Claes Uddgren

Herman vann före 29 konkurrenter!

Rättviks Herman Holmström var dagen lång med i tätgruppen i den 30 man starka Miniklassen. Han vann tidskörningen, ett heat samt finalen. Vet inte om 30 är årets bästa siffra, men den måste ligga bra högt.

Mini

Med så många deltagare blev det två tidsgrupper, som visade sig så jämna att någon saxning aldrig var aktuell. William Eriksson toppade den första gruppen på 40,981 sekunder följd av Alice Lindell på 41,143, Thyra Larsson på 41,266, Axel Isaksson på 41,412 och Alexander Björk på 41,431. Hela denna kvintett var snabbare än tvåan i den andra gruppen.

Herman Holmström blev slutligen tidsbäst med 40,792 sekunder före Tobias Alexandersson på 41,443 (sjua totalt), Lucas Gidlöf på 41,447 (åtta totalt), Agnes Malmsten på 41,512 (nia totalt) samt Jonathan Nyhlén på 41,679 (elva totalt).

I det första heatet med alla 30 förare tillsammans tog Herman ledningen före Alice, Thyra och Tobias. Alice lyckades sedan beröva Herman på ledningen, men det tog inte lång stund honom att återta taktpinnen och sedan hålla den till mål före just trion Alice, Thyra och Tobias.

Från elfte rutan körde Jonathan upp sig till femteplatsen före tidsåttan Lucas och tidstolvan Malte Masth. Sämre gick det för mastertvåan William som blixtsnabbt rasade genom fältet och slutade på tolfte plats lika många sekunder efter Herman, som spikade bästa varvtiden till 41,023 sekunder. Än sämre gick det för tidsnian Agnes, som fick parkera karten med ett varv kvar.

I det andra heatet var det Thyra, som gjorde livet surt för Herman. De turades om att andas frisk luft i täten och det var faktiskt Thyra som drog det längsta strået med Alice strax efter på tredjeplatsen.

William var en tidig fyra men började sedan rasa bakåt trots att han satte bästa tiden till 40,868 sekunder. William slutade på 13:e plats och fick därför ingen framskjuten startplats i förfinalen.

Det var Tobias, Jonathan och Agnes, som var snabbast med att blåsa förbi William med Alexander Björk på sjundeplatsen. Detta gav följande laguppställning till förfinalen. Herman och Thyra i första led, Alice och Tobias i andra samt med Jonathan och Alexander i tredje.

Det såg ut att bli en ny seger för Herman, men på allra sista varvet satte Thyra in en säkert välplanerad stöt och stal segern. Alice och Tobias låg hela tiden i deras kölvatten och väntade på att någon skulle göra bort - något som inte skedde. Det resulterade i att Alice satte den bästa tiden till 40,905 sekunder.

Medan Jonathan höll till på femte plats hela vägen, så kom Agnes farande från kön och efter att ha knäppt Hampus Varis på slutet, så blev Agnes sexa med ett betydligt bättre utgångsläge inför finalen.

Det blev uppenbarligen lite rörigt i finalstarten och masteråttan Malte Masth körde direkt till depån efter ett varv, medan Jonathan Nylén blev vänd och därmed inte kom högre upp än till 14:e plats i slutänden.

Herman på yttern fick finna sig i att skugga den från start ledande tjejduon Thyra och Alice, men nu var Herman på bettet som aldrig förr och lyckades under resans gång köra om båda två och vinna med 113 tusendelar till Thyra. Alice och Tobias hängde som vanligt lätt med i detta tempo, medan det sedan blev ett gap på nästan sju sekunder till de övriga.

Hilda Lundh (Linköpingstjejen som tävlar för SMK Örebro) var långt efter på tidskörningen och fick därmed ett par kämpiga kvalheat. Till slut kom hon in som nia i förfinalen och gjorde sedan en så bra finalstart att hon låg sexa närmaste efter klubbkompisen Alexander Björk, men hon hade kanske inte den bästa speeden utan blev sedermera passerad av Agnes och Skövdes Christian Lovén, men duon lyckades inte skaka av sig Hilda, som hängde på till mållinjen. Efter detta gäng följde Hampus, Lucas och William.