Claes Uddgren

Höstrusket gjorde skäl för namnet (del 1)

En kylig men torr lördag avlöstes av en blöt söndag, då SMK Västerås för första gången körde en "riktig" tvådagarstävling "Höstrusket". Sedan tävlingen grundades har det varit en endagstävling förutom när man körde ett flertimmarsrace under söndagen. Detta race lades ned när deltagarna sviktade.

Senior 125

Under söndagen var Senior 125 det stora numret med så många startande att det blev två tidsgrupper, tre heat, B-final, förfinal och final. Det var inte torrt när träningen inleddes tidigt på morgonen, men det blev bättre och när den andra gruppen gjorde sitt andra (och sista) träningspass var det så torrt att snabbaste förare, Isak Hovberg, kom ned till en 36-sekundersrunda. Detta upprepades aldrig mer denna dag.

När den första gruppen gav sig ut för tidskörning chansade Oliver Fürstenhoff på slicks, medan de övriga hade lagt på regndäck. Det var ett stort misstag av Oliver, som omgående gav upp och körde in i depån, då det var så halt att det knappt gick att kontrollera karten. Det blev till att starta strax före debutanterna i båda heaten.

Inte oväntat kom de bästa tiderna ur den andra gruppen med Joel Ededahl snabbast på 40,578 sekunder följd av Tim Jansson på 40,688, Niklas Talback på 40,705 samt Rasmus Wermländer-Enström på 40,787. Först på femte plats kom den första gruppens vinnare Vigor Hjorvard på 40,798. Grupptvåan Sebastian Svensson var med 41,529 bara 16:e man totalt! Efter Sebbe följde Patrik Jansson på 41,732, Leo Palmgren på 41,775, Liam Andersson (i sin Tonykart-IAME efter att ha kört FA-kart-Rotax under lördagen i Linköping) på 41,971, Lucas Björk på 42,125 samt Gustav Jonsson på 42,125. Med dessa stora skillnader blev det naturligtvis saxning innan första heatstart, vilket gav följande uppställning: Joel, Tim, Vilgot, Patrik, Rasmus, Niklas Nåtfors, samt med Liam och Lucas i fjärde ledet.

Det var Vigor som snabbt tog ledningen för första racet med Joel, Liam, Lucas och Tim närmast. Liam var revanschhungrig efter lördagens nederlag på hemmaplan, där han vann tidskörningen men sedan hade svårt att hänga med i racen. Han passerade nu i tur och ordning både Joel och Vigor mot sin väg till heatseger, men han var bara näst snabbast. Bästa varvtid med 42,182 sekunder (det regnade nu lite lätt) var ingen mindre än Oliver, som kom stormande från kön och körde in på femte plats efter Lucas.

Normale KZ-föraren Tobias Sjögren gjorde comeback i en oväxlad kart och gjorde så bra ifrån sig att han kunde belägga sjätteplatsen före Tim Jansson och Isak Hovberg.

Det andra heatet bjöd inte på så stora förändringar. Vigor, som antagligen hade gjort förändringar på karten, ledde nämligen från start till mål med Liam tätt efter. Mastern Joel, som inom kort är på väg till KZ, var trea under i stort sett hela loppet med Leo tätt efter. Niklas Talback klarade femteplatsen före William Blomberg. Sebbe Svenssons första framträdande slutade med åttonde plats, medan Gustav Jonsson blev stående på startvarvet.

Sebbe klarade alla blindskär i det sista kvalheatet, där han stod master och ledde från start till mål. Patrik var lika klar tvåa hela vägen med Niklas T som trea. Lucas låg fyra tills han blev omkörd av Leo. De följdes i sin tur av Tim och Gustav. Sebbe, Patrik, Niklas och Leo tog målflaggan i nämnd ordning, men sedan Gustav åkt av och sedan kört in i depån, kom Oliver än en gång upp från kön och körde till slut in på femte plats efter att ha passerat Tim. Lucas backade samtidigt till sjunde plats.

Efter B-finalen, som vanns av Oscari Moilanen, blev det förfinal med Vigor och Liam i första led samt Joel och Sebbe i andra. Niklas T och Leo formade tredje led, medan Oliver och Lucas hamnade i fjärde. I femte hittades Tim och William.

Vigor ledde i ett varv. Sedan kom Liam forsande som aldrig förr och körde ifrån allihop. Vigor var dock en klar tvåa hela vägen. Från start låg Joel trea, Tim fyra, Oliver femma, Niklas T sexa, Lucas sjua och Sebbe åtta.

Oliver kämpade sig förbi Joel och tog sedan upp kampen med Vigor men tog lite för stora risker. Ett försök till omkörning på utsidan i en kurva slutade med att Oliver brakade av banan. Jag såg inte exakt var han hamnade, men han startade omedelbart ett återtåg mot tätgruppen.

Sebbe följde i Olivers spår men i ett försiktigare tempo. Han kom snart ifatt Tim som hade kört förbi Joel. Sebbe och Tim etablerade då en fight om tredjeplatsen, som dock Tim vann. Så Sebbe slutade fyra och sedan kom Oliver, som än en gång krigade sig förbi Joel. Lucas kom in som sjua. Patrik var också på uppgående men hann inte längre än till åttonde plats med Niklas T på nionde, Leo på tionde och William som elva. Oliver var åter snabbast med 42,215 sekunder.

Det duggregnade lite lätt, när finalen kördes. Liam ledde nu från start till mål och ångrade inte en sekund att han hade åkt upp till Västerås. Men loppet kunde kanske ha fått en annan segrare. Oliver flög snabbt upp från sin femte startruta till andra plats och började pressa Liam. Då brast ett stag (jag är inte så tekniskt kunnig att jag begrep vilket staget var) och gjorde karten svårhanterlig. Så Oliver miste snart andraplatsen och började falla tillbaka, men han kämpade på så gott det gick och blev till slut sjua. Och innan staget brast, så hann Oliver sätta loppets bästa varvtid med 41,888 sekunder.

Förfinalen vann Liam med mycket god marginal. Nu blev det tuffare. Först att passera Olivers vingliga kart var Vigor, som sedan närmade sig Liam hela tiden. Han fick dock till slut stryk med 0,672 sekunder.

Tim var trea efter Oliver i starten, men sedan kom ju Vigor farande och så småningom både Sebbe och Lucas, vilka bägge hade fightats en stund innan Sebbe tog kommandot och till slut gick in som trea före Lucas och Tim. Sedan dök en helt nytt namn upp, nämligen hemmaföraren Ivan Lenholm. Han hade fört en anonym tillvaro fram till det allra sista racet, där han nu seglade in på sjätte plats före Oliver, Leo, Patrik, Joel, Isak, William och Niklas T.

Strafftillägg i Senior 125

Det blev ändringar på Scorits resultatlistor, sedan tidstillägg hade tillagts. Det innebar bl a att Vigor Hjorvard miste sin andraplats och blev trea bakom Sebbe Svensson istället. Vigor fick fem sekunder, men det verkar lite oklart om det var för intryckt nos eller ojuste körning. Om han gjort sig skyldig till båda sakerna, så borde han väl ha fått tio sekunder och rasat ytterligare?

Det står exakt samma sak för Patrik Jansson, som därmed mister sin nionde plats och har petats ned till 16:e plats. William Blomberg har fått fem extra för nosen, medan Niklas Talback har fått tre sekunder för en slarvig start.

Så Joel Ededahl blir ny nia före Isak Hovberg, debutanten Tommy Nilsson från Wäxjö MS, Rafael Thell, Oscari Moilanen, William Blomberg, Niklas Talback, Patrik Jansson samt Tobias Sjögren.