Claes Uddgren

Inget rusk i Höstrusket (1:7)

SMK Västerås populära tävling Höstrusket fortsätter att dra stora startfält speciellt i Senior 125 och Junior 125. Den förstnämnda klassen fick så många deltagare att det blev tre kvalheat plus en B-final. Det slapp under söndagens J125 tack vare några avhopp - det blev precis 30 startande som ju Hälla Ring är licensierad för.

Vädret under lördagen var soligt och mestadels varmt, medan söndagen skulle bjuda på regn. Med ösregn hemma i södra Stockholm fick det mig att stanna hemma, vilket visade sig vara helt fel. Det utlovade rusket höll sig nämligen borta, möjligen var det fuktigt under den första träningen. För att göra allt värre så har Scorit lagt ut resultat som de fått från Mylaps, vilket betyder transponderresultat och inte slutgiltiga resultat. Alla eventuella bestraffningar saknas. Suck.

Senior 125

Det blev två grupper på tidskörningen. I den första segrade Tim Jansson på 33,993 sekunder före Joel Ededahl på 34,099, Ivan Lenholm på 34,215, Liam Andersson på 34,387, Simon Heed på 34,454, Wilhelm Palm på 34,494, Ebba Mårtensson på 34,551 samt David Törnblom på 34,627. I den andra gruppen toppade Isak Hovberg på 34,033 före Sebastian Svensson på 34,066, Isak Askhed på 34,107, Victor Sundberg på 34,194, Gustav Ryderdahl på 34,198, Osar Lindell på 34,220, William Blomberg på 34,284, Tommy Nilsson på 34,433 och Lucas Brink på 34,639. De uppräknade var de 17 snabbaste. I botten hamnade Alice Lindell utan någon tid alls.

Tim, Sebbe och Joel kämpade i första heatet Det blev den sistnämnde som knep segern före Tim, Sebbe, Gustav, William B och Tommy N. I det andra fanns inte Sebbe med, så nu blev det fight mellan Tim, Joel och Gustav. Joel var tidigt i ledning, men det var Gustav som var hetast denna gång och körde om de båda Rasboförarna med Joel i mål före Tim och William med Ivan som femma.

I det tredje heatet var Victor master (vilket ju inte stämmer med siffrorna på Scorit, där Sebbe var totaltrea och Victor sexa!) . Victor tog det så lugnt fram till startlinjen att mastertvåan Sebbe "hann" före. Sebbe ledde sedan till mål före Victor, men jag antar att Sebbe fick ett tidstillägg och flyttades ner ett antal placeringar.

Liam, som bara blev sjua i sitt första åk, bättrade sig nu och tog hand om tredjeplatsen (andraplatsen?) före Ebba Mårtensson och Marvin Ahlqvist. Isakarna Hovberg och Askhed blev tyvärr stående redan på första varvet. Samma sak hände för Hovberg även i hans första åk, där han krockade bort sig i första kurvan efter start.

Med så osäkra resultat vet jag inte hur startuppställningen till förfinalen såg ut mer än att Joel och Tim stod i första led. Under det första varvet höll de sina positioner, men sedan körde Tim förbi och fick Sebbe med sig. Så småningom tog Sebbe över i täten och överlät åt Joel och Tim att kämpa om andraplatsen. Den striden avgjordes när Tim hamnade utanför banan ett kort ögonblick. Han räddade dock tredjeplatsen före William, Liam, Ivan, Ebba, Ruben Eronen och Victor. Gustav blev påkörd och Isak Hovberg drog en ny nitlott liksom Alice Lindell, som hade haft jobbiga resor i sina kval på grund av sin dåliga startposition.

I finalen handlade det enbart om Sebbe och Tim med Joel i hälarna och Ivan på fjärde plats tills hans kart lade av. Strax efter råkade Isak Askhed köra på Ebba Mårtensson som voltade illa i S-kurvan före start- och målrakan. Det blev rödflaggning tills man kunde konstatera att Ebba hade klarat sig utan större skador. Hon fick en stor applåd när hon reste sig och gick iväg plus en ursäkt av Isak.

Omstarten skedde som brukligt på ett led efter resultaten från varvet före kraschen. Sebbe tog än en gång kommandot jagad av Tim och Liam, som hade smugit upp på tredjeplatsen. Joel återtog till slut bronspositionen så Liam slutade fyra före Gustav, som körde upp sig från 22:a rutan. Isak Hovberg undvek denna gång alla blindskär och avancerade från 21:a till sjätte plats. Alice kämpande fick också sin belöning då hon kom i mål som tolva efter att ha startat från 29:e rutan.

Hur de slutliga resultaten ser ut har jag tyvärr ingen aning om. Alltid brukar ju någon ha tryckt in sin noskon och fått fem sekunders tillägg.