Claes Uddgren

Isac Valtonen slutsegrare i X30 Challenge

Finalomgången ax IAME X30 Challenge kördes tillsammans med Sverigecupen i Linköping en kylig söndag, som dock bjöd på uppehållsväder. Isac Valtonen från Göteborg får försvara Sveriges färger i Världsfinalen i och med att han blev totalsegrare i serien, men det var en annan göteborgare, Simon Sjögren, som var segerherre på Sviestadsbanan efter att ha stått över och sparat sig från lördagens Rotax Max Challengefinal.

Senior 125

Max Sjölander var med sin OTK värst på söndagsmorgonens tidskörning med 44,330 sekunder. Simon Sjögrens Kosmic var tätt efter med 44,456 följd av Rasmus Jansson, vilken till skillnad mot de andra tävlade under lördagen, fast då i KZ 2. Tiden med OTK:n blev 44,601.

Alex Bergquist i en KR gick in som fyra med 44,635 och sedan följde hemmasonen Liam Andersson, som jag misstänker körde samma Kosmic-Rotax som under lördagen. Han satte 44,650. På sjätte plats i det 29 man starka gänget placerade sig Joel Ededahl med sin Falcon och tiden 44,655. Likt de flesta andra göteborgare har Robin Knutsson också bytt till en OTK (Original Tony Kart) och gick in som sjua med 44,700. Örebros Johan Auer har under året tagit flera kliv närmare täten med sin Tonykart och var nu åtta på 44,761. Nia var Oliver Ahrenstedt, som fortsätter med sin Kosmic och rundade banan på 44,780. Sedan kom den kanske mindre kände Oliver Grundén i en Tonykart med 44,789 med veteranen Tommy Prosi närmast efter på elfte plats med sin Kosmic på 44,792.

Isac Valtonen kom till Linköping med 20 poängs ledning och behövde ju kanske inte vinna för att säkra titeln, men det började ändå lite olycksbådande illa när han med sin Kosmic bara var 13:e man på tidskörningen, nästan en halv sekund efter Max.

I det första heatet ledde Max före Rasmus och Simon från start till mål utan omkörningar. Snart radade Liam, Alex, Joel, Oliver A och Robin upp sig bakom tättrion. Men efter målgång fick både Oliver A och Robin tio sekunders tillägg. Troligtvis handlade det om ojuste körning. Så vem hamnade närmast efter Joel om inte Isac, vilken därmed bättrade sig sex positioner. Sonny Broström från tolfte startrutan gick nu in som åttonde man följd av Johan och Oliver G.

Tommy Prosi, som tävlar om veterantiteln till Världsfinalen, var en av dem som kom i mål före Isac, men i Tommys fall handlade det om en intryckt noskon och därmed förflyttning ner till elfte plats, där han ju hade startat ifrån.

Max och Rasmus höll även sina positioner under det andra heatet, medan Simon och Liam efter bra starter blev omkörda av Alexl. Bakom dem kom Joel, Robin och Isac. Men innan racet var över, hade Isac tagit sig förbi Robin.

In på nionde plats styrde Oliver A, men hade nosen på fel plats, så han degraderades till tolfte plats. Därmed tog Tommy istället över niondeplatsen strax före Jonathan Karlsson.

Till den första finalen blev Max och Rasmus givetvis placerade i första startledet. Simon och Alex tog plats i det andra, medan Liam och Joel stod i tredje. Isac intog sjunde rutan med Tommy bredvid sig. Sonny och Johan Auer kompletterade tio-i-toppgänget i femte ledet.

Som vanligt kastade sig alla fram i den första svåra högerhårnålen. Minst en kart fick en smäll och värst blev det för Liam, som blev helt vänd mitt i gröten. Trots detta kunde han under de tolv varven köra upp sig till tolfte plats.

Mastern Max blev omedelbart nertryckt till tredjeplatsen av Rasmus och Simon. Isac slingrade sig fram till fjärde plats med Sonny redan femma och Alex sexa. Denna ställning stod sig inte lång stund för både Simon och Isac ville framåt. Och ganska snart låg de etta och tvåa, där de sedan uppehöll sig till mål. Alex var också på hugget och smet snart förbi Max, medan Rasmus sakta men säkert rasade bakåt till sjätteplatsen. Men på slutet lyckades Rasmus köra om Sonny och ta femte plats. Sonny blev strax efter även omåkt av de jagande göteborgarna Tommy och Oliver A.

Otroligt nog fick ingen av de 15 första i mål något tidsstraff och endast fem kartar saknades vid målgång.

Det blev märkligt nog lugnare i den sista finalen och inte så många omkörningar. Simon tog täten före Alex, men Isac körde snabbt förbi smålänningen och var sedan nöjd med att bli tvåa bakom Simon. För Isac räckte det mer än väl för att bli årets seriesegrare i X30 Challenge.

Alex klarade inte ens av att ta tredjeplatsen utan fick under loppets gång finna sig i att bli omkörd av både Max och Rasmus. Det blev en tät final med 14 man i mål inom fyra sekunder. Tommy blev åter sexa och Oliver likaledes sjua. Robin var nia i första finalen och körde i mål som åtta i den andra, men nu hade han tryckt in nosen, så det blev förpassning till en trist 17:e plats istället.

Sonny, Joel och Jonathan blev de sista inom topp-tio. Jag trodde nog att Liam skulle köra upp sig från sin tolfte startposition, men vid målgången var han fortfarande tolva, några hundradelar efter Johan Auer.

Den här gången var det bara tre ekipage som inte fullföljde. Och till sist kan nämnas att Max slutade tvåa i mästerskapet före Simon, Rasmus, Oliver A samt Tommy.