea, Emil fyra, Douglas femma, Jeppe sexa, Viktor sjua (efter en uppryckning i det andra heatet), Jesper W åtta, Isak nia, Lars tia, Axel elva och Oscar tolva, medan Tobias rasade bak till 17:e plats efter en katastrof i det andra heatet.

Söndagsförmiddagens förfinal startade så sent som 12.05 och då var banan torr så däckvalet blev lätt. Alex klarade inte av att hålla sig kvar i täten utan föll till fjärde, medan Noah rasade ännu längre ned till tionde plats. Jag har tyvärr inte tillgång till några tidsstraff, så jag vet inte om det var något straff, som gjorde att Noah kom så långt ner.

Emil fick ingen bra start och fann sig snart ligga femma, men nu var han nöjd med karten och startade ett återtåg som tog honom till en slutlig andraplats. Segrade gjorde Benji, medan Tobias gjorde ett nytt kanonåk från 17:e rutan upp till tredje plats.

Jeppe Westerholm var också i stöten och gick upp till femte plats följd av Axel, Viktor, Isak och Douglas, medan Lars W blev elva före Per Gunnarsson, Sam Hammarstedt samt Jeppe Sjöberg.

Finalen kom enbart att handla om tre man: Benji, Emil och Alex. Benji tog starten, men Emil körde snart om. Benji känner ju naturligtvis varje millimeter av banan och hittade till slut ett spår som tog honom förbi Emil och till seger. Alex fick därmed nöja sig med bronsplatsen.

De andra var nu klart avhängda med Isak uppe på en överraskande fjärdeplats före Douglas, Jeppe S, Axel, Jeppe W, Noah, Tobias och dansken Andreas Falch. Lars var en av få som tvingades bryta.