Claes Uddgren

Inte så ruskigt Höstrusk

Prognosen om att det skulle bli en frostnatt inför Höstrusket på Hällabanan i Västerås visade sig som tur var vara fel. Visserligen var förmiddagen kylig men det blev aldrig någon frosthalka på banan. Icke desto mindre blev det så stora skillnader mellan tidsgrupperna i Junior 125 att arrangörerna bestämde sig för att saxa resultaten. Detta tog en kvart extra, så dagen lång låg man 15 minuter efter tidsschemat, men allt var ändå klart vid 16.45-s

Micro

Normalt brukar det komma fler Microförare än Miniåkare till tävlingarna, men i Västerås var det tvärtom. Det dök bara upp 15 i Micro med hemmaföraren Axel Palmgren snabbast på tidskörningen med 43,234 sekunder och Gustav Roininen tvåa på 43,287 följd av Chris-Robin Traks-Kalam på 43,564, Melvin Kalousdian på 43,806 samt Alexia Danielsson på 43,969. De övriga kom inte under 44 sekunder.

Mastern Axel tog det nog en aning för försiktigt i första kurvan, för han blev omgående rundad av Gustav, som sedan behöll ledningen till mål. Axel fick istället duellera med Melvin, men klarade till slut av den fighten och satte även den bästa tiden med 43,461 sekunder.

Även tidssjuan Oskar Wiik fick en smakstart och var uppe på fjärdeplatsen redan på första varvet. Han höll sedan undan för Alexia och Chris-Robin, som fightades om femteplatsen. Den gick slutligen till Uppsala-tjejen som tävlar för Enköpings MK.

I det andra heatet fick Axel till en bättre start - fästet var väl så dags betydligt bättre och varvrekordet sänktes till 43,181 sekunder. Axel kom därmed att leda från start till mål.

Det blev emellertid kaos bakom Axel i första kurvan. Så plötsligt var Noel Sundberg från åttonde startrutan uppe på andra plats och där höll han sig kvar loppet ut. I det första racet var Noel bara sjua.

Noel var nu inte den ende som tjänade på kaoset. Det gjorde nämligen även Ludvig Gustafsson och Aston Jonsson från de bakre regionerna, men de hade sedan inte fart nog att hålla sig kvar i tätgänget. Så istället kom Gustav farande och körde upp sig till tredjeplatsen, medan Alexia denna gång förlorade kampen mot Melvin. Den sistnämnde tog alltså fjärdeplatsen och var även den som sänkte det ovannämnda varvrekordet.

Aston grejade att ta sjätteplatsen till slut, medan Chris-Robin efter att ha kört upp sig från sjunde till femte plats försvann helt ett par varv före mål. Jag vet inte om karten gick sönder eller om han blev sjuk för han körde inte en meter till denna dag.

Sedan blev det förfinal med Axel och Gustav i första startledet. I det andra återfanns Melvin och Noel, medan det tredje innehöll Alexia och Oskar.

Inledningen blev stenhård. Gustav lyckades nämligen runda Axel än en gång och ta täten. Men Axel var ingen slagen man utan kunde återta ledningen under det första varvet. Härnäst körde Gustav på Axel så att han snurrade. Det kom att sinka båda två, så istället klev Melvin och Alexia fram och lade sig i täten med Noel trea och mastersjuan Andri Tsikin fyra. Axel var så dags igång igen som femma.

Under de närmaste varven körde Axel om både Andri och Noel och var därmed uppe i ryggen på Alexia. Hon kände kanske av hotet, för hon passerade snabbt ledande Melvin, vilket även Axel gjorde. Sedan var loppet över, så Alexia vann med 0,463 sekunder till Axel och 0,805 till Noel, som också skyndade sig att hänga på tätparet. Melvin blev till slut bara femma, sedan även Andri hade tagit sig förbi. Oskar slutade sexa och Gustav sjua. I sin jakt på täten sänkte Axel bästa tiden till 43,065 sekunder och det kom att bli dagens snabbaste tid.

Man kunde nästan tro att Melvin hade backat till femteplatsen med vilje, då han i finalstarten på en innersniff stack förbi hela tätgänget och tog täten före Alexia, Axel, Noel, Gustav och Ludvig. Men innan första varvet var kört, hade Gustav kört på Noel så att de snurrade.

I täten hade Melvin en kort stunds andrum medan Alexia och Axel kivades om andraplatsen. Sedan Axel vunnit denna fight, körde han ifatt och förbi Melvin. Sedan försökte Alexia göra om bravaden men misslyckades och tappade så mycket fart på kuppen att hon ramlade ner till femte plats.

Gustav kunde nu smita upp på tredjeplatsen, men "illdådet" i inledningen hade uppmärksammats så han fick ett tidstillägg och flyttades ner till sjätte plats.

Det var inte bara Melvin som tjänade på Alexias farttapp utan även Andri, som därmed tog över den slutliga tredjeplatsen före Alexia och Noel. Ludvig slutade sjua, Oskar åtta och Aston nia.