Claes Uddgren

Höstrusket gjorde skäl för namnet

Höstrusket kördes för första gången 2015. Då var det ett strålande väder, som gjorde att man kunde gå i T-shirt. Sedan dess har vädret förändrats och året Höstrusk gjorde verkligen skäl för namnet även om det aldrig kom något riktigt ösregn. Men det var vått i luften under hela söndagen, medan lördagen var torr och gråkall. Så varma kläder var ett måste.

DD 2

Under de senaste åren har DD 2 fört en tynande tillvaro i MKR-serien. Nu gällde Höstrusket inte MKR, men klassen fanns ändå med och samlade "hela" sex startande varav två debutanter.

Rasbos Max Lindén har varit den tongivande under MKR-racen och även krigat om täten i Rotax Max Challenge. Så tävlingen på Hällaringen i Västerås östra utkanter blev en barnlek för honom. Han inledde med att vinna tidskörningen med 0,361 sekunder till debutanten Nick Ansell 0,409 till Jocke Elander, 0,611 till Peter Jervemyr och 0,631 till Tommy Graberg.

Märkligt nog kund Nick inte leva upp till den fina tiden under racen, där han oftast var sist eller näst sist. Det var inte förrän i finalen, som han tog sig fram till fjärdeplatsen med lite hjälp från ovan.

Max vann naturligtvis som han ville med sju sekunders marginal i båda heaten, åtta i förfinalen samt drygt tolv i den 22 varv långa finalen. Jocke var tvåa i heaten medan Peter var trea i det första och fyra i det andra. Sedan kom "Jerven" igång lagom till förfinalen - kanske hjälpt av att han som trea fick innerspår i den brutala förstakurvan. Han kom ut som tvåa och höll sedan undan för Jocke med 244 tusendelar. I den efterföljande finalen lyckades "Jerven" sno andraplatsen framför Jocke för gott trots ytterspår i startsvängen.

Tommy var oftast fyra utom i finalen, där han visserligen var fjärde man över mållinjen men fick tre sekunders tillägg av okänd orsak. Brukar ju handla om ett par hjul utanför startkorridoren innan lamporna släckts eller en mindre knuff. I vilket fall fick Nick Ansell ärva fjärdeplatsen.