Claes Uddgren

Ingen svensk mästare än i OK Junior

SKCC-serien körs som bekant mest i Skåne och Blekinge. Det passar våra danska vänner som handsken. Så fort det har körts en Junior 60-tävling i dessa landskap, så har klassen svämmat över av danskar. Nu har de flesta vuxit upp och hamnat i OK Junior, vilket var märkbart i Kristianstad, där de rödvita åkarna var i klar dominans med tio ekipage av de 23 startande. Som jämförelse kan nämnas att Junior 125 hade 41 startande.

Nu krockade ett par av de danska toppförare med varandra i finalen, vilket beredde väg för svenskarna Teodor Ödmark och Albin Sturesson, vilka gick i mål som trea och femma. Men när listan hängdes, så hade Teo fått fem sekunders tillägg för ojuste körning, vilket gjorde att han flyttades ned till tolfte plats och att Albin istället utropades som svensk mästare. Lite senare gjorde domarkåren en ny bedömning och strök därefter Teos straffsekunder, varvid han nu stod som svensk mästare. Detta gillades inte av familjen Sturesson, som då lämnade in en överklagan till Juridiska nämnden. Så det kan dra ut på tiden innan vi får veta vem som ska SM-guldmedaljen. Vilket trist avslut på en i övrigt fin tävling. 

Valdemar Aggerholm kom först till målet med David Walther tvåa.

OK Junior

Det var ösregn när tidskörningen med en enda grupp avverkades. Malmös Axel Malja var snabbast med 08:an Teodor Ödmark tvåa. Sedan radade hela sju danskar upp sig innan det åter var svenskt på tionde plats.

Det kördes även här tre kval. I det första var det fortfarande rejält blött, så det gick åter bra för Teo och Axel, vilken nu fick nöja sig med andraplatsen, 5,570 sekunder bakom Teo. David Walther var bäste dansk på tredje plats. Hemmasonen Albin Sturesson hade ännu inte gjort så mycket väsen av sig. Han var 15:e man på tidskörningen och tolva i första heatet.

Det andra racet kördes senare på dagen och var helt torrt. Nu blev det kraftiga omkastningar i resultatlistan. Bjerre-Jacobsen vann före Aggerholm, Malja, Tobias Bille-Clausen, Walther och August Therbo. Näst bäste svensk blev Sebastian Kinnmark före Albin och Teo.

Även det tredje heatet kunde köras med slicks. Nu bytte danskarna i täten plats så att Aggerholm vann före Walther, Bjerre-Jacobsen, Therbo och Malja. Albin gick upp till nionde plats, medan Teo rasade till tolfte.

Endast söndagsfinalen återstod. Bjerre-Jacobsen och Aggerholm ockuperade första startled med Walther och Malja i andra. Sedan återfanns Therbo och Ödmark i tredje led. Hemmahoppet Albin startade från nionde rutan.

Fyra danskar kom att kriga i täten, sedan de hade hängt av Malja.

Men ganska snart råkade Bjerre-Jacobsen knuffa av Therbo. För detta blev han diskad, medan Therbo bröt. Även Sebastian Kinnmark fick svartflagg efter att ha kört under gulflaggning.

Aggerholm kunde sedan defilera till mål som vinnare före Walther, uppåkande Ödmark, Tobias Bille-Clausen och Sturesson. Härnäst kom Klippans Hugo Holm, danske Julius Dinesen med loppets snabbaste varv, följd av landsmannen Lauritz Sachse.

Hemmasonen Felix Rohlin vinkades av som nia och Axel Malja som tia. Men Teo fick inte behålla sin välförtjänta tredjeplats. Han hade blivit rapporterad för ojuste körning och bestraffades med fem sekunder extra, vilket gav ett rejält ras i det täta fältet. Teo rasade ända ner till tolfte plats, vilket innebar att Albin Sturesson korades till svensk mästare (nu fyra) med Hugo Holm tvåa och Felix Rohlin trea. Men sedan kom alltså ett nytt utlåtande från domarna, vilket alltså motprotesterades av Sturesson. Så nu vet ingen utgången av detta SM.

För övrigt kom endast 16 förare i mål.