Claes Uddgren

Höstruskets första dag (del 4:6)

Höstrusket i Västerås inleddes som vanligt en lördag men fortsatte sedan för ovanlighetens skull på söndagen. På grund av krock med Rotax Max Challenge i Linköping, så kunde skrivaren av dessa rader inte närvara i Västerås under lördagen, men jag har kollat upp en del händelser.

Junior 125

Ett fullt startfält på 30 kartar fanns på plats. Det blev två tidsgrupper med så varierande tider att startfältet saxades inför de båda kvalen. Det var nog tur för hemmaföraren Gustav Ryderdahl. Han satsade nämligen på regndäck till den första gruppens tidskörning, där han ingick. Det var en smula fuktigt men torkade så fort att de som satsade på slicks kunde sätta mycket bättre tider. Gustavs tid blev den sjunde i gruppen men bara 20:e totalt. Men tack vare saxningen så fick han starta på utsidan i sjunde ledet i sina heat.

Första gruppen vanns av Axel Isaksson på 36,519 sekunder. Han följdes av Herman Holmström, Agnes Malmsten och Alice Lindell. Det gick sedan ungefär en sekund snabbare i den andra gruppen, som vanns av Victor Sundberg på 35,611 med William Palm, Theo Thorszelius och Oscar Lindell närmast. Hade man inte saxat startfältet, så hade Axel hamnat på tionde startrutan i heaten. Nu blev det istället ytterplatsen i första ledet bredvid Victor.

Theo startade från femte rutan men tog sig snart fram till täten och vann första heatet före Axel och Agnes, som hade en nästan perfekt dag liksom hennes klubbkamrat Hilda Lundh. Herman seglade in som fyra med William femma. Men båda dessa hade klämt in sina noskoner, så Isak Askhed blev ny fyra med Herman femma och William sexa. Däremot gick det inte så bra för mastern Victor och Gustav. Victor kom i mål som elfte man och Gustav som siste man på 19:e plats efter okända äventyr för båda två.

Det andra heatet såg mastern Victor vinna med knappa 0,164 sekunder till Theo med Axel trea, William fyra, Herman femma och Gustav en betydligt nöjdare sexa följd av Isak och Agnes.

Theo blev master till förfinalen med Axel bredvid sig, medan Victor och William bildade andra par. Herman stod i tredje led tillsammans med Agnes, medan Isak och Oscar tog plats i fjärde. Gustav startade från tolfte rutan. I racet hade Theo och Victor sällskap hela vägen, med Theo 0,194 sekunder före till mållinjen. Herman lyckades snuva Axel på tredjeplatsen, medan Gustav gjorde en ny fin uppkörning till femteplatsen med William i ryggen.

Finalen blev ännu tightare med fyra förare i mål inom en halv sekund. Och det blev till slut Gustav Ryderdahl som fick kliva högst upp på prispallen, då han kom 49 tusendelar före Theo till linjen med Herman 0,179 och Victor 0,423 sekunder efter. Hilda Lundh gjorde nu säsongens förmodligen bästa race och gled in som femma. William och Agnes följde närmast, men trots att Agnes hade slarvat i starten och fått tre sekunders tillägg fick hon ändå sjätte plats före William, som hade tryckt in nosen.

Axel Isaksson kunde ha gått in som sexa, om han inte också hade nosen på fel plats. Han blev nu tillbakaflyttad till elfte plats istället.