Claes Uddgren

Inga framgångar i Kristianstad-EM

Nej, det blev ingen succé för alla de 23 svenskar som ställde upp i Kristianstads EM-deltävling för OK/OK Junior på Åsumbanan. I OK blev Caspian Hagman bäste blågule förare på 18:e plats och i OK Junior blev hemmasonen Leo Nilsson bäst med sin 23:e plats.

OK

Hela 13 svenskar fanns med i det 69 man stora startfältet som lyckades få en torr tidskörning efter en del regn under träningen. Kean Nakamura-Berta, som har engelsk licens toppade. Bäste svensk blev inte helt överraskande Oscar Pedersen men först på 21:a plats. Tätt efter kom Caspian Hagman på 23:e, Albin Stureson på 32:a, Fabian Stureson på 39:e, Joel Bergström på 42:a, Sebastian Hedin på 47:e, Hugo Holm på 52:a, Viktor Gustafsson på 53:e, Richard Olson på 60:e, Teodor Ödmark på 63:e, Anton Orrgren på 65:e, Wilgot Leek på 67:e samt Ruben Eronen på 69:e och sista plats. Till kvalet hade emellertid en förare - ej svensk - försvunnit, vilket innebar att alla 68 fick köra i de s k Superheaten. Det skall tilläggas att tidskörningen blev saxad trots att alla hade samma väder.

Efter kvalåken låg Nakamura fortfarande etta med idel heatsegrar. Oscar hade klättrat något och låg på 18:e plats. Hugo var den stora överraskningen uppe på 31:a plats före Sebbe på 36:e, Caspian på 37:e, Albin på 41:a, Joel på 42:a medan Viktor låg kvar på sin 53:e plats efter att ha brutit ett heat med trasigt Reedblad i TM-motorn. Fabian föll till 55:e plats, Teodor gick upp till 56:e och Richard till 58:e, medan Anton och Wilgot låg kvar på sina platser. Ruben var fortfarande sist på 68:e plats.

Nakamura tog även hem segern i det första Superheatet, där Caspian slutade tolva, Albin 18:e, Hugo 19:e, Viktor 22:a, Fabian 26:a, Anton 30:a och Wilgot 32:a. Det andra Superheatet vanns av Tomass Stolcermanis med en uppåkande Oscar på en fin fjärdeplats. Joel gick in som 13:e man, Teodor som 20:e och Richard som 25:a, medan Sebbe och Ruben tyvärr bröt.

Som vanligt räknades Superheaten bara som ett extra heat så efter hopslagning av poängen låg Nakamura i topp före Stolcermanis och Alex Powell. Oscar fick starta den enda finalen från tolfte rutan, Hugo från 31:a och Caspian från 33:e. Resten var utslagna. Joel slutade på 37:e plats med lika många poäng som 36:an, men norrlänningen hade sämre tidskörningstid och blev därför utslagen. Trist. Albin slutade på 39:e plats, Sebbe på 43:e, Viktor på 50:e, Teodor på 51:a, Fabian på 56:e, Richard på 58:e, Anton på 64:e, Wilgot på 67:e och Ruben på 68:e.

Finalen bjöd på en stor överraskning. Jamaicanen Powell startade ju rakt bakom Nakamura och följde efter denne under första varvet. Under det andra körde Powell om och höll sedan undan över samtliga varv. Så Nakamura slutade tvåa och Stolcermanis trea.

Oscar gjorde en kanonstart och var snabbt uppe på nionde plats men tyvärr föll han ganska snart tillbaka och studsade lite fram och tillbaka mellan elfte och 13:e plats. Över mållinjen var han tolva, men nosen hade tryckts in och med fem sekunder extra föll han till 20:e plats och blev därmed passerad av Caspian som gjorde en strong körning från 33:e till 18:e plats. Hugo klättrade fem positioner och slutade som 26:a.

OK Junior

Tio svenskar och 63 utlänningar dök upp till den saxade tidskörningen, som vanns av Luxemburgs Guillaume Bouzar. Inte förrän på 26:e plats dök förste svensk upp och det var Vilmer Svahn. Leo Nilsson blev 27:a, Oliver Kinnmark 33:a, Elliot Kaczynski (med bättre tid än både Leo och Oliver) på 41:a plats följd av Harry Thygesson på 52:a, Alvin Ekberg på 58:e, Ludvig Fransson på 62:a. Scott Lindblom på 63:e, Fred Saareks på 68:e samt Anton Söderholm på 70:e plats.

När lördagskvalen var avverkade låg tidstvåan, ryssen Anatholy Khavalkin främst med Bouzar tvåa. Elliot var bäste blågule förare på 24:e plats med Leo på 30:e, Vilmer på 31:a, Oliver på 42:a, Ludvig på 47:e, Harry kvar på 52:a och Scott likaså kvar på sin 53:e plats följd av Anton på 68:e, Alvin på 69:e och Fred på 73:e.

Söndagen inleddes med två Superheat. I det första blev Ludvig 18:e man och Scott 19:e. Den sistnämnde kunde i alla fall glädja sig åt att han satte snabbaste varv. Alvin slutade som 25:a och Vilmer som 30:a inklusive 15 sekunders påbackning för att han orsakade en krock och fick nosen intryckt. Men utan straffen hade han ändå inte blivit bättre än 24:a.

I det andra Superheatet tappade Elliot från tolfte till 14:e plats, medan Oliver erhöll 26:e plats på grund av tillägg för att nosen satt fel. Annars kunde det ha blivit 22:a plats. Leo blev 29:a trots att han bröt och lika illa var det för Anton som gav upp efter fyra rundor samt Harry, som inte fick ett enda varv noterat.

Efter poängräkning inför finalen låg Bouzar ånyo etta med Elliot 24:a, Leo 33:a och Vilmer 34:a. De övriga var utslagna. Ludvig slutade då som 40:a, Oliver som 44:a, Scott som 53:a, Harry som 54:a, Alvin som 64:a, Anton som 66:a och Fred som 68:a.

Bouzar lyckades inte hålla sig kvar i täten under finalen utan det blev istället ryssen Khavalkin som kom först i mål med polacken Jan Przyrowski tvåa och Bouzar trea. Leo kämpade sig upp och förbi Elliot. Sedan en lång rad förare hade fått tillägg för intryckta noskoner hamnade Leo på 23:e och Elliot på 24:e plats, åtskilda av 0,674 sekunder. Vilmer hörde till dem som fick fem sekunders tillägg, så han slutade på 30:e plats.