Claes Uddgren

Inga svenska framgångar

När den andra av fyra deltävlingar i WSK Super Masters Series avverkades på South Gardabanan fanns det svenska förare med i alla fyra klasser. Bitvis gick det mycket bra för dem, men i finalerna gick det mesta åt skogen, tyvärr. Det var för övrigt den tredje raka tävlingen på samma bana, men nu är det färdigåkt för tillfället i Lonato, där den norditalienska banan ligger.

KZ 2

Viktor Gustafsson stortrivs uppenbarligen med sin nya CRG. Under tidskörningen med hela 93 deltagare satte han den fjärde bästa tiden (tvåa i första gruppen) i den saxade listan. Emilien Denner, Senna van Walsteijn och Lorenzo Travisanutto var trion som kom före honom. Noah Milell landade på 29:e plats, Norton Andreasson på 49:e samt Brandon Nilsson på 61:a.

Det krävdes hela fem kvalomgångar för att alla skulle få mötas. Så efter kvalen låg Stan Pex i topp, medan Viktor trots tre (!) segrar hamnade på 15:e plats. Förklaringen låg i att han bröt i sitt tredje åk och fick fem sekunders tillägg i sista racet på grund av en tjuvstart. Han var för övrigt sexa i mål men dumpades nu till tolfte plats.

Nu vidtog det som WSK kallar Förfinal, jag brukar kalla det för semifinal, men numera är det ingendera utan bara en extra omgång, där resultatet läggs ihop med poängen i kvalet. I det första "extraheatet" kom Denner först till mållinjen med van Walsteijn tvåa och Viktor trea. Noah blev tolva och Norton 14:e man. I det andra racet bröt Brandon. 

Efter sammanräkning gick de 36 bästa till final. Det innebar att Viktor fick starta från 13:e rutan, Norton från 27:e och Noah från den 28:e, men vår skånske världsmästare brydde sig aldrig om att köra. Kanske tyckte han att det var meningslöst att starta en final så långt bak? Brandon stannade på 50:e plats och fick bli åskådare.

Det hände uppenbarligen någonting i starten (jag hade tyvärr valt att kolla livetiming istället för livestreaming då det är svårt att urskilja kartarna). Så jag kunde endast konstatera att Norton efter ett varv låg på 25:e plats och Viktor på 33:e. Viktor gav dock inte upp utan kämpade sig upp till 17:e plats i mål med en omkörd Norton på 22:a. Sedan blev det efterbesiktning och då ändras som bekant listorna, då alla med intryckta noskoner eller andra tidstillägg flyttas bakåt.

Så Stan Pex, som en stund tappade ledningen till Senna, tog segern med Denner tvåa, Matteo Vigano trea, medan Viktor flyttades upp till 15:e plats och Norton till 19:e.

OK

Ende svensk i detta race var upplänningen Oscar Pedersen. Han inledde helgen med att hamna på 33:e plats bland de 60 deltagarna under tidskörningen. Kvalet gick betydligt bättre med bland annat en femteplats i hans andra framträdande. Det innebar att han fick starta från tionde rutan i sitt extraheat, där han klättrade till sjunde plats före målgång. Men nosen satt på fel plats så det blev påbackning och ras till elfte plats. Tillsammans med kvalpoängen hamnade Oscar i 20:e rutan inför finalen. Här gasade han upp sig till 16:e plats i mål men blev nerflyttad till en slutlig 23:e position då nosen än en gång hade tryckts in.

Finnen Tuukka Taponen fanns hela helgen med i tätgänget och det var han som till slut tog hem spelet före jamaicanen Alex Powell.

OK Junior

Hela sex svenskar deltog på träningen, men före tidskörningen hade Eddie Kaczynski hoppat av. Om det var frivilligt eller på grund av sjukdom eller något annat är inte känt. Det blev nu 89 startande på tidskörningen, där Oliver Kinnmark blev bäst med 25:e tid i den saxade listan. Leo Nilsson återfanns på 33:e plats före Vilmer Svahn på 56:e, Rafael Theveny på 73:e samt Thor Sundberg på 84:e.

Leo blev kvalbäst i gänget med 24:e plats följd av Oliver på 40:e, Vilmer på 52:a, Thor på 67:e samt Rafael på 82:a plats. För Örebroföraren var det därmed färdigkört.

Sedan kom de båda extraheaten, där Thor blev 28:e man i mål i det första. Trion Oliver, Leo och Vilmer korsade mållinjen som sjua, tia och 24:a i det andra loppet. Men så blev det besiktning och eftersom trion inte hade flyttat sina noskoner så blev de nu uppflyttade till sjätte, nionde respektive 19:e plats. Sedan blev det ihopräkning med kvalet och då hamnade Leo på 19:e rutan inför finalen med Oliver på 27:e, medan Vilmer hamnade utanför final på 52:a plats med Thor som 67:a.

Det var exakt samma väder vid finalerna som två veckor tidigare då Superserien inleddes, vilket innebar sol och tio grader varmt.

Leo Nilsson tog sig nu fram två positioner och slutade alltså på 17:e plats, medan Oliver tappade till 28:e i mål innan han flyttades upp till 26:e sedan två man framför honom hade fått tidstillägg.

Spanjoren Lucas Cross-Fluxa blev etta med ukrainaren Oleksandr Bondarev tvåa.

Mini 60

Miniklassen var överlägset störst med 108 deltagare vid tidskörningen. Scott Lindblom var en suverän sexa och hade nästan alla favoriter bakom sig. Jonathan Landström behövde inte heller skämmas för sin 23:e plats, medan de mer oerfarna Maximus Unt hamnade på 73:e, Melvin Kalousdian på 101:a och Tyra Sundberg på 104:e plats.

Scott hade ett varierat kval med ömsom vin, ömsom vatten. I ett heat där han var 16:e man över mållinjen blev han sedermera utesluten, så totalt efter de fem omgångarna hade han dalat till 23:e plats. Jonathan rasade samtidigt till 53:e, medan Melvin gjorde mycket bra ifrån och klättrade upp till 56:e plats. Maximus tappade emellertid till 98:e och Tyra till 107:e, så för de två sistnämnda var det nu färdigkört.

Scott och Jonathan hamnade i det första extraheatet, men här gick det åt skogen. Jonathan blev bara 31:a, medan Scott antingen bröt ett varv före mål eller blev varvad. I vilket fall som helst blev han rankad som 33:a. Det var inte bara mörker - Scott satte nämligen loppets bästa varvtid!

I det andra extraheatet var Melvin 21:a över mållinjen men flyttades upp till 19:e efter andra förares tillägg. Efter ihopräkningen var Scott 35:a och därmed klar för finalens sista startled, medan Melvin på 53:e och Jonathan på 58:e plats fick bli åskådare.

Scott Lindblom var ingen slagen man. Han avancerade starkt genom fältet i finalen och hade vid målgång tjänat 14 positioner, så han slutade alltså helgen som 21:a, för övrigt endast 7,88 sekunder efter den segrande tjecken Jindrich Pesl. Tidvis var spanjoren Christian Costoya uppe och ledde, men i en febril spurt blev han nerpetad till fjärde plats och hittade ingen lucka att avancera i. Tvåa blev därigenom italienaren Filippo Sala före holländaren van Langendonck.